Szerelmi leltár | Grecsó Krisztián, Bíró Bence: Megyek utánad / Jurányi Inkubátorház

Posted on 2019. szeptember 26. csütörtök Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

Grecsó Krisztián azonos című regényének adaptációja nem először kerül színre, a Jurányi Inkubátorházban viszont most debütált. A Maszk Egyesület 2018-ban, Szegeden mutatta be elsőként, s csak a helyszín változott.

A főszereplő Daru (aki az író is, meg nem is, saját magáról ír, meg nem is) kicsit Mátyás-királyos-okos-lányos. Ez utóbbiak persze nem szerepelnek a darabban, sok-sok szerelem viszont igen. Daru akárkiről is ír, bárki is az, akinek követjük a kamaszkorától a sorsát, a személyiségfejlődését felnőtt­koráig, szimpatikus egy figura. Eleinte félénk, saját érzéseit sem értő kisfiú, aki szerelmei által érik férfivá. A barátnők is alakítják, formálják jellemét, míg végül eljutunk a talán ma is meglévő kapcsolatához.

Az előadást a Juli-kapcsolat keretezi, ő ugyan az utolsó szerelem, a darab mégis vele nyit, onnan tér vissza a kezdetekhez – Lilihez, a gyermekkori sóvárgáshoz. Aztán a többi érzelem-kalandon végigevickélve jutunk ismét Julihoz.

Nagyon őszinte előadást látunk. Ha átéltük érzéseit, ha nem – gyanítom, nem sok néző tud kívülálló maradni –, együttérzünk Daruval, ami neki fáj, fáj az nekünk is. És hogy kicsoda is Daru? Mindegyik idősík ő maga. A múlt, a jelen, a jövő. Főszereplő, elbeszélő, narrátor. Továbbá nagy kritikus. Daru felnőtt énje előbb vagy utóbb megmagyarázza minden tettét és nem-tettét. Gyerek, esetlen kamasz, első majd már gyakorlott gyakorló szerelmes. De azért így is sok évébe telik, mire megérti a nőket ‑ és önmagát.

Az eredeti művet természetesen nem lehet teljes egészében színre vinni, kimaradnak a könyv egyes részei. Talán hiányoznak is annak, aki olvasóként már ismerte a művet. Kiesett a család, például Daru érzéketlen apja, akit valószínűleg az alkoholizmusa tett rideggé, néha kifejezetten gonosszá. De ez most színház a Jurányiban, azt a cselekményszálat látjuk, amit a dramaturg/rendező fontosnak érzett. Ez pedig a szerelem, a mindent befolyásoló, a sosem múló. A „sötét verem”, amibe Daru sokszor beleesik, de szerencsére mindannyiszor kimászik belőle. Attól izgalmas a Megyek utánad, hogy Grecsó a mostani Daru eszével, agyával, szájával narrálja korábbi önmagát.

„És a szerelmek egymásra íródnak, mindig ugyanoda, ugyanarra a sorra, és a másik nem látszik.” Mi pedig elfeledjük korábbi érzéseinket, mert eltakarják az újak. Daru azonban felidézi a múltat, lekaparja a rétegeket. (Bevallom, irigylem őt, hogy képes erre.)

Kurta Niké, Mészáros Béla és Baki Dániel jól passzolnak egymáshoz. Bíró Bence színpadi átirata, Dékány Barnabás rendezése és mindenki más változatlan a csapatban a tavalyi ősbemutató óta. A színészek zsigeri játéka amit csak lehet, mindent kihoz a háromszereplős kamaraelőadásból. Mészáros és Baki gyakran egyszerre játsszák a fiatalabb és az idősebb Darut. Mészáros jeleníti meg, méghozzá remekül a korabeli barátokat is.

A díszlet csupán egy kanapé, a lányokat Kurta Niké egy-egy kiegészítő ruhadarabbal, és eltérő frizurával különbözteti meg egymástól. De ezek csak a külsőségek, mert a pazarul eltalált, eltérő jellemeket változatos színészi eszközökkel rajzolja meg.

Szívből ajánlom az előadást, kár lenne kihagyni, azonban egy dologra figyeljen a kedves jövőbeni néző. Ne olvassa el előtte újra a könyvet, ahogy én tettem. Sőt: a darab előtt kézbe se vegye a regényt, inkább csak utána. Úgy tudja igazán élvezni lesz az előadás humorát, feszültségeit.

Az előadás a MASZK Egyesület (Szeged), az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE együttműködésében készült.

Fotók: MASZK Egyesület

Részletek és jegyvásárlás