A kisegér, aki legyőzte a kisködmönt | Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten

Posted on 2020. március 7. szombat Szerző:

0


Paddington |

Kilencedik kötetéhez érkezett a Rumini, Berg Judit hatalmas sikerű sorozata. A Szélkirálynő fedélzetén utazó kalandvágyó kisegérről szóló nyolcadik regény (a kilenc kötetből egy színdarab), a Rumini Tükör-szigeten sok rajongó számára már meglepetés-ráadás volt, ám a szerző mesélőkedve és fantáziája mit sem veszített lendületéből, így meglepetésből a legkellemesebb fajta.

Ismét egy remek egérmesét kapunk kézhez, amelyben tovább szövődnek a korábbi részekben megismert hősök kalandjai. Legutóbbi megpróbáltatásuk után éppen hazafelé tartanak, amikor egy óvatlan tengeri fürdőzés igencsak veszélyes kitérőre kényszerítik őket. A történet, bár tesz utalásokat korábbi kalandokra, azok számára is tökéletesen élvezhető, akik most ismerkednek össze a bátor és leleményes kisegérrel és a Szélkirálynő legénységének többi tagjával. Legfeljebb kedvet kapnak arra, hogy a korábbi részeket is elolvassák.

A Rumini Tükör-szigeten fejezetei, ahogy ezt a rajongók megszokhatták, éppen egy ráérős esti mesényi hosszúságúak. Ideális tehát arra, hogy apa vagy anya fejezetenként olvassa fel a nagyobbacska óvodás, de inkább alsós gyerekeknek. Ha pedig az illető gyereket annyira érdekli, hogy mi történik hőseinkkel a következő fejezetben, hogy azt a jóéjtpuszi után saját szakállára (?) tovább olvassa, a szülő majd a következő esti mese előtt behozza a lemaradást. Készüljön arra ugyanis a kedves olvasó, hogy egyes fejezetek függőben hagyott fordulattal (vagyis igazi cliffhangerrel) fejeződnek be.

Sokat gondolkodtam már azon, mi lehet az egérmesék sikerének titka. A való életben ezek az apró állatkák biztosan nem a hősiességük miatt kedvesek azoknak, akiknek kedvesek, a nagy többség pedig vagy fél tőle, vagy csak a kártevőt látja bennük. A gyerekirodalom ugyanakkor tele van rokonszenves egérhősökkel. Rumini születése előtt alig néhány évvel egy másik kortárs egér, Geronimo Stilton is igen népszerűvé vált az olvasni tanuló korosztálynál. (Saját fiam Geronimo kalandjait követve vált olvasóvá, Rumini már épp lekéste nála ezt a korszakot.) De valamivel korábban hasonlóan népszerű volt Bálint Ágnes Elvarázsolt egérkisasszonya vagy az Egy egér naplója. És akkor még nem is említettük Mickey egeret vagy Jerry-t.

Egy dolog biztos: Rumini, Sajtos Rozi, Balikó, Galléros Fecó és a többiek szeretnivaló, kedves mesehősök, akiknek ritkán száll inába a bátorsága. A szerző fantáziájában született ízes vagy éppen vicces hely- és állatnevek pedig csak még kedvesebbé teszik a történetet. Nincs ez másként a Tükör-szigeti kaland során sem, amikor a már korábban megismert különös állatok után higanyhidrákkal, sőt tükörvaranggyal is találkoznak.

Tapasztalataim szerint azok a legsikeresebb gyerekfilmek és gyerekkönyvek, amelyek a gyerekkel együtt néző vagy olvasó szülő számára is hordoznak valami extra réteget. A fiatal olvasó számára izgalmat jelentő sztori mellett azt ajánlom a szülőknek, keressenek korábbi olvasmányélményeikből olyan elemeket, amelyek talán ihletői voltak ennek a mégis teljesen egyedi történetnek. Én kezdem: Tündér Lala, Békakirályfi, Alice Tükörországban

Rumini legnagyobb siker talán az, hogy eddig egyedüli kortárs műként sikerült bekerülnie a kötelező olvasmányok közé, megelőzve a Kincskereső kisködmönt. Nem kevesebbet jelent ez, mint hogy olyan kalandregényt kell a ma kisiskolásainak elolvasnia, ami valóban nekik íródott. Rumini hihetetlenül rövid idő alatt érte ezt el, hiszen az első kötet csak 2006-ban jelent meg. Egyre több iskolában olvassák a harmadikosok az első regényt. Ez jó alkalom lehet arra, hogy sorban végigolvassuk az összes kötetet, (egyelőre) a Tükör-szigeti kalanddal zárva a sort. Hogy ezután hazafújja-e a szél a Szélkirálynőt, és hőseink indulnak-e újabb kalandra, az még a jövő titka. A rajongók talán nálunk is elkezdenek folytatásokat írni (vagy már születtek is ilyenek), esetleg Berg Judit is átadja hősét egy következő szerzőnek (ahogy azt Lee Child tette Jack Reacherrel a minap). Meglátjuk. Én mindenesetre remélem, hogy néhány év múlva az unokáimnak mesélhetem őket esti mesének Bálint Ágnes vagy Békés Pál történetei mellett. És vajon mikor lesz Rumini siker az angolul vagy németül olvasók körében?

Berg Judit (Fotó: Hernád Géza)

Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten
Kálmán Anna rajzaival
Pagony Kiadó, Budapest, 2019
248 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2443 Ft,
ISBN 978 963 410 5305

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Amikor a Szélkirálynő legénysége megpihen a Gyöngy-lagúnában, és békésen fagyizgatva napoznak és úszkálnak, egészen biztosan úgy érzik, hogy most egy ideig végre nyugalom lesz körülöttük.
De persze nem is lenne ez egy igazi Rumini-könyv, ha a számításaikat nem húzná keresztbe néhány ártalmatlannak tűnő, ám annál veszélyesebb higanyhidra, aminek a mérgétől Sajtos Rozi nemcsak gondolatolvasó lesz, de ha nem tesznek valamit sürgősen, az egész teste ezüstté fog válni…
Állítólag az ellenszer egy bizonyos Tükör-szigeten található. Csakhogy a térképen jelölt helyen két egyforma sziget áll! Az egyik a másiknak tükörképe, és mindkettő nagyon veszélyes! De vajon melyik az igazi, és hol rejtőzik a gyógyszer?
Minden titokra fény derül a Rumini kilencedik részéből, még arra is, mi rejtőzik a tükör mélyén!