»Hitt benne, hogy eljuthat a Holdra« | Scarlett Curtis (szerk.): Egy feminista nem jár rózsaszínben – és egyéb hazugságok

Posted on 2019. szeptember 25. szerda Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Valahogy így kell eladni egy könyvet – annak, akinek esze ágában sem volt megvennie, maximum ajándékot keres fiatal rokonnak. Amilyen borítóban, szexis küllemmel megjelenik a könyv, amilyen nevek sorakoznak benne – a fiatalok is valószínűleg azonnal ráharapnak. Jópofa, könnyed – és tökéletesen mást sugall, mint amiről valójában szól. Vagy mégsem?

Mert bizony csalóka dolog ez. Belelapozva a Scarlett Curtis által szerkesztett könyvbe, először az lep meg, hogy a ismerős külföldi nevek mellett ismert hazaiak is felbukkannak. A kissé rejtélyes (ám később nagyon is kibomló) cím: Egy feminista nem jár rózsaszínben, és meglehetősen pimasz alcíme – és egyéb hazugságok, de még a kiadó elnevezése is (Menő Könyvek) – vonzóvá teszik a kötetet. De mindez csak az első benyomásról szól. Aztán  belelapoztam, olvasni, majd lelkesedni kezdtem.

Nyilvánvalóan nem magától a feminizmustól, amit (vagy aminek a történelmi előzményeit) azért az én koromban már illik ismerni, tudok is róla egyet-mást. De más az ismeret, és más a közvetlen élmény. Amit ebben a kötetben elénk tárnak, az élményszerű. Miért? Először is, mert hús-vér (említettem: ismert arcú) emberek beszélnek a dologról az élőbeszéd könnyedségével (és igen, olykor pongyolaságával). Olyan történeteket, gondolatokat osztanak meg velünk, amelyek egy részét mi is átéltük/jük/hetjük – és nagyon igaznak tűnnek. Minden apróság(?), ami szóba kerül, minden személyes szösz egyszer csak más fénytörésbe kerül – és bár lehet, hogy ez elcsépelt kifejezés idén, de a #metoo érzését adja.

Igen, megtudtam, hogy én is feminista vagyok. Nem, nem a harcos fajtából – de határozottan az vagyok, hiszen egyetlen írással sem tudnék vitatkozni, mindegyik érveit elfogadom. Sőt! Még akkor is, ha nem minden témafelvetést, és nem minden stílust tartok követendőnek. De mind fontos. Vagyis, ha egyetértek mindazzal, amit leírtak, akkor feminista vagyok. És ha jól sejtem, erre többen is rádöbbennek majd olvasás közben – talán ez az egyik cél is.

Mert mi is az a feminizmus – ma, a 21. században? Annak tudatosulása, mindenféle definiálási szándék nélkül, amit rögtön az elején megfogalmaz D. Tóth Kriszta: „férfi és nő, nő és férfi nem egyforma, egyenlő csupán”. Ez az egyenlőség az, amire rádöbben az ember, és ez az, amiért dolgozni kell – máig. A legszebb az lenne, ha ezért férfiak és nők együtt harcolnának. Idealista vagyok?

Könnyű és fajsúlyos, szórakoztató és elgondolkodtató, felszabadító könyvet olvastam. Azt gondolom, sokaknak kéne olvasnia. Lehetne akár kötelező olvasmány is gimiben – igen, fiúknak is. Bizonyára lenne miről beszélgetni utána.

Külön tetszik a kötet belső tipográfiája, a sok kiemelés – aforisztikus tömörségű –, a szűkszavú, de pontos szerzői „who is who”… Hogy egyes megszólítottak képesek teljesen formabontó módon adni választ, mint például Saoirse Ronan; lelket-érintően mint Alaa Murabit – a kislány, aki hitt benne, hogy eljuthat a Holdra –, és hosszan sorolhatnám még (igazságtalanul és szubjektíven). Mert minden megszólaló értékes, minden történet hiteles, lehet vicces vagy komoly, fennkölt vagy jópofizó, költői vagy hétköznapi – mindenki a saját tapasztalatait, véleményét osztja meg. És senki sem hiszi, hogy csak az ő igaza az (egyetlen) igazság. És csodálatos, hogy ez így mennyire sokszínű – és mennyire összecseng. Szóval, hölgyeim és uraim, olvasásra fel!

Scarlett Curtis

Scarlett Curtis (szerk.): Egy feminista nem jár rózsaszínben – és egyéb hazugságok
Fordította: Diószegi Dorottya
Menő Könyvek, Budapest, 2018
470 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár a lira.hu-n 3192 Ft,
e-könyv változat 2790 Ft
ISBN 978 963 403 5602

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Vicces, erőteljes és személyes történetek nőktől nőknek arról, hogy mit is jelent számukra az F betűs szó. Minden nőnek saját története van. Ha így egyszerre, egy könyvben olvasod őket, az megváltoztathatja az életedet.
„Briliáns, izgalmas, őszinte és valóságos. Ezek az írások megvilágítják az utat a jövő nemzedékek női vezetői előtt.” Reese Witherspoon
Akik a kötetben megszólalnak: D. Tóth Kriszta wmn.hu, Kalapos Éva Veronika író, Kemény Zsófi slammer, író, Mészáros Antónia, az Unicef Magyarország ügyvezető igazgatója, Nyáry Luca slammer, Rácz Zsuzsa író, újságíró, Szabó T. Anna író, Tóth Krisztina író, Bridget Jones (Helen Fielding tollából), Emma Watson, Jameela Jamil színész, aktvitista, Kat Dennings színész, Keira Knightley színész, Alicia Garza aktivista, Jodie Whittaker színész, Whitney Wolfe Herd, a Bumble alapítója, Beanie Feldstein színész, Zoe Sugg beauty blogger és sokan mások.