Oyinkan Braithwaite: Hugicám, a sorozatgyilkos (előzetes, részlet)

Posted on 2020. január 20. hétfő Szerző:

0


Ayoola immár a harmadik pasiját intézte el „önvéde­lemből”, így Korede immár harmadszor takaríthat az ő halálosztó kishúga után. Alighanem a rendőrséghez kéne fordulnia, hiszen ezt diktálja a nigériai férfinép jól felfogott érdeke, de hát ő szereti a húgát, és, ahogy mondani szokás, első a család.

SZAVAK

Ayoola e szavakkal rendel oda: Korede, megöltem. Pedig bíztam benne, hogy soha többé nem hallom azt a szót.

Fehérítőszer

Mibe, hogy nem tudták: a fehérítő elnyomja a vérszagot! A többség az égvilágon mindenre használja, gondolván, hogy ez amolyan univerzális termék. Nem vesződnek azzal, hogy elolvassák az összetevők listáját, és azzal sem, hogy kis idő múlva megnézzék a lesikált felületet. Pedig akkor látnák, hogy a fehérítő fertőtlenít ugyan, de a maradványok eltüntetése nem az erőssége. Ezért csak akkor vetem be, ha már kipucoltam a fürdőszobából az élet és halál minden nyomát.
A helyiséget nyilván nemrég újították fel. Úgy néz ki, mintha még sosem használták volna – pláne most, hogy már majdnem három órája takarítom. A legkeményebb dió a zuhanyfülke fala és a tömítés közé beszivárgott vér volt: arról könnyű megfeledkezni.
A szabad felületeken nincs semmi: a fickó a mosdókagyló fölötti faliszekrényben tárolta a tusfürdőt, a fogkefét és a fogkrémet. A padlón is csak egy téglalap alakú, sárga zuhanykilépő szőnyeg hever, amelyről fekete szmájli vigyorog rám. Az egyetlen sötét folt az amúgy teljesen fehér helyiségben.
A vécéülőkén gubbasztó Ayoola karjai felhúzott térdére fonódnak. A ruhájára már rászáradt a vér: nem fenyeget a veszély, hogy az immár csillogó-villogó, hófehér padlóra csöpögjön. A rasztafrizkóját föltornyozta a feje búbján, hogy ne söpörje a földet. Merőn néz rám nagy barna szemével: fél attól, hogy haragszom rá, és attól, hogy hamarosan fölegyenesedem, és kiosztom.
Pedig nem vagyok dühös. Leginkább csak fáradt. A homlokomról a padlóra csöpögő verejtéket feltörlöm a kék szivaccsal.
Épp enni készültem, amikor Ayoola hívott. Már kiraktam a tálcára mindent: a tányér bal oldalára a villát, a jobbjára pedig a kést. A szalvétát korona alakúra hajtogattam, és a tányér közepére helyeztem. A filmet megállítottam a nyitó stáblistánál. Pont akkor csilingelt a sütő, hogy kész a kaja, amikor vadul rezegni kezdett az asztalon heverő telefonom.
Mire hazaérek, kihűl a kaja.
Fölállok, és leöblítem a kézmosó csapja alatt a kesztyűmet, de nem veszem le. Ayoola a tükörképemet nézi.
– El kell vinnünk a holttestet – mondom neki.
– Haragszol?
Egy normális ember talán haragudna, de nekem csak az jár a fejemben, hogy mindenképpen meg kell szabadulnunk a hullától. Amikor ideértem, kivittük a kocsimhoz, és betettük a csomagtartóba, hogy amíg fölsikálok-fölmosok, ne kelljen állnom a rideg, merev tekintetét.
– Vedd a táskádat – felelem.
Kimegyünk a kocsihoz. A fickó a csomagtartóban vár minket.
A Lagos-szigetről a kontinensre vezető „harmadik szárazföldi híd” ilyenkor, késő este gyakorlatilag néptelen, és lámpák híján gyakorlatilag szuroksötét, de a távolban látszanak a város fényei. A fickó ott végzi, ahol az előző: átvisszük a hídon, és bedobjuk a vízbe. Legalább nem lesz egyedül.
A csomagtartó bélésébe beszivárgott némi vér. Ayoola bűntudatosan ajánlkozik, hogy majd ő lepucolja, de én kiveszem a kezéből a házi készítésű keverékemet (két csésze vízhez egy kanál ammónia), és a foltra locsolom. Nem tudom, megvannak-e Lagosban a technikai feltételei egy alapos helyszínelésnek, az viszont tuti, hogy Ayoola nem tudna olyan hatékonyan föltakarítani maga után, mint én.
A jegyzetfüzet
– Ő ki volt?
– Femi.
Lekörmölöm a nevet. Ayoola törökülésben ül a kanapémon, feje a párnázott háttámlán nyugszik. Míg fürdött, elégettem a ruhát, ami rajta volt. Most rózsaszín póló van rajta, és babahintőporszagot áraszt.
– És a családneve?
Homlokráncolva összepréseli a száját, majd jól megcsóválja a fejét, mintha ki akarná rázni a választ az agya hátsó zugából. De az a név csak nem akar előjönni… Ayoola végül vállat von. El kellett volna hoznom a fickó tárcáját…
Becsukom a jegyzetfüzetet, amely kisebb, mint a tenyerem. Egy TEDx-videóban hallottam az előadó férfitól, hogy megváltozott az élete, amióta magával hordja a füzetét, és mindennap följegyez egy boldog pillanatot. Ezért vettem a füzetkét. Az első lapra ezt írtam: Láttam a szobám ablakából egy hóbaglyot. A többi lap azóta is üres.
– Nem az én hibám, tudod? – mondja Ayoola. De én nem tudom, hogy így van-e. Sőt, azt sem tudom, mire gondol: arra, hogy nem jut eszébe a fickó családneve, vagy arra, hogy meghalt.
– Mondd el, mi történt!

A vers

Femi írt neki egy verset. (A versre emlékszik, de a fickó családnevére nem.)

Találj foltot szépségén, ha tudsz;
vagy ha nem, hát hozz elő egy nőt,
ki, ha melléáll,
nem hervadt virág.

Femi ezt egy cetlire írta, amelyet aztán kétszer összehajtott. A gimis éveket idézi: úgy néz ki, mint a hátsó padokban kézről kézre járó szerelmes levél. Ayoolát úgy meghatotta a vers (persze őt mindig is meghatotta, ha valaki hódolattal méltatta az erényeit), hogy Femi nője lett.
Majd az első évfordulójukon leszúrta Femit a lakásán, a fürdőszobában. Persze nem ő akarta így: az történt, hogy Femi bedühödött, ordítozott vele, és az arcába csapott a forró, hagymaszagú lehelete.
(De miért volt kés a húgomnál?)
A kés azért kellett, hogy meg tudja védeni magát. Mert a férfiaknál sosem lehet tudni: akarnak, amit akarnak, és akkor akarják, amikor. Nem akarta megölni, csak elriasztani. De a több mint száznyolcvan centi magas Femi nem ijedt meg a fegyverétől, hiszen játék babának hatott mellette a kicsi, törékeny, hosszú pillájú, telt, rózsapiros ajkú Ayoola.
(A leírás hugicámtól származik, nem tőlem.)
Elsőre végzett vele: pont a szívébe döfte a kést. De aztán beleszúrt még kétszer, biztos, ami biztos. Femi a padlóra rogyott. Ayoola csak a saját légzését hallotta, semmi mást.

Holttest

Azt hallották már, hogy két lány bemegy egy szobába? A szoba egy lakásban van, a lakás a harmadik emeleten. A lakásban egy felnőtt férfi holtteste hever. Hogy viszik le a lányok észrevétlenül a földszintre?
Egy: összeszedik, ami kell.
– Hány lepedő kell?
– Mennyi van neki?
Ayoola kiszaladt a fürdőszobából, majd azzal az infóval tért vissza, hogy a háztartási szekrényben öt lepedő van. Az ajkamba haraptam. Sokra volt szükségünk, de féltem, hogy Femi családjának feltűnik, ha csak egy, az ágyra húzott lepedő marad meg. Egy átlagos férfinél ez nem is lenne olyan furcsa, de Femi pedáns ember volt: a könyvek a szerző neve szerint, betűrendben sorakoztak a polcon, a fürdőszobában minden létező takarítószer megvolt. Ugyanolyan márkájú fertőtlenítőt használt, mint én, és a konyhája is csak úgy ragyogott. Ayoola kilógott abból a környezetből: beszennyezett egy egyébként makulátlanul tiszta létformát.
– Hozz hármat.
Kettő: feltakarítják a vért.
Fölitattam egy törülközővel, amelyet aztán kicsavartam a mosdókagylóba, és ezt addig ismételgettem, míg száraz nem lett a padló. Ayoola egyik lábáról a másikra állva, türelmetlenül tipródott, de nem törődtem vele. A hulla eltüntetése sokkal tovább tart, mint az élet kioltása, pláne, ha nem akarsz idegenkezűségre utaló nyomot hagyni… De az én szemem is egyre-másra a falnak támasztott, roskatag holttestre villant. Tudtam: csak akkor mondhatom el, hogy alapos munkát végeztem, ha Femi hullája már valahol máshol lesz.
Három: múmiát csinálnak belőle.
Leterítettük a lepedőket az immár száraz padlóra, és Ayoola rájuk görgette Femit. Én nem akartam hozzáérni. Kidolgozott izmai kidomborodtak a fehér pólója alól. Olyan embernek látszott, aki simán túlélhet egy-két húsig hatoló szúrást, de hát olyan embernek látszott Akhilleusz is, meg Caesar. Rossz volt belegondolni, hogy a halál addig farigcsálja majd deltás vállát meg konkáv kockahasát, míg nem marad belőle más, csak csont. Amikor beléptem, háromszor is megnéztem a pulzusát, majd még háromszor. Olyan nyugodt, békés benyomást keltett, mintha aludna: lecsüngő fej, falhoz préselődő, görbe hát, szétálló lábak…
Ayoola, miután szuszogva-fújtatva a lepedőre tuszkolta a holttestet, megtörölte gyöngyöző homlokát. Vércsík jelezte a keze nyomát. Ráhajtotta Femire a felső lepedőt, majd közös erővel átfordítottuk, és jó szorosan becsavartuk a vászonneműbe. Végül fölálltunk, és szemügyre vettük.
– És most? – kérdezte Ayoola.
Négy: elviszik a holttestet.
Mehettünk volna a lépcsőn is, de eljátszottam a gondolattal, hogy mi lesz, ha összefutunk valakivel. Kiagyaltam pár lehetséges magyarázatot arra, hogy miért cipelünk egy sebtében bepólyázott hullát.
„Megvicceljük a bátyámat, aki nagyon mély alvó. Elvisszük valahova álmában.”
„Jaj, dehogy hús-vér ember, hát minek néz minket? Ez egy próbababa!”
„Nem, ’szonyom, ez csak egy zsák krumpli!”
Szinte láttam, ahogy a képzeletbeli tanú tágra nyílt szemmel, rémülten elpucol. Nem, nem! A lépcső nem jöhet szóba.
– Lifttel kell mennünk – mondta.
Ayoola mintha kérdezni akart volna valamit, de aztán megrázta a fejét, és összezárta a száját. Ő már megtette a magáét, a többit pedig rám bízta. Fölemeltük Femit. A térdemre kellett volna fektetnem, nem a hátamra. Egyszer csak éreztem, hogy roppan valami, majd tompa puffanással padlót fogott a hullának az a fele, amelyiket én fogtam. Hugicám a szemét forgatta. Újra megragadtam Femi két lábát, és elvittük a testet a bejárati ajtóig.
Ayoola kirohant, megnyomta a lift hívógombját, majd visszaszaladt, és másodszor is megemelte Femi vállát. Kikukucskáltam az ajtón, és láttam, hogy a lépcsőfordulóban még mindig tiszta a levegő. Nagy volt a kísértés, hogy elrebegjek egy imát: könyörögve kértem volna az Urat, hogy egyetlen ajtó se nyíljon ki, míg eljutunk a liftig, de szinte biztosra veszem, hogy az Úr pont az ilyen imákat nem hallgatja meg. Ezért a szerencsére bíztam magam, meg a gyorsaságunkra. Szép csöndben végigcsoszogtunk a kőpadlón, a lift pont jókor csilingelt és tátotta ki a száját. Egy kicsivel arrébb álltunk meg, majd miután meggyőződtem róla, hogy a fülke üres, becipeltük Femit. Betuszkoltuk a sarokba, hogy ne lehessen egyből rálátni.
– Tartsák a liftet, legyenek szívesek! – kiáltotta egy hang. A szemem sarkából láttam, hogy Ayoola meg akarja nyomni azt a gombot, amelyik megakadályozza a becsukódást. A kezére csaptam, majd többször egymás után megböktem a földszint gombját. Már csukódott az ajtó, amikor egy villanásnyi időre láttam a fiatal anyuka csalódott arcát. Kicsit furdalt a lelkiismeret, hiszen kisbaba ült a karján, és szatyrokat is cipelt – de annyira azért nem izgatott a dolog, hogy reszkírozzam a börtönt. Különben is, ugyan hova készült a gyerekkel ilyen kései órán?!
– Mi bajod van neked? – sziszegtem Ayoolának, holott tudtam, hogy ösztönös volt a mozdulata. A hirtelen természete vitte rá – mint arra is, hogy Femi húsába vágja a kést.
– Bocsi. – Ennyi volt a válasza. Visszanyeltem a számon már-már kitóduló szavakat: beláttam, hogy nem ez a legalkalmasabb pillanat.
A földszinten ott hagytam Ayoolát őrködni. Az volt a terv, hogy ha valaki közeleg, gyorsan bezárja a liftajtót, és fölmegy a legfelső szintre, ha pedig valaki hívni próbálja a liftet, akkor megfogja az ajtót. Kiszaladtam a kocsimhoz, és átgurultam a ház hátsó ajtajához. Vadul kalapált a szívem, egészen addig, amíg rá nem csuktuk a kicipelt hullára a csomagtartót.
Öt: jöhet a fehérítő.

Oyinkan Braithwaite

Fordította: Szieberth Ádám

Az Athenaeum Kiadó oldalán közölt beleolvasó részlete, a teljes szöveg itt olvasható el.

Oyinkan Braithwaite: Hugicám, a sorozatgyilkos
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2020
280 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3199 Ft
ISBN 978 963 293 9469