Mindent jól tettem ma? | Ryan Holiday, Stephen Hanselman: Sztoikus nyugalmat a mindennapokra!

Posted on 2019. június 18. kedd Szerző:

0


Híres Norbert |

Kevés fogalommal bánt olyan kegyetlenül a köz­nyelv, mint a sztoikus nyugalommal. Manapság, ha erre gondolunk, akkor valamiféle unalmas, szür­ke és érzelemmentes életet képzelünk el, pedig a sztoi­cizmus korántsem az érzelem­mentességről szól.

Ryan Holiday a legnagyobb sztoikusokat hívja segítségül a sztoikus gondolat becsületének tisztázására. A rab­szol­ga­sor­ból tanítóvá emelkedett Epiktétosz, a drámaíró Seneca és Marcus Aurelius római császár évszázadokkal ezelőtt lejegyzett, ma is tanulsággal szolgáló gondolatait olvashatjuk kötetében. Hétköznapi filozófia ez, a min­den­na­pok­ban alkalmazható és alkalmazandó tanácsok.

A keleti filozófusokról, zen mesterekről határozott kép él a fejünkben. A világtól elvonulva, a zöld hegyoldal egy szikláján meditáló alakot képzelünk el. Bár az önkéntes száműzetésbe vonulók az önuralom sajátos magasságaiba érnek el, felvetődik a kérdés: mennyiben alkalmazhatók módszereik a hétköznapokban, ha azokat a hétköznapitól gyökeresen eltérő környezetben dolgozták ki?

A sztoikus filozófia nem az érzelemmentességről szólt, hanem az akadályokra való felkészülésből, a saját érzelmeink fölötti uralomról. A sztoikusokat nem kolostorokban, a világtól távol kell keresned. A sztoikusok mindenhol jelen vannak: vitáznak a fórumon, kereskednek a kikötőben, háborúba indulnak. Nemcsak az ókori görögök és rómaiak vették hasznát a filozófia e gyakorlatias irányzatának. A sztoicizmus tanításával élték túl a megpróbáltatásokat és értek el sikereket fogságba esett katonák, korunk államférfiai, de még az amerikai futball edzőkiválóságai is.

A filozófiától sokan idegenkednek, hivatkozva a különböző irányzatok ellentmondásosságára, az elmélyülést igénylő, a hétköznapokban kevésbé használható gondolatokra. A sztoikusok a mindennapok gondolkodói voltak, sokszor nem is feltétlen filozófusok, hanem egyszerű emberek, akik saját démonaik megzabolázására kerestek megoldást. Az Elmélkedések – a műre Holiday igen sokszor hivatkozik – Marcus Aurelius császár személyes naplója, amelyben hétköznapi problémákról, érzésekről és naponta ismételt szokásairól ír.

A sztoikus filozófia alapelveit követők önellenőrző rítust alakítottak ki maguknak. Reggel és este végiggondolták saját létezésüket, tetteiket, s föltették a kérdést: vajon ma mindent helyesen cselekedtem? Vizsgálták érzelmeiket, emlékeztették magukat halandóságukra. Nevezhetjük ezt a csendes elmélyülést meditációnak, imának, válhatott naplóvá is – szinte mindegyik gondolkodónál találkozhatunk ezzel.

A könyv az év minden napjára tartogat egy magvas gondolatot (idézetet), amit az olvasó továbbgondolhat. Ryan Holiday a klasszikusok mellett mások hétköznapjainkra is ható gondolatait idézi, és még olyan populáris művek sorait is, mint a Harcosok Klubja. A könyv hatására mi is más szemmel kezdünk nézni a forrásokra. Hiszen nem számít, hogy az idézet ókori filozófustól származik vagy egy párizsi péktől. Seneca sem szégyellt ismeretlen szerzőkre hivatkozni, ha azok okosat írtak.

A Sztoikus nyugalmat a mindennapokra az élet számtalan szegletét érinti, már ami a megvitatott helyzeteket, a kiváltott érzéseket vagy a konkrét tanácsokat illeti. Számtalan különböző módon köszön vissza érzéseink irányítása, vágyaink megzabolázása, az elmélkedés az élet rövidségén. Gyakran kritizálták a sztoikusokat, hogy egymást gondolatait ismétlik. Ezt megtapasztalható Holiday gyűjteményéban is, de azért minden nézőpont valami újat tesz hozzá a korábbiakhoz. A filozófia lényege egyébként is a tettekre ösztönzés, nem pedig aprólékosan kiválogatott témák fejtegetése. Ha a tettekre ösztönzést a sztoicizmus ugyanazon gondolat száz különböző nézőpontból történő ismertetésével éri el, akkor is hasznosabb, mint üres szavakról üresen fecsegni.

Olvashatunk a birkózás és az élet szinonimájáról, okulhatunk a háborúba induló katona helyzetéből, megtanulhatjuk jelenkori helyzetekben használni az ezer évekkel ezelőtt megfogalmazott tanácsokat. Azonban mit sem ér a könyv, ha a hatása nem látszik meg az életünkön. Seneca szavaival élve: „…a filozófia csupán egy eszköz, amely minden rosszat lehánt rólad, hogy visszatalálj igazi emberi természetedhez.”

A könyv értéke nem kizárólag a szerzőpáros kommentárjaiban rejlik, az összegyűjtött idézetek önmagukban is nagy értéket képviselnek. Olvassuk el pár nap alatt vagy forgassuk naponta, de ne felejtsünk el mélyen elgondolkodni fölötte, és saját helyzetünkre alkalmazni az olvasottakat. Ha így teszünk, akkor az olvasmány jó élményén túl valódi fejlődésünket is szolgálja Holiday sztoicizmus-csokra.

Ryan Holiday

Ryan Holiday, Stephen Hanselman:
Sztoikus nyugalmat a mindennapokra!

Fordította: Nagy Ambrus
21. Század Kiadó, Budapest, 2019
480 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2992 Ft
ISBN 978 615 591 5420

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Sztoikusnak lenni a 21. században egészen mást jelent, mint a nagy hatású filozófiai irányzat megszületése idején az ókori Görögországban és Rómában. Vagy mégsem? Ryan Holiday új könyve 365 oldalról járja körbe a kérdést a legnevesebb sztoikus bölcsek fennmaradt intelmeiből szemezgetve. A szerző rövid, elgondolkodtató magyarázatokkal egészíti ki Epiktétosz előadásait, Seneca leveleit és Marcus Aurelius híres elmélkedéseit, amelyek a 21. század olvasói számára is frissek és hasznosak lehetnek, nem beszélve a modern sztoicizmus praktikus, a mindennapi életben is megtérülő gyakorlatairól.

Lelki nyugalomra, kiegyensúlyozott életre vagy belső szabadságra vágysz? A Sztoikus nyugalmat a mindennapokra! című kötet mindenkihez közelebb hozza az egyik legnagyobb hatású ókori filozófia kiváló mestereinek gondolatait.