Szerelem és terror | Varga-Körtvélyes Zsuzsanna: Lelked az ördögnek

Posted on 2020. február 16. vasárnap Szerző:

0


Somogyi András |

Varga-Körtvélyes Zsuzsanna a romantikus-realista regényírás legnagyobb hagyományait mutatja fel művében. A Lelked az ördögnek lélektani pontossággal adja vissza a sok szálon futó – ezért ehelyütt csak igen vázlatosan, szereplőket, helyszíneket, eseményeket elhagyva ismertetett – romantikus és izgalmas történet érzelmi viszonyait.

A keretet és hátteret Belfast, az ír köztársasági hadsereg, az IRA közelmúltbéli tragikus terrorhadjárata adja. Szereplői úgy beszélnek, hogy azt érezzük, mintha mellettünk, velünk élnének. A főszereplő Dave McGallager, aki igazi szegény, káposztaszagú, sört vedelő proletárcsaládban született „melós”, és bár a történet elején még csak 18 éves, már három helyen dolgozik, hogy családját fenntartani tudja. Apja tűzharcban esett el, unokabátyja, Will sokéves börtönbüntetését tölti, nagybátyja, Darren fanatikus terrorista. Dave sem szállhat ki a kilátástalan, álmokat kergető, iszonyú áldozatokkal járó küzdelemből, futárként tevékenykedik.

Első szerelme, Maureen szemére hányja, hogy eladta lelkét az ördögnek, neki is majd rossz vége lesz, és a New York-i rokonokhoz menekül. A nagy szerelem szinte hihetetlen tündérmeseként adatik elő: a hívő katolikus Dave takarít az Operaházban, ahol összefut a tehetős zsidó családból származó, ifjú balett-táncosnővel, Julie Derwinnel, és mit tesz Isten, egymásba szeretnek. Dave is áldozattá válik – bár az őt elgázoló autót nem politikai ellenfél, hanem Julie korábbi táncpartnere, a színpadi balesete óta koreográfusként dolgozó, eszelősen féltékeny Trevor Sullivan bérelte fel. A gázolás nyomán Dave lába lebénul, kerekesszékbe kényszerül. Ráadásul, mivel hátizsákjában robbanóanyagot és fegyvereket találnak, tíz év börtönnel sújtják. (Az ügyész véletlenül Julie apja…)

Az évek múlnak, amit a szerző ügyesen és olvasmányos módon nem évszámokkal érzékeltet, hanem az egymásra következő eseményekkel, cselekményekkel. Dave egy börtönbeli beszélő alkalmával – a lány érdekében – durván távozásra bírja Julie-t, aki ettől Franciaországig szalad, ahol vezető szerepeket kap. Beleszeret francia partnerébe, már az eljegyzést ünneplik, mikor a lány egy kerekesszéket meglátva teljesen irracionális(nak tűnő) cselekedetre szánja el magát: otthagy eljegyzést, vőlegényt, szülőket, rokonokat, és visszatér Belfastba. Ott katolizál, és feleségül megy Dave öccséhez, Jake-hez.

Házasságukból fiú születik, Jaddy. Jake – sokakhoz hasonlóan – tűzharc áldozata lesz, Julie pedig öngyilkosságba menekül az átélt és még várható borzalmak elől. Barátnője, a magyar származású kitűnő ügyvéd, Nelly kiszabadítja a börtönből Dave-et, s ő lesz Jaddy gyámja. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy az 1998-as „nagypénteki megállapodás”, majd az IRA 2005-ös végleges fegyverletétele után végre beköszönt a béke a sokat szenvedett Belfastba. Dave pedig Nelly oldalán találja meg a nyugalmat és az igazi szerelmet.

A kiváló stílussal megírt, de – szerintem – kissé feleslegesen sok szereplőt felvonultató szerelmi történet élvezetét nagyban megkönnyíti a kötet elejére illesztett szereplőlista. Apróság, hogy Nelly lányát Biancaként azonosítja benne, holott a regényben Camillaként szerepel. Továbbá az írek/skótok a Gallagher nevet kivétel nélkül, mindig h-val írják.

Már csak egy zavaró dolgot kell megemlítenem. Természetesen a főgonoszt, Trevort eléri a bűnhődés. Most képzeljük el, hogy az őrülettől tajtékzó Trevor felrohan a lakás belső lépcsőjén, ráveti magát Nellyre, és fojtogatni kezdi. A kerekes székben ülő Dave a lépcső aljából pontosan homlokon lövi a neki háttal őrjöngő Trevort. Egy tarkólövés azért hihetőbb lett volna…

És még valami. Pontosan most, mikor ezt az ismertetőt írom, lép ki Nagy-Britannia az Európai Unióból. Ettől a regény rémisztően aktuálissá válik. Ha a brit kormány nem lesz elég bölcs, és az egyébként birodalmi öngyilkosságnak tűnő Brexit során virtuális és/vagy valóságos vámhatárt állít Észak-Írország és az Ír Köztársaság közé (magának a mindkét entitásnak megfelelő államhatár kijelölése is szinte lehetetlen feladat), bizony újra éledhet a terror, aminek „demó verzióját” már láthattuk Londonderryben…

Varga-Körtvélyes Zsuzsanna: Lelked az ördögnek
K.u.K. Kiadó, Budapest, 2019
440 oldal, teljes bolti ár 4800 Ft,
kedvezményes webshop ár a libri.hu-n 3360 Ft
ISBN 978 615 536 1869

* * * * *

A könyv kiadói fülszövege (részlet)

A népszerű írónő új regénye Írországban játszódik. Főhőse, Dave McGallager, vérbeli belfasti, mégsem hisz az ír szabadság szent ügyében. Egy hős apa fiaként, családi legendákon nevelkedve, robbantások és lövöldözések közepette sem kíván bosszút állni apja haláláért.
Egy furcsa, váratlan szerelem azonban új távlatokat nyit előtte.