Ajánlat lakásba zárt napokra | Nora Rosendahl, Nelli Lähteenmäki: ÉN könyv

Posted on 2020. március 22. vasárnap Szerző:

0


K A R A N T É N K Ö N Y V E S P O L C

Cserhalmi Imre |

Jogos a kérdés: miért írok egy három évvel ezelőtt megjelent könyvről? Egyszerű a válasz: mert kényszerű bezártságunkban időszerűbbnek tűnik, mint valaha. Lám, újfent igazolódik a Kr. u. 3. században élt római író, Terentianus Maurus ismert mondata: habent sua fata libelli – a könyveknek megvan a maguk sorsa.

Amikor először vettem kézbe ezt a kötetet, azonnal kétségbe vontam, hogy széles tömegek számára jelenthet napi tennivalót. Ugyanis egy teljes esztendőre, vagyis 365 napra tartalmaz négy-négy megvalósítandó ötletet, hogy – amint a címe indokolja – jobban érezd magad. Kételkedtem, hogy – a jobb örökben már nem is használt, elnyűtt közhellyel szólva – rohanó világunkban sokaknak lenne idejük, energiájuk és kedvük, hogy naponta kézbe vegyék a könyvecskét, végrehajtsák a napi penzumot, sőt meg is töltsék soraikkal a jegyzeteknek szánt üres felületet.

Pedig a cél és tartalom nagyon is érdekes és színvonalas. Négy rovat jelenik meg minden nap: étel, elme, test, lélek. Mindegyikben rövid, szellemes szövegekben, kellemes illusztrációkkal ajánlanak valami apró tettet. A könyv ugyanis arra az alapvető gondolatra (filozófiának nevezni túlzás lenne) épül, hogy a könnyen végrehajtható, egyszerű, hétköznapi apró tettek gazdagíthatják igazán az életet, segítenek a változásban, fejlődésben, nyújthatnak elégedettséget, örömöt az élet korábban unalmasnak, mókuskerékszerűnek megélt helyzeteiben is.

Kísérletképpen egyik-másik rovat napi ajánlásait folyamatosan igyekeztem összeolvasni, és egységes lelki, életmódbeli, étkezési, időgazdálkodási, egészségügyi tanácsadás kerekedett ki a részletekből. Csakhogy itt nem egyszerűen napokra szabdaltak szét egy nagyobb méretű szöveget, hanem a 365 tanácsot, illetve ötletet egymásra építik, tehát azok járnak jól igazán, akik betartják a naptári sorrendet. Hadd idézzek néhány sort: „5 perc légibiciklizés hanyatt fekve”, „ma valakinek mutasd ki a szeretetedet, illetve azt, hogy fontos az életedben”, „ma tanulj meg egyetlen mondatot idegen nyelven, és minden napon csak egy mondatot”, „takarítsd ki a szekrényed, az asztalod, a szobád egyetlen polcát, fiókját vagy sarkát”, „vegyél észre magad körül valami szépet, ami eddig elkerülte a figyelmedet”, „tedd fel valakinek azt a kérdést, ami már régóta mocorog benned”, „termessz fűszernövényeket”, „ne csak ébredéshez, hanem lefekvéshez is készíts elő valami hangjelzést”, „vegyél elő egy térképet, keress és találj meg rajta különböző helyeket”, „gondolj valamire, ami sokkal többet jelent a számodra a pénznél.”

A könyv szerzői nem titkolják, hogy a könyvet az önfejlesztés mindig időszerű támogatásának szánják. Értenek hozzá, hiszen a maguk szakmájában mindnyájan kitűnőek. Nora Rosendahl „empatikus-közösségszervező”, Nelli Lähteenmäki [e.: lehténmeki] „kapcsolatrendszer-ápoló” – (részletesebben megtalálható a beleolvasóban…) és hogy csak a legismertebbet említsem, az étel-rovatot Jamie Oliver, a tévé jóvoltából világszerte ismert séf írta. Mindannyian azonos jellegű ötletet, tanácsot adnak. Tehát nem azt, hogy „hagyj fel a csokoládéval”, hanem azt, hogy „nassolj zöldségeket”. Nem azt, hogy „nevezz be egy triatlonversenyre”, hanem azt, hogy „két perc sarokemelés”. Nem azt, hogy „találj egy új barátot”, hanem azt, hogy „segíts valakinek”. Ezeket a sorokat is a könyv előszavából másoltam ki, mert rendkívül tömören fejezik ki a szerzői, kiadói szándékot.

A bevezetőben Terentianus Maurus mondatát idéztem. Sokan és gyakran szoktuk idézni, megfeledkezve arról, hogy ez csak a mondat második fele. A római író mondandója úgy teljes, ha a mondata elejére írt szavakat se hagyjuk el: pro captu lectoris – vagyis: az olvasók felfogásától, értelmezésétől függ a könyvek sorsa. Most okunk is, alkalmunk is van, hogy ezt a könyvet jól értelmezzük, és a talán hosszadalmas bezártság idején, a szokatlan, olykor sanyarú, ám az egészséges lelassulás, a magunk és szeretteink felé fordulás kötelmei és lehetőségei között is a hasznunkra fordítsuk. Ma indokolt jelszóvá vált: Maradj otthon! Ezzel a könyvvel könnyebb lehet.

Moharos Éva fordítása szellemes, a könyv megjelenítése kiemelkedően elegáns.

Nora Rosendahl, Nelli Lähteenmäki

Nora Rosendahl, Nelli Lähteenmäki:
ÉN könyv

– 365 ötlet, hogy jobban érezd magad
HVG Kiadó, Budapest, 2019
228 oldal, teljes bolti ár 3900 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3315 Ft
ISBN 978 963 304 6395

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Életünk nem más, mint apró cselekedetek összessége, és minden döntés, még a legjelentéktelenebb is, alakítja. Ez az egyszerűségében is jelentős könyv bebizonyítja, hogy napi egy apró tett és döntés elég ahhoz, hogy az életünk rendezettebb, boldogabb legyen.
A könyv szerzői között van agykutató, menedzsment-tanácsadó, fitneszszakértő és a népszerű sztárséf, Jamie Oliver is.