A nagy kérdések könyve | Jodi Picoult: Szívverés

Posted on 2019. július 26. péntek Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Ha azt mondod, hogy megjelent magyarul egy új Jodi Picoult-regény, akkor azt mondom: hajjaj! Íme egy újabb morális válsághelyzet, ezer kérdéssel, és ugyanennyi nehéz válasszal, amiket már megint nem az író fog megadni. Hanem ott maradsz te, Olvasó, a lehetetlen élethelyzetek, nehéz sorskérdések elolvasása után a kavargó gondolataiddal. Ez az, amihez a szerző nagyon ért: kérdéseket hagy maga után.

A legújabb kérdés az, hogy mit tegyen egy nő, ha már anyává vált, de megmaradt szabad embernek is? (Ez a kérdés csak a hazai piacon friss, hiszen a könyv eredetileg 1993-as.) Össze lehet-e egyeztetni törés és fájdalom nélkül a szabadságot az anyasággal? Elengedheti-e egyiket vagy másikat azért, hogy önmaga maradhasson? Esetleg, de ezt már csak én teszem hozzá, ez a kiváltság csak egy férfié lehet? Hiszen egy apa elhagyhatja a gyerekeit időlegesen vagy örökre – senki nem fogja érte megdicsérni, ám keresztre sem feszíti a világ amiatt, mert kilépett egy romboló kapcsolatból, amiben fel kellett volna adnia önmagát. De tehet ilyet egy anya? Elmehet önmagára találni? És ami még fontosabb: visszatérhet még? Egyáltalán: vissza kell térnie mindenáron? Mit hagy maga után? Meddig gyűrűzik a fájdalom, akár generációkon is átívelhet?

Picoult ismét magasra teszi a lécet, miközben tükröt tart a társadalom elé, anélkül, hogy maga ítéletet mondana. Ideidézném John Lennont, és tragikus módon még mindig érvényes gondolatait arról, hogy „Az asszony a világ n*ggere”.

Paige O’Toole alig emlékszik már az anyjára. Néhány, róla őrzött halvány emlékképpel cseperedik fel, szerető apja mellett. Elhagyták, ezért kötődést keres, feltétel nélküli kötődést, alávetettség árán is megvalósuló, feltétlen szeretetet; a képlet egyszerű. Válaszokat és szerelmet keres, alig nagykorú, amikor elköltözik otthonról, egyaránt kergetve a kimondott, és a soha meg nem fogalmazott vágyait. Egy jó házból való orvosba lesz szerelmes, összeházasodnak, ő pedig azt hiszi, azt akarja hinni, hogy ez az a vágyott, egész életében keresett, tökéletes kapcsolat. Akkor is, ha a legmélyebbre temetett titkát soha nem árulhatja el a férfinak, és akkor is tökéletes lesz minden, ha ő ebbe belepusztul. Amíg igyekszik megfelelni a tökéletes orvosfeleség képnek, minden nap reggelit készít, két műszakban dolgozik, hogy a férje tanulhasson, és magától értetődően adja fel (halasztja el) saját álmait. Teszi, amit szerinte tennie kell, a férfiért, a házasságáért, a szerelemért, és közben igyekszik elnyomni magában a belső hangot, ami egyre csak kérdéseket feltéve feszíti szét. Minden tökéletesnek is látszik a felszínen, a rengeteg munka és elfojtás meghozza a gyümölcsét.

Gyümölcs fakad nemkülönben a szerelemből is, és ez a felszínre hoz mindent, amit eddig titkolni igyekezett. A közelmúlt árnyait, a titkokat, az anyja hiányát, és a vágyat arra, hogy végre önmaga lehessen. Hiszen hogyan lehetne anyja a kis Maxnak, amíg nem válaszolja meg a saját anyjával kapcsolatos kérdéseit? Így hát elmegy. Nem örökre, de az anyja után ered, válaszokat keresve, és ezzel kockára téve mindent, amije lett az évek folyamán: a férjét, a házasságát és a legfontosabbat: a gyerekével való kapcsolattartás lehetőségét is. Teszi mindezt azért, hogy megtudja: hogyan kell igazából anyának lenni? Lehet-e fontosabb bármi a gyerekénél? És mit tegyen, ha összeütközésbe kerül a két legfontosabb dolog: a saját egyénisége és a gyerekvállalás? Lehet-e egyáltalán jó szülő az, aki elnyomja a valódi énjét?

Picoult legújabb, kérdést kérdésre halmozó regénye ezúttal Goitein Veronika élvezetes fordításában jelent meg,.

»Legyen előtted mindig út! Fújjon mindig hátad mögül a szél. Az eső puhán essen földjeidre, a nap melegen süsse arcodat, s míg újra találkozunk, hordozzon tenyerén az Isten.«

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Jodi Picoult

Jodi Picoult: Szívverés
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2019
480 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár a lira.hu-n 3199 Ft
ISBN 978 963 293 8462

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mit kell egy nőnek magától értetődően feláldoznia gyermekeiért, családjáért? Mi az, amit még szülőként sem adhat fel? Megilleti a nőt az emberi méltóság joga akkor is, ha a méltóság fenntartásának a hűtlenség az ára? Mi tehet egy anya, ha csak két rossz lehetőség közül választhat?
Paige O’Toole-nak csak homályos emlékei vannak az édesanyjáról, aki akkor hagyta el őt, amikor Paige ötéves volt. Most, amikor művészi álmaiért és orvos szerelméért Chicagóba költözik, elhagyja apját, ám házasságkötése után anyjáról még halványan élő emlékei kétséget ébresztenek benne, hogy ő maga alkalmas lesz-e az anyaságra. Rájön, hogy ahhoz, hogy nyugodt lelkiismerettel vállalhasson gyermeket, előbb fel kell kutatnia az édesanyját, és meg kell értenie, miért hagyta el őt.
A The New York Times könyves sikerlistáját másfél évtizede uraló Jodi Picoult legemblematikusabb írói eszköze a morális pánik ábrázolása. Szereplőit olyan krízishelyzetekben ismerjük meg, amelyekben nemcsak az ő sorstragédiájuk, de egy-egy általánosabb, társadalmi szintű konfliktus is értelmezhetővé, átélhetővé válik. A nők alávetettsége, az anyák kiszolgáltatottsága a modern társadalmak egyik feloldatlan feszültségforrása. A Szívverés tanulságos mai mese a szeretetről és a szabadságvágyról.