Bálint György: Kertésznapló 2020 (előzetes, részlet)

Posted on 2019. szeptember 24. kedd Szerző:

0


Xénia |

Bálint Györgyöt, az ország Bálint gazdáját legtöbben onnan ismerik, hogy az Ablak című műsorban ő látta el tanácsokkal a kertészkedőket. Számos cikke, szakkönyve jelent meg, a kertészkedők nagy örömére. Hatalmas olvasó- és rajongótábora alakult ki az évek során, az idén 100 éves Bálint gazda még ma is aktív, az internetes felületeken is folyamatosan jelen van hasznos tanácsaival.

Ebben a rendhagyó kertésznaplóban hónapról hónapra, hétről hétre ad hasznos tanácsokat az aktuális kerti teendőkről, és megosztja az olvasóval a legfontosabb elméleti ismereteket is. A kötet napló is egyben, amelybe az olvasó többek közt bejegyezheti a saját kertjére vonatkozó tudnivalókat, az elvégzett munkákat és a még szükséges teendőket.

Hűséges társunk: a kert

(Részlet az előszóból)

Időszámításunk előtt mintegy 2000 évvel az változtatta meg az ősmagyarok életmódját, hogy elkezdték a földművelést és élelmiszereket termeltek. Ez azonban csak a honfoglalás után vált általánossá, amikor állandó lakásra alkalmas házakat építettek, és ezeket bekerítették a vadállatok és a nem kívánt idegenek távoltartására. A bekerített kertben megindult a kertészeti termelés.

Szent István korában és a következő évszázadokban számos szerzetesrend jutott el hazánkba, templomokat és mellettük kolostorokat építettek. Mindegyiknek volt kertje, ahol gyógynövényeket is termeltek, és gyógyították a betegeket.

Az újkorban a főurak hoztak létre pompás kerteket, ahol a virágok, pálmák és egyéb díszítő növények mellett szőlőt, gyümölcsfákat is ültettek. Ezekben a kertekben számos, eddig ismeretlen, de a világjárók jóvoltából ide került növény honosodhatott meg hazánkban, gazdagodott a flóra.

Korunk kertjei két feladatot tűztek maguk elé: legyenek szépek és hasznosak. A két célkitűzés nem ellentétes egymással, sőt segítik is egymást: egy virágzó meggyfa nem csupán bámulatosan szép látvány, de értékes gyümölcsöt is érlel. Egy szőlővel felfuttatott lugas nem csak látványos, de nagyon kellemes a forró nyári napokon.

A korszerű kertben mindenki talál magának való zugot: a gyerekek játszóteret, a felnőttek napozó helyet, az idősek csendes, kellemes szegleteket. És a kert mindenkinek ad munkát, nem csak a jó erőben levő fiatal férfiaknak, hanem a nőknek, a tinédzsereknek és az időseknek egyaránt.

A kalendárium évszázadokig a családok legkeresettebb olvasmánya volt, megjelölhették benne a születésnapokat, a kötelezettségeket, a jó szórakozás időpontját. Ebben a kalendáriumban a kerttel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra kívánom felhívni az Olvasók figyelmét. Ha ez sikerült, elértem a célomat. Kedves Mindannyiuknak jó olvasást és gazdag termést kívánok!

Bálint György

Rákatinva nagyban láthatod!

OKTÓBER | Fák és cserjék ültetése

Ennek a hónapnak az időjárása a legmegfelelőbb a több évig – többnyire több évtizedig – egyhelyben maradó fás növénycsemeték ültetésére. Ezek számára ugyanis a faiskolából történő kiemelés, a szállítás, és az új, végleges helyre ültetés igen jelentékeny sokkhatással jár. Biztonsággal állíthatjuk, hogy a szabályszerű ültetés meghatározza a növény egész életteljesítményét. A kiültetett csemete metszési (törési) sebei még a tél beállta előtt begyógyulnak. Megkezdődik a vékony, felszívó gyökerek növekedése, ami azzal az előnnyel jár, hogy a kora ősszel kiültetett csemete tavasszal gyorsan életre kel, kihajt, és erőteljes fejlődésnek indul. A gondosan végzett kora őszi ültetésű csemete az esetek többségében egy évvel korábban fordul termőre, mint a későn, vagy tavasszal ültetett társai.

Ha az ültetés csak néhány napot is késik, az ültetendő fákat el kell vermelni, és ültetés előtt néhány óra hosszan áztatni, hogy minél több nedvességet tudjanak felszívni. A már korábban kiásott gödör földjét az ültetés előtt vissza kell tölteni, lehetőleg úgy, hogy a feltalaj alulra, az altalaj pedig felülre kerüljön. Ültetés előtt a csemeték vastagabb gyökérágait kissé vissza kell metszeni és lágy sárba (agyagpépbe) kevert pajorirtós anyagba kell bemártani. A gödör földjéből csak néhány kapavágásnyi földet kell kiemelni, éppen annyit, amennyibe a gyökérzet akadálytalanul elhelyezkedhet.

Igen gondosan kell ügyelni arra, hogy a csemeték éppen olyan mélyen álljanak a gödör földjében, mint ahogy a faiskolában álltak. Ültetés után bőségesen meg kell öntözni, és köréje 15–20 cm magas földkupacot kell képezni.

Bálint György: Kertésznapló 2020
Ventus Commerce, 2019
256 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3143 Ft