A K-pop kíméletlen világa | Czipó Petra: Kiáltok, miért nem hallod?!

Posted on 2019. április 30. kedd Szerző:

0


 

A mű az Atlantic Press Kiadó
Női regénypályázatának
harmadik helyezettje

Dézsi Ibolya |

A K-pop napjainkban a többnyire tinédzserkorú koreai popegyüttesek gyűjtőneve, ugyanakkor óriási bevételt hozó zenei iparág. A szórakoztatóipari cégek az általuk szervezett tehetségkutató show-kon kiemelkedő ének- és táncképességű gyerekeket válogatnak, hogy aztán fiú-, lány- vagy vegyes popbandát formáljanak belőlük.

A cél: népszerű termékké faragni az együttes által énekelt, táncolt, klippé gyúrt mondanivalókat, melyekkel a túlhajszolt Y és Z generációs fiatalok azonosulnak. A velük (valójában a szüleikkel) kötött, úgynevezett rabszolga-szerződések sokszor vezetnek öngyilkossághoz, a családok anyagi csődjéhez. A gyerek, illetve kiskamasz „gyakornok” fizikai, szellemi és lelki gyötrelmek árán igyekszik megfelelni a követelményeknek, mert a cég által az évek során ráfordított, dollármilliókban számolt összeget csak akkor és azzal tudja kiegyenlíteni, ha sikerül sztárrá válnia.

Czipó Petra rajong a koreai kultúráért, különösen a K-pop, azaz a koreai popzene nyújt számára kikapcsolódást. Tizennégy évesen annyira elvarázsolta a koreai DBSK együttes videoklipje, hogy első regényét a K-pop világáról írta.

A regény főszereplőjét nemcsak esetlensége és különcsége, hanem még a neve miatt is csúfolják az osztálytársai. Timothy zenei tehetségét édesanyjától örökölte, és a befelé forduló tinédzser a rap műfajában érzi a kiteljesedést. Introvertált személyisége akkor kezd nyitni a környezete felé, amikor a tehetségét felismerve beválogatják egy alakulóban lévő K-pop együttes gyakornok csapatba. A fiú szárnyakat kap, és erején felül küzd, hogy megmutassa képességeit, mint popzenész. A történetben a szerelem is helyet kap, de nehez feloldható ellentétbe kerül azzal, hogy a sztár-lét egyfajta rabság is. Czipó Petra a főszereplő instabil karakterének hiteles és kíméletlen bemutatásával tárja az olvasó elé a sikerrel járó kábító eufória és a szabadságvágy összeütközését.

A fiatal szerző belebújik különc hőse bőrébe, az ő szemével láttatja az osztálytársai zaklatásának (bullying) kitett fiú kitörési kísérleteit. A könyv ugyanakkor illúziókat is rombol: a K-pop könyörtelen világa nem kizárólag csillogás. A sztori helyszíne a dél-koreai főváros, Szöul és környéke. Bár témáját tekintve ifjúsági regény, ugyancsak élvezetes olvasmány lehet a koreai kultúra iránt érdeklődő felnőtt olvasónak.

Czipó Petra

Czipó Petra: Kiáltok, miért nem hallod?!
Atlantic Press Kiadó, Budapest, 2019
240 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes webshop ár 2392 Ft
ISBN 978 615 569 3748

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Vajon van-e olyan tinédzser – magyar, brazil, koreai vagy akármilyen nemzetiségű – a Föld kerekén, aki boldog? Nem pillanatnyi, csókolózásnyi idejű boldogságról van szó, hanem hosszantartó elégedettségről. Nem valószínű, hogy tudnak gondtalanok lenni. Akkor sem, ha mindenük megvan, anyuci és apuci körülrajongja őket, és végképp nem, ha bármiben kilógnak a társaik közül.
Timothy mindenben különc. Timothyt bántják az osztálytársai és Timothy bántja önmagát. Aztán a fiú egyszer csak szárnyakat kap, és szállni kezd. Erején felül küzd, hogy megmutassa képességeit mint popzenész.
Jó-e sztárnak lenni? „Esküszöm, ha én volnék zongorista vagy színész, vagy mi, és énértem volnának így oda ezek a hülyék, az szar volna. Én azt akarnám, hogy még csak ne is tapsoljanak. Sosem azt tapsolják meg, amit kéne.” Így gondolta Jerome David Salinger, a Zabhegyező (Rozsban a fogó) írója, és így gondolta Tim is, amikor rajongói leveleit olvasta.
Aztán a szerencse újra megtalálja őt Melody személyében, de megriasztja őt a sztár körüli felhajtás, és aki nem tud megbirkózni sem a rajongók féltékenységével, sem az újságírók támadásaival.
Ki lehet-e törni az aranykalitkából, és vajon megengedik-e a rajongók, hogy szabad emberként éljen?

Czipó Petra (26 éves) 12 éves korában kezdett írni, de elégedetlen volt, így abbahagyta. Aztán verseket írt, és egy kis kék noteszt hurcolt magával, hogy ha jön az ihlet, rögtön lejegyezhesse. Szereti a művészeteket, a Szegedi Tudományegyetem Képi ábrázolás szakán diplomázott.