Halassy Andrea: Egy swinger nőci naplója (részlet)

Posted on 2012. december 10. hétfő Szerző:

0


Halassy_Szvinger-borKönnyűvérű-e a bloggerína, avagy kávézni, vagy dugni fog?

Azoknak, akik csak a csattanóra kíváncsiak, írom: nem, nem könnyűvérű.

A blog az én szexuális életemről szól, de nem az én személyemen van a hangsúly. Nem az fontos, hogy ki vagyok, mi vagyok, milyen a hajam, kinek a lánya vagyok.

Egy egyedülálló, gyerekeit egyedül nevelő nő vagyok. Akiknek van saját, valódi életük, azok számára – és túlnyomó többségben Ti vagytok, ez nem kérdés – szóval a túlnyomó többség számára egyértelmű, hogy nagyjából ugyanolyan örömök és feladatok találnak meg, mint bárkit. Nekem is a nap szárítja meg a mosott ruhát, a tűz főzi meg az ebédet, vízzel mosom fel a követ, a hidegben vastagabb kabátot veszek, ha esik az eső, esernyőt nyitok, napos napon süttetem magam a meleg sugarakkal.

Arról szól a könyv is és a blog is, hogy Neked mit jelent, amit olvasol. Minden reakciód a saját válaszod a szexualitásra. Nem kell egyetérteni velem, nem kell azt csinálni, amit én, de ha olvasás közben bármilyen gondolat megfogalmazódik benned, akkor azzal Neked kell kezdened valamit. (Írom ezt őszinte tisztelettel és szeretettel.) A blognak nem célja, hogy rólam beszéljünk, főleg nem, hogy bárki elemezzen. Az elemezzen engem, akinek fizetek érte!

Éltem mintaházasságban, amiről a kívülállók azt hitték, hogy valóban csak ásó, kapa és a nagyharang bonthatja fel. Tudom, hogy egy idő után a legszebb kapcsolatban is óhatatlanul megjelennek, és aztán egyre csak gyarapodnak a biztonságot adó állandóságok, ugyanaz a reggeli kávé, ugyanolyan ízű leves, ugyanazok a viccek, ugyanaz a “nem csavarja rá a fogkrémes tubusra a kupakot” jelenség. Ugyanakkor a hétköznapokat fel lehet dobni ünnepekkel, „csak kettesben vagyunk” alkalmakkal, legyen az egy vacsora, színház vagy egy hétvége és fel lehet dobni azzal, ami egy pár életében csak a kettejüké, csak rájuk tartozik és előbb-utóbb az is nagyjából ugyanolyan lesz: a szexszel.

Én ehhez igyekszem bátorítást nyújtani a könyvön keresztül is, hogy beszélgessetek a szexről, próbálkozzatok, kísérletezzetek, találjátok meg, amit szerettek és legyen olyan is, ami egy „köszi, nem”-mel kerül a kipipáltak listájára.

Azért van a könyv, hogy egyedülálló nőként ne bújj mindenféle, egyébként nagyon érdekes és fontos dolog mögé. Mikor egyedülálló voltam nekem is tele volt a naptáram izgalmas dolgokkal – más elköteleződés az, amikor nem én osztom be az időm nagy részét, hanem a kötelesség, de egy egyedülálló esetében nem ez a helyzet –, jó munka, jó sok munka, nyelvórák, sport, utazás, programok a barátokkal, programok a munkatársakkal, programok a családommal, ÉS pasizni mindig volt időm! Lehet okosan pasizni, lehetnek céljaid nőként egy-egy alkalomra is és hosszútávra is. Legyen a kezedben az irányítás addig, amíg megtalálod azt, aki ugyanazt akarja, mint Te éppen akkor, fél évre, két évre, egy életre.

És egyedülálló anyaként is tudom, hogy milyen az élet. Nincsen a terveim  között, hogy mártírnő legyek. Az egyedülálló anyaság nem könnyű, ha lehet, ne válaszd ezt az utat, ha lehet, tegyél meg mindent a házasságodért, és ha nem megy, akkor természetesen lépjél. És majd (illetve, ha már benne vagy most is) a sok áldozat mellett, amit a gyerekeidért hozol nap mint nap, ismerd fel a lehetőségeket. Például az öledbe pottyant szabadidőt. Használd ki és ne csak az elmaradt házimunkára, hanem magadra is legyen időd, többek között pasizásra. Menj el kávézni, táncolni, érezd jól magad bármilyen elköteleződés nélkül. Menj bele kalandba, ha ahhoz van kedved, hidd el, nem fog megállni az élet! Érezd jól magad, és aztán kezeld a helyén. Ne a következő férjedet, élettársadat, barátodat keresd, kutasd, hanem ismerkedj, hogy megismerd önmagadat és köteleződj el, ha ahhoz van kedved.

Nem Halassy Andrea!

Nem Halassy Andrea!

Ehhez is ad egy nézőpontot a könyv. Ajánlom szeretettel!

Szóval, a bloggerína milyen típusú pasikat szereti, keresi, kutatja?

A könnyedeket.

Mielőtt megint meghatározatlan fogalmak libbennének itt a sorok között értetlenséget hagyva maguk után úgymint korábban – szeretkezés, kedvesség, ismerés, értő olvasás –, mindenképpen leírom, hogy mit jelent számomra a könnyedség.

Egy könnyed embernek van önbecsülése, okos, intelligens, tiszteletteljes, empatikus.

Aki nem könnyed, nem tudja megjátszani a könnyedséget. Gondolom nem is akarja.

Aki nem könnyed, az nem jelent se rosszat, se jót. Egyszerűen én nem őt keresem. De nagyon sokan mások őt keresik, más tulajdonságai miatt.

Lehet, hogy valakinek ezek a tulajdonságok más fogalom alá kerülnek, emiatt nem szeretnék vitába szállni, tiszteletben tartom. Számomra ezt jelenti, kérlek, tartsd Te is tiszteletben.

Lehet, hogy másnak a könnyedség más tulajdonságokat jelentenek, emiatt sem szeretnék vitába szállni.

Annak van önbecsülése, aki tudja, hogy amit tesz, azt miért teszi, tudja, hogy a legjobbat hozza ki magából, amikor megtesz bármit az életében. Emiatt van tartása, önbecsülése. Teljesen mindegy, hogy mi ez a tevékenység, vagy melyik része az életének, hogy milyen szakmát, vélt, vagy valós sikereket takar, ha ő megtett mindent és emiatt jól érzi magát, akkor van önbecsülése. Tiszteletteljes, mert „mindenki magából indul ki”, vagyis, ha ő mindent megtesz, akkor ezt feltételezi másról is, így elismeri más tetteit, munkáját, erőfeszítését, legyenek ezek bármilyen mértékűek a sajátjaihoz képest. Okos, vagyis van tárgyi tudása és van nem tudása is, amivel tisztában van. És intelligens, képes megfigyelni dolgokat, megfigyelni a környezetét, látni, ami érdekli és figyelmen kívül hagyni, ami nem érdekli és levonni ezekből a tanulságokat, döntéseket hozni. Ezekből nagyjából egyenesen következik az empátia. Az én megfigyeléseim szerint.

Az a pasi, aki nem ilyen, az nem érdekel. Imádok kacér lenni, ha nem könnyed a pasi, akkor nem tudok kibontakozni, mint nő és akkor minek töltsem az időmet vele és ő  minek pazarolja rám az idejét?

Halassy Andrea: Egy swinger nőci naplója
Konkrét Könyvek, 2012