Teljes élet | Bálint György, Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Posted on 2019. szeptember 30. hétfő Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Köztiszteletben állónak lenni hatalmas dolog. Keveseknek szokott sikerülni. Az a szakmai vagy emberi nagyság, ami ehhez szükségeltetik, túlmutat világnézeten, emberi kicsinyességen és politikán. Így van ez akkor is, ha a napjaink átpoltitizált közélete és szervilis ostobasága gyakran túllő a célon, és olyan embereket is elér, mint dr. Bálint György.

Megütközve emlékezhetünk mindannyian az év egyik nagy közfelháborodást kiváltó ügyére, amikor a XVI. kerület polgármestere és fideszes többsége ismételten nem adományozott kerületi díszpolgári címet Bálint gazdának, aki nem mellesleg a főváros díszpolgára, így minden kerületé is egyben. A hír bombaként robbant és hatalmas hullámokat vert mind a sajtóban, mind a közösségi médiában. Az emberek reakciói minden bizonnyal felértek akár két kerületi díszpolgári címmel is.

De ki ez az idős úr, akit ennyien ismernek és elismernek? Erre keresi a választ a könyv, ami huszonöt órányi beszélgetés eredménye. A könyv, amit az olvasója nagyon fog szeretni, nem csak a kalandos életút, hanem a sorok, történetek között megbújó emberi tartás és méltóság miatt is. Kisebb oázis ez a percemberek korában, a tartalmatlan senkik világában, amikor minden emberi érték felett tort ül az ostobaság, az önzés és a tunyaság.

Életút családi képekben

Bálint Györgynek nem jutott kitaposott ösvény ebben a száz évben. Jómódba született, nagygazda gyermekeként látta meg a napvilágot, a természet közelségében cseperedett föl. Kézenfekvő volt, hogy továbbviszi apja munkáját, folytatja a gazdálkodást Halmajon, a családi birtokon: ebben a szellemben is nevelték, ám a történelem közbeszólt. Munkaszolgálat, majd koncentrációs tábor következett, amit a családtagjai közül másodmagával élt túl. Hazatérte után a kommunisták államosították a családi birtokot, amely szép történelmi kifejezés arra, amikor valakitől mindent ellopnak, törvényi támogatással.

Napjaink szólásával: innen szép nyerni, ez azonban Gyuri bácsinak sikerült. Az ezt követő évtizedek alatt írt tankönyveket, szakkönyveket; volt szaklapok munkatársa, főszerkesztője, évtizedeken át az egyik leghíresebb televíziós műsor szakértőjeként egy ország Bálint gazdája. Rovata volt sok-sok évig az egyik legnagyobb országos hetilapban, és volt tanszékvezető is. Belekóstolt a poltikába, egy cikluson át volt országggyűlési képviselő, a Rotary klub tagja, kitüntetéseit megszámolni is nehéz lenne, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa. Háromszor nősült, túlélt egy gázolást, aminek következtében már lassabban ugyan, de a századik születésnapján túl is aktív. Utazik, ír, előadást tart, tanácsokat ad, kertet művel, DVD-t ad ki a gyümölcsfák metszéséről, olvasókertet neveznek el róla, kezeli a saját facebook-oldalát. Teljes életet él.

Nem táplál haragot, a keserű szájízt sem dédelgeti. Előre néz, dolgozik, minden körülmények között igyekszik a tőle telhető legtöbbet megtenni, és zakója felső zsebében díszzsebkendővel jelenik meg a róla szóló könyv bemutatóján. Százévesen, a feliratos póló és a szakadt farmer korában. Ereje van, céljai vannak, méltósága van. Titka? Az valószínűleg nincsen. Tartása és tanulságai annál inkább, s e tanulságok egy kicsit a huszadik század tanulságai is.

Bánó András legnagyobbrészt híven adta vissza szerzőtársa szavait, gondolatmenetét, szóhasználatát. Ám hogy kritikával is illessem: nem hinném, hogy a könyv főszereplőjéhez, stílusához passzolnak a zabálás és a kirúgás szavak, főleg nem higgadt szövegkörnyezetben. Úgy hatottak ezek a kifejezések olvasás közben, mint egy kátyú, amibe egy óvatlan pillanatban hajtunk bele. De az is igaz, hogy ha egy könyvnek összesen két szó a hibája, akkor azzal túl nagy baj nem lehet.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Még egyszer az ifjú B. Gy.

Bálint György, Bánó András:
Bálint gazda, a százéves kertész

Helikon Kiadó, Budapest, 2019
228 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3199 Ft
ISBN 978 963 479 3458

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Vajon mi a hosszú élet titka? Ha a 100. születésnapját ünneplő Bálint Györgytől, az ország Bálint gazdájától kérdezzük, nem számíthatunk az ilyenkor szokásos válaszokra. A hivatásos és az amatőr kertészek százezreinek mentora ebben a különleges önéletírásban arról mesél, hogyan élte túl a munkaszolgálatot és a mauthauseni haláltábor borzalmait; milyen következményei voltak annak, hogy kuláknak nyilvánították; mit érzett, mikor közölték vele, nincs szükség a tízezrek kedvencévé vált Kedves Húgom! címet viselő kertészeti tanácsadó rovatára; miként tette túl magát azon, hogy megszűnt a számára országos ismertséget hozó tévéműsor, az Ablak.
Bálint gazda aprólékos részletességgel veszi sorra élete fontos eseményeit, miközben az átélt szenvedések és megpróbáltatások miatt soha senkit sem hibáztat. Egy százéves ember szavára mindig érdemes odafigyelni, Bálint György esetében ez különösen igaz, hiszen hosszú élete során emberpróbáló időket, sorsfordító éveket is megélt.