Mellékszereplők | Gáspár-Singer Anna: Valami kék

Posted on 2020. január 6. hétfő Szerző:

0


Bedő J. István |

Persze, aki már egyszer is hallotta, kapásból tudja, hogy ez az angol esküvői felszerelkezős mondóka része: legyen valami régi, valami új, és persze valami kék. Gáspár-Singer Anna első novelláskötetét át-meg átszövi ez a felszólítás: tudnod kellene valamit, amit én tudok.

Ez egyszerre vonzza is az olvasót: én tudom, hogy melyik trolival mennek a el Ligetbe – vagyis a Széchenyi-fürdőbe, tudom, hogy milyen kifejezéseket használnak Izraelben vagy hogyan néznek a fehér bőrű emberre (nőre!) Egyiptomban, milyen a töltött hal jiddis neve, tudom, hova másznak fel lélekszakadtáig a sivatagban, milyenek a rémséges ortodox tanórák az (egykori) alapítványi gimnáziumban. És taszíthatja is, ha nem otthonos Budapesten, mert egy odavetett jelzőből (tilosos) nem fogja érteni, hogy a TilosazÁ nevű kultuszkocsmáról, vagyis annak látogatójáról esik szó. Beavatottság és annak a hiánya, egyszerre.

Ez a kettősség azonban az irodalmi ínyencek számára mindenképpen pozitívum. GSA apró megfigyelései nagyon pontosak, mögöttük egész világ nyílik ki, még akkor is, ha csak egy nudistrandi kirándulásról esik szó. Elromlott házasságok, elkefélt, kiüresedett emberi kapcsolatok, céltalan vagy méginkább eredménytelen pasihajhászás – elég keserves világ, akár első, akár harmadik személyben mesélődik el. Ha nem használták volna már el, azt mondanám, a szürke, az elszürkülés számtalan árnyalatát írja meg. Történeteinek stílusa szenvtelen, de azért mindegyikben lehet érezni, itt büdös lehelletű vagy gyakran fingó alakok beszélnek hozzánk, állnak mellettünk. És ami karakteres: a történetek nem kapnak lezárást. GSA csak abbahagyja őket. (Ahogy a legenda szerint a krakkói trombitás dallama megszakad.) Az olvasó még várna valamit, aztán belenyugszik, hogy ez más, mint amire számított. Ez már csak így marad.

Gáspár-Singer kötetének időrendje csapongó, mesélői között van kisgyerek, pasivadász unott asszony, munkahelyén mellőzött aktakukac, gimnazista, de mindegyikük életére a félresiklottság jellemző. Valahol (vagy mindenütt) mellékszereplői a saját életüknek, fontatlanok a körülöttük lévők számára. Érdekes lenne szétszedni a kötetet, és életkorok szerint újrarendezni – a különböző nézőpontok ellenére össze lehetne rakni cserepeiből egyetlen elfuserált életet. A kicsi drámákból egy nagy lenne.

Nagyon szeretném remélni, hogy a novellák csupán Gáspár-Singer Anna megfigyelői talentumát bizonyítják, és nem esnek egybe személyes élményeivel.

Gáspár-Singer Anna

Gáspár-Singer Anna: Valami kék
Kalligram Kiadó, Budapest, 2019
206 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes webshop ár a bookline.hu-n 2541 Ft,
ISBN 978 963 468 1335

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

„A kötetben nincsenek látványos tragédiák, a novellák főszereplői nem élnek kibírhatatlan életet. Csak hiányzik nekik valami vagy valaki, máskor csak a környezetük sugallja, hogy nem teljes az életük. Aztán felbukkan a változás lehetősége, az inga rövid időre kileng ‑ majd visszatér eredeti állapotába. Látszólag nem változik semmi, de az elvetélt lehetőség sebhelye ott marad. Gáspár-Singer Anna filmszerűen láttat, jó érzéke van az apró részletekhez: ételek, szagok és illatok, izzadságcseppek, arcvonások, mozdulatok elevenednek meg az olvasóban, miközben a pesti belvárosi vagy izraeli és egyiptomi utcákon, otthonokban szemlélődünk a szereplőkkel együtt. A novellák mögött kiérlelt, az árnyalatokat is fontosnak tartó világkép érződik, a sokszínűség mellett mégis valami egység. Valami kék.” (Turbuly Lilla)
Gáspár-Singer Anna kötetében minden történet egy-egy dráma, prózában elmesélve. Ebben a világban látszólag mindennek utána vagyunk, de az életnek egész biztos, hogy nem. A levegő sűrű, mint egy bioboltban, a változás többnyire illúzió: ez teremt alapvető folytonosságot a figurák számára.” (Vida Gábor)