»Eljátszhatatlan« versenymű a pódiumon | Pannon Filharmonikusok / Müpa

Posted on 2020. január 15. szerda Szerző:

0


Zempléni Szabolcs

Xénia |

Négy az egyben címmel hirdette meg a Pannon Fil­har­monikusok a Müpában futó bérlet­soro­za­tá­nak harmadik koncertjét. A január 31-i hang­ver­senyen ugyanis négy szólóhangszer szólal meg Schumann négy kürtre és zenekarra írt verseny­művében. Elhangzik továbbá egy Sibelius-mű, és Brahms nagyzenekkarra áthangszerelt g-moll zongoranégyese. Vezényel Bogányi Tibor.

A kürt ritkán kerül annyira kiemelt szerepbe, mint ahogy ezt a Müpa közönsége hallhatja majd. Robert Schumann sokáig eljátszhatatlannak is titulált versenyműve igazi csemegének számít, bár a pécsi zenekar törzsközönsége ezen talán meg sem lepődik, hiszen az együttes minden évadban rendkívül izgalmas kínálattal készül koncertjeire.

A kvartettben a művészeti vezető, Zempléni Szabolcs mel­lett a Pannon művészei: Varga Ferenc, Borbíró Máté és Pétersz Árpád játszanak. Zempléni Szabolcs Szentendrén él, Hamburgban tanít, és eközben a világ legrangosabb hangversenytermeiben áll színpadra. A Schumann-darabról így beszélt:

„Nagyon szeretem. Minden kürtösnek van egy-két olyan mű a fejében, amit feltétlenül el szeretne játszani a pályafutása során: ez a darab is sokaknak nagy álma. A legtöbb kürtös nagyon tiszteli, hiszen az egyik legnehezebb versenymű. Igen tisztán megmutatkozik benne a szerző hangszer iránti szeretete. Schumann itt a végletekig kiaknázza a kürtben rejlő technikai finomságokat, inspirálták őt a ventilkürt nyújtotta lehetőségek, a kromatikus skálák, a modulációk.
Sokáig nem is játszották a darabot, mert eljátszhatatlannak titulálták: ritka volt az a muzsikus, aki el merte vállalni az első szólamot. A hangszer fejlődésével és az elvárások növekedésével szerencsére egyre gyakrabban hallható, én is vágytam rá, hogy eljátszhassam – ez három éve történt először.”

A Schumann-mű négy kürtöse: Varga Ferenc, Borbíró Máté, Pétersz Árpád és a kvartett művészeti vezetője, Zempléni Szabolcs

A zenekar három kürtművészének munkáját, valamint a hangversenyen várható szerepüket Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója méltatta:

„Az elmúlt öt évben megfiatalodott a Pannon Filharmonikusok kürtszólama. Fiatal művészeink kvalitására reflektál, hogy a szimfonikus zenekarban megszokott szerepük mellett készséggel és kellő ambícióval állnak a közönség elé szólistaként is, mellyel méltó társai lesznek Zempléni Szabolcsnak.”

Schumann, Sibelius, Brahms (A portrék a zeneszerzőket a játszott művek születése körüli korukban mutatják)

Schumann szerzeménye előtt Jean Sibelius En Saga (Legenda) című szimfonikus költeményét élvezheti a közönség, az estet Johannes Brahms g-moll zongoranégyesének átirata zárja. Ennek megszólaltatásához eredetileg csupán kamarakvartettre volt szükség. A zeneszerző azonban itt sem tudta háttérbe szorítani nagyszabású, komplex gondolkodását, így a négytételes mű zongorára, hegedűre, brácsára és csellóra fogalmazott szimfónia lett. A nagyzenekari változatot Brahms nagy tisztelője, az Egyesült Államokba emigrált Arnold Schönberg készítette el a kvartett-partitúra alapján. (A mű másik érdekessége, hogy a zárótételbe egy ördögien virtuóz Rondo alla Zingarese (cigány rondó) került!) Az est karmestere Bogányi Tibor.

Források: PFZ, Müpa

A helyek és a bérletek nagy része elővételben elkelt, de érdemes próbálkozni online a jegymester.hu oldalon, vagy akár a koncert előtt is a Müpa jegypénztáraiban. 

Bogányi Tibor

Négy az egyben

2020. január 31., péntek 19.30
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Műsor

Sibelius: En Saga (Legenda) – szimfonikus költemény, op. 9
Schumann: Versenymű négy kürtre és zenekarra, op. 86
Brahms–Schönberg: g-moll zongoranégyes, op. 25

Pannon Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Bogányi Tibor 

Közreműködik

Zempléni Szabolcs, Varga Ferenc, Borbíró Máté, Pétersz Árpád – kürt