Legyél te is Lou Clark | Jojo Moyes: Mióta megszerettelek

Posted on 2019. szeptember 5. csütörtök Szerző:

0


Kleyer Éva |

Mi kell ahhoz, hogy a kibillentsünk valakit a komfortzónájából és elindítsuk a fejlődés útján? Mi minden kell ahhoz, hogy kibontakozzon a megbújó tehetség, felcsillanjon egy nő egyénisége? Jojo Moyes háromrészes regényfolyamának ezek az indító kérdései.

„…úgy látszik, nagy árat kell fizetniük azoknak a nőknek, akik úgy döntenek, kezdenek valamit az életükkel, ha kicsit is többet akarnak elérni.”

Lou Clark egyszerű vidéki lány, szerény ambíciókkal, nagyobb viharok nélküli élettel, s a legizgalmasabb esemény az életében, hogy figyeli az angol kisváros kávézójának törzsvendégeit, meg hogy bővítgeti a meglehetősen extrém ruhatárát. Mígnem…

Az angol írónő (ahogy a fülszöveg elénk robbantja) „trilógiájának világszerte milliók által várt újabb kötete”, a Mióta megszerettelek az előző két kötet nélkül sajnos kissé nehezen élvezhető, mert nagyon sok az utalás a korábbi szereplőkre, eseményekre. Sőt van még egy hiányzó meghajtólánc is: Lou jellemfejlődése valójában csak a korábbiak ismeretében követhető nyomon.

Mert Louisa Clark azzal, hogy elveszíti kényelmes, unalmas, de biztos állását a kis kávézóban, és kénytelen más munkát keresni. Ápolója, gondozója lesz Willnek, a nyaktól lefelé megbénult férfinak. Ő nyitja meg előtte a világot, és indítja el a göröngyös úton, amelynek végén – és itt lépünk be a harmadik kötetbe – Louisa rátalál önmagára, megleli szakmáját és szerelmét is.

Persze nem mindenkinek ilyen fordulatos az élete, mint ennek a lánynak. Nemcsak gyászával kell megküzdenie Will halála után, hanem újonnan megtalált, addig mélyen szunnyadó képességeit hasznosítva kell újra felépíteni az életét. A lenyűgöző (mert az) első könyvben az önmagát alig ismerő, önbizalomhiányos lány Will útmutatásai nyomán kezdi megtalálni önmagát, felfedezni a világot.

A Mióta megszerettelek kötetében Lou egy New York-i gazdag és szép, ám minimum különös feleség melletti asszisztensi állást vállal el, így kerül a sajátjától erősen eltérő, szokatlan környezetbe. A Central Park közelében leginkább a kőgazdagok engedhetnek meg maguknak lakosztályt, legelőször ebbe az életmódba kell beilleszkednie. Megismerkedik az amerikai nagyváros szokatlan levegőjével, hangulataival, lakóival. Persze idővel itt is megtalálja a kapcsolatot az egyszerű (sőt néha a bonyolultabb) emberekkel is. Rábukkan a metropolis emberléptékű vidékeire és támogatókat, barátokat talál. Szembesül árulással, emberi érzésekkel, az összeomlás perceiben onnan kap segítséget, ahonnan nem is remélte volna.

Kiderül számára, hogy a nyitott szív, a segítőkész hozzáállás, a humor és bölcsesség meg az emberi kapcsolatok fontosabbak, mint a felszín csillogása, ami csábító ugyan, ám valójában talmi és üres.

Louisa jellemének fejlődését a ruházatának változása is leírja. Amíg nem tudja, igazából mi is a feladata, és sem a család viszonyai között, sem az idegen, zajos nagyvárosban nem (vagy csak alig) igazodik ki, alkalmazkodik munkaadói elvárásához, és a sportos, műszálas egyenruhát veszi fel. Ezt minden alkalmazott köteles viselni a házon belül, ily módon a kiszolgáló személyzet személytelenné, szinte láthatatlanná válik. Pedig éppen a kissé bohókás, senki stílusát nem követő egyéni ruhatár volt szinte az egyetlen megnyilvánulása belül rejtőzködő színes egyéniségének. A tolószékbe kényszerült Will meglátta a lányban rejlő tehetséget, bátorította, hogy mutassa meg egyéni stílusát, sőt megajándékozta egy méhecske színű és mintájú harisnyanadrággal. Amikor megtörik Lou alkalmazotti bénultsága, és előbújik valódi énje, újra hordani kezdi bolondos ruháit, sőt a méhecske mintás ruhadarabot is.

New York-i kóborlásai során egy bolondos ruhákat árusító boltocskára bukkan és megismerkedik a két tulajdonos lánnyal. Ez az esemény adja a kezdő lökést, és tartja végül Amerikában Louisát, és győzi meg arról, hogy családját és új szerelmét Angliában hagyva egy egészen másfajta életnek vágjon neki.

Nagy az út a kisvárosi kávézó pincéri állásától a New York-i vállalkozásig. Lou sok önmarcangolás után és ellenére végre vállalni meri önmagát, és élete kiteljesedését immár nem az áldozatvállalásban, önmaga feladásában tudja csak elképzelni. Példája követendő példa lehet nagyon sok nő számára, bár igaz, hogy nem mindenki életébe toppan be így a szerencse (vagy szerencsétlenség?). Azonban ennél sokkal lényegesebb, hogy Louisától eltanulhatjuk, miként kell felismerni a bennünk rejlő lehetőségeket, tehetséget és tudást. Aztán pedig bátran belevágni az újba.

Könnyen olvasható, lendületes, élvezetes történet Moyesé, és letehetlenné teszi Todero Anna fordítása. Kiváló és szórakoztató olvasmány lehet nyaralás után is… De azért javaslom hozzáolvasni az előző könyveket is, úgy lesz kerek a történet.

Jojo Moyes

Mielőtt megismertelek
Miután elvesztettelek
és most:

Jojo Moyes: Mióta megszerettelek
Cartaphilus Könyvkiadó, Budapest, 2019
496 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3392 Ft,
ISBN 978 963 266 6617

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A trilógia újabb kötetében tovább folytatódik a Mielőtt megismertelek című regényben bemutatott Lou Clark története.
Lou sok mindent tud. Pontosan tudja például, hogy milyen nagy a távolság új New York-i otthona és londoni barátja, Sam lakása között. Azt is tudja, hogy a főnöke jó ember, ahogy azt is, hogy a felesége eltitkol valamit a férfi elől. Azt viszont nem tudhatja, hogy miközben beleveti magát New York társasági életébe, hamarosan megismerkedik valakivel, aki jókora felfordulást okoz a lelkében.
Merthogy Josh elképesztő módon emlékezteti valakire, akire rendkívül fájdalmas visszaemlékeznie. Azt sem tudja Lou, hogy mihez kezdjen a kialakult helyzetben – csupán azt tudja, hogy bármilyen döntés hoz, az mindent visszavonhatatlanul megváltoztat az életében. És hogy mindenképp követnie kell a szíve szavát, akárhová is vezesse.