A bosszúálló gyilkos | Kristina Ohlsson: Vétkesek

Posted on 2019. május 15. szerda Szerző:

0


Somogyi András |

Nem panaszkodhat unalomra a stockholmi rend­őrség Alex Recht főfelügyelő által vezetett külön­le­ges csoportja. Alexnek és társának, Fredrika Berg­mannak egyszerre több szokatlan gyilkossággal kell szembenézniük. Egy feltéte­lezett emberrablás már csak cseresznye az eléggé habos tortán.

Sok svéd krimihez hasonlóan ez a könyv is legalább olyan súllyal foglalkozik a nyomozók lelkivilágával, életük tragikus fordulataival, saját démonaikkal folytatott küzdelmükkel, mint magával a nyomozással. Fredrikának – aki Kristina Ohlsson több regényének hőse – a férje gyógyíthatatlan betegségével (és közeli halálával) kell megbékélnie. Alex imádott feleségét rákbetegség vitte el.

Mint megszokhattuk, Fredrika jelen gyilkossági eseteiben is van valami egyedi és különös. Malcolm Benke építész pontosan ugyanúgy halt meg – karosszékében ülve, mellkasába kapott golyó által –, mint a lánya, tíz évvel ezelőtt. És Malcolm kisujján találják a lánya karikagyűrűjét. Megtudják, hogy Malcolm talán többet tehetett volna lánya megmentéséért, akit valószínűleg – de nem bizonyíthatóan – a férje ölt meg.

Lovisa Wankel holttestét egy teniszpályán találják meg, félig földbe temetve, csuklóján a kokain képletével, de ezt csak a halála után tetoválhatták rá. Kiderül, hogy barátját korábban éppen ugyanígy ölték meg, és szintén teniszpályán temették el. Mindketten kokain árusításáért kerültek a rendőrség látókörébe.

Henry Lindgrent szinte a felismerhetetlenségig agyonverték, oszlásának bűze nyomán találják meg. Valamikor tehetett volna többet is egy gyermek eltűnésekor, akinek biztonságáért felelősséget vállalt.

Hát mi folyik itt?

A sorozatban a következő Noah Johansson temetkezési vállalkozó, akinek testvére és annak családja tűnt el, de hiába fordult többször is a rendőrséghez, addig nem vették komolyan bejelentését, míg Alex Recht nem vette kézbe az ügyet. Alex és Fredrika az áldozatoknál üzeneteket talál, amelyekben a gyilkos azt közli: „mindent helyrehozok”. Ilyen üzeneteket személyesen Alex is kap, tehát a gyilkos őt jól ismeri. A nyomozók kénytelenek arra gondolni, hogy egy bosszúállóval van dolguk, aki áldozataival ugyanúgy végez, ahogyan a „cserben hagyottak” lelték halálukat. Vagyis a mostani meggyilkoltak közvetve vagy közvetlenül vétkesek voltak az előzőek halálában. Még a haldokló Spencer ellen is felmerül valamiféle gyanú, mivel megtalálják végrendeletét és vallomását, miszerint sok évvel ezelőtt cserbenhagyásos gázolást követett el.

Végül is először a család eltűnésének ügye oldódik meg, amelyben az elkövető zsaru: a tehetséges, de viselkedése és modora miatt általános utálatnak örvendő Thorbjörn főfelügyelő. Ő a lánya öngyilkosságát akarta megbosszulni azon a pszichiáteren (meg a családján), aki megtagadta tőle a segítséget. Ross vallomást tesz, amelyben az emberrablást elismeri, de… Azt hiszem, itt kell abbahagynom a történet további felfejtését – hadd tornáztassa agyát az olvasó is.

Kristina Ohlsson a skandináv krimik egyik legismertebb szerzője, a Fredrika Bergman-esetek mellett más sorozatokkal, thrillerrel, sőt gyermekkönyvvel is beírta magát a népszerű irodalomba (lásd a kiadó oldalán). A Vétkesek fordulatos, elgondolkodtató, csavaros végkifejletű krimi. Az olvasót állandó feszültségben tartja, és ehhez a szerző még azt a trükköt is beveti, hogy szinte követhetetlenül sok alak mozog a szemünk előtt: az áldozatok, a rokonaik, ismerőseik, a rendőrségi kapcsolatok stb.

Már szinte közhelynek tekintem a fordító dicséretét, de nem mulaszthatom el megemlíteni Erdődy Andrea kiváló, hibátlan munkáját.

Kristina Ohlsson (Fotó: Anna-Lena Ahlström)

Kristina Ohlsson: Vétkesek
Skandináv krimik sorozat
Animus Kiadó, Budapest, 2018
Fordította: Erdődy Andrea
384 oldal, teljes bolti ár 3790 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3032 Ft
ISBN 978 963 324 5651

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egy férfit holtan találnak kedvenc foteljében, a kandalló előtt ülve. Mellkasát golyó ütötte át, kisujján pedig, furcsa módon, lánya karikagyűrűjét viseli. Fredrika Bergman és Alex Recht kapja meg az esetet, ám Alex figyelmére egyéb ügyek is igényt tartanak. Egy temetkezési vállalkozó, aki kétségbeesetten keresi a bátyját, hozzá fordul segítségért, ugyanis meggyőződése, hogy testvérét elrabolták, de senki nem hisz neki. Ugyanakkor Recht névtelen üzeneteket kap valakitől, aki „mindent helyre akar hozni”. A főfelügyelő és társa teljesen értetlenül áll a levelek előtt – de nincs is idejük töprengeni rajtuk, mert az első holttest felfedezése után az áldozatok száma napról napra nő…