A türelem előbb-utóbb terem valamit… | Margaret Atwood: A vak bérgyilkos

Posted on 2019. május 2. csütörtök Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

A vak bérgyilkos izgalmas, de nem könnyed olvasmány. Előre mondom, több mint 800 oldal. Van, akit már ez elriaszt, más meg az első száz után futamodik meg. Aki viszont az első negyeden túljut, az rájön, hogy jutalmat kapott: nem egy történetet találunk az oldalakon, hanem mindjárt hármat is.

A vak bérgyilkos több szálon és idősíkon futó mű, alapvetően családregény. Iris Chase Griffen életét követhetjük végig, aki halálához közeledve meséli el a maga életét és húgáét, aki 25 évesen lett öngyilkos. Az idős hölgy a jelenben mesél a családi múltról, miközben néhány fejezetenként bele-belekapunk egy folytatásos, sci-fivel is keveredő ponyvatörténetbe is. Még leírni is bonyolult, hogy ez utóbbit ki meséli kinek, és az olvasónak sem könnyű kitalálni. Próbálkozni persze lehet, de Atwood műveit ismerve rá kell jönnünk, a szerző csavarosabb észjárású az egyszerű olvasóknál. A dolgok nem úgy alakulnak, a titkok nem úgy nyílnak meg, ahogy a sorok között bóklászva gondolnánk. (Na, ez a bóklászás azért túlzás, mert igen könnyű elveszni benne. A cselekmény évtizedeket, helyszíneket ugrik át, ha nem figyelünk, már ki is estünk belőle.)

A főszereplő nővérek a vagyonos Chase család leszármazottjai. Gyerekkoruk már akkor sem volt irigylésre méltó, mikor még gazdagok voltak. Iris átlagos lány, húga, Laura azonban mindig is különc volt. Részletesen leírt jellemvonásai és cselekedetei alapján Asperger-szindrómásnak, vagyis enyhe autistának vélhető. Atwood nem fogalmaz meg ilyen diagnózist, de a jellemzők mindenesetre efelé mutatnak. A furcsaságait, a világhoz való viszonyát senki nem értette, még a nővére sem. Laura azonban nagyon okos, csak más összefüggésekben látta a világot. A testvérek szerették egymást, összetartottak, de amikor édesapjuk – hogy valamit megmentsen a javaikból – Irist egy jómódú férfihoz adja feleségül, eltávolodnak egymástól. Irist lefoglalja a boldogtalansága, a kötelező beilleszkedés az új családba, már nem tud a húgára koncentrálni, megvédeni őt – esetenként saját magától is.

A másik cselekményszálon követjük egy nő titkos randevúit egy politikai üldözöttel. A találkákon a férfi minden alkalommal meséli, tovább szövi az általa kitalált különös regényt (ez adja a jelen mű címét). Hogy ki a nő és ki a férfi, azt sejteni véljük, de Margaret Atwoodnál semmiben sem lehetünk biztosak. Az egyes visszaemlékezések vagy épp a jelen eseményei között dokumentumokat (!), újságcikkeket is találunk, amelyek kívülállóként szólnak a korról, a családokkal kapcsolatos eseményekről. Iris a testvére halála után találja meg Laura kéziratait, és kiadatja A vak bérgyilkost. A hatalmas sikerhez hozzájárul a szerző rejtélyes élete és halála is.

A regény felépítése hasonló az író másik (remek) krimijéhez – Alias Grace-hez –, mivel itt is előre tudjuk a végkifejletet – Laura halálát –, de a történetből bomlik ki a tragédiához vezető út. És nem csupán ez az egyetlen egybeesés. A szolgálólány meséje, az Alias Grace és A vak bérgyilkos közös jellemzője, hogy megmutatják a nők elnyomott helyzetét egy férfiak által uralt világban. Mindháromban igazságtalanság nehezedik a hősökre, a regények által leírt világban a nők nem sokat érnek. A nyomasztó történeteket megkülönbözteti egymástól a kitörés módja, vagy ha belenyugvás, akkor annak szintje, mélysége.

Margaret Atwood

A könyvet 2000-ben Booker díjjal jutalmazták, ami megérdemelt elismerése Atwoodnak, aki hatévesen már írt, tizenhat évesen pedig eldöntötte, hogy ez is lesz a mestersége. Habár már tíz éve nem jelent meg műve, most, 79 évesen mégis folytatja a leghíresebbé vált kötetnek, A szolgálólány meséjének történetét. Mindenképpen érdemes elolvasni az összes magyarul megjelent könyvét, ez alól A vak bérgyilkos sem kivétel.

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos
Jelenkor Kiadó, Budapest, 2018
Fordította: Siklós Márta
818 oldal, teljes bolti ár 4499 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3599 Ft,
ISBN 978 963 676 7488

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Családi titkok, testvérféltékenység, politikai fondorlat és társadalmi feszültség, ígéret és árulás, veszteség és fájdalom, emlékezés és sóvárgás kavarog Margaret Atwood Booker-díjas regényében.
1945-ben Laura Chase autójával a szakadékba zuhan. Baleset vagy öngyilkosság? – találgatják azóta, hogy nővére, Iris posztumusz megjelentette Laura egyetlen regényét, A vak bérgyilkost. A rejtélyes remekműként ünnepelt könyvben egy gazdag fiatalasszonynak a szeretője, egy ponyvaírásból élő szocialista agitátor mesél titkos légyottokon a Zycron bolygó lakóiról. Ez a harsány színekkel felvázolt történet briliánsan szövődik bele Iris naplójába, aki végül élete alkonyán úgy dönt, megosztja unokahúgával az igazságot a családjukról. Elbeszéléséből fájdalmasan rajzolódik egy gyárosdinasztia hanyatlása és a történelemmel összefonódó személyes sorsok tragédiája.