Suhanás, gyorsaság, a szél ruhánkba kap | Phil Knight: A Nike-sztori

Posted on 2019. április 27. szombat Szerző:

0


Híres Norbert |

Az egyik legismertebb sportszergyártó védjegye, a pipa nem csupán logó. Habár a Nike a bevételeit cipők eladásával termeli, azonban mindig is a feelinget, az érzést értékesítette. Nincs ez másképp a legendás márka alapítójának kötetével sem. Phil Knight nem könyvet írt, hanem történeteket. Történeteket az útkeresésről, a csomagtartóból japán cipőt áruló huszonévesről, a megállíthatatlan növekedésről és a megszámlálhatatlan akadályról.

Ezek a történetek ösztönzésként szolgálnak a fiatal vállalkozónak, az atlétának, a regényírónak vagy épp a művésznek. A cipőguru szívesen visszamenne az időben, szívesen újraélné az életét, kijavítaná hibáit, de inkább leírja a Nike-sztori tapasztalatait, hogy motivációt, esetleg vigaszt merítsünk belőle.

Az alapító önéletrajza nem csak magáról, de nem is csupán a márka történetéről szól. Útikönyv, üzleti útmutató, hiteles kor- és lélekkép. Phil Knight nem a felszínt kapargatja, szemtelenül őszinte írása sokszor megnevettet. Szükség is van a számtalan kocsmajelenetre, a komikus üzleti szituációkra és vicces anekdotákra, hogy ellensúlyozzák a milliós hiteltartozásokat, a szüntelenül felbukkanó akadályokat és váratlan tragédiákat.

A kötet a küzdelemről szól, az elhivatottságról és egy kicsit a flúgosságról is. Az alapítók egytől egyig súlyos személyiségek, és ezt nem csupán a 100 kg feletti átlagos testtömeg jelzi. A csapat egyik felét a futás szeretete vezette egy betört ablakú, cipősdobozokkal zsúfolt irodába, a kemény mag másik részét az alapító lendülete nyerte meg. A Tökfejek teszik szórakoztatóvá könyvet, ahogy ők voltak azok is, akik Knight mellett álltak a bajban, egy telefonhívásra repülőre pattantak, vagy épp az ország másik szegletébe költöztek, ha a Nike érdekei úgy kívánták. A bajtársiasság végigkíséri a történetet, ahogy a Johnson, Hayes, Strasser és Bowermann neve is.

Sok esettanulmányt és értekezést írtak Nike-ról, de mindegyik csak egy darabját szándékozott (vagy volt képes) bemutatni a nagy kirakósnak. A márka alapítója nem brandépítésről, logisztikáról vagy termékfejlesztésről ír, hanem üzenetekről, kényszerű megoldásokról és eszelős feltalálókról. Üvegzseb-beszámoló olvasható a növekvő éves árbevételekről, amelyet az alapító évekig hitelből fedezett. A nyomasztó méretű hiteltömeg visszatérő elem a történetben. Szinte tapintható, hogy a Blue Ribbon Sports, majd a névváltás után Nike fölött lebegő óriási tartozás bármikor rázuhanhat a cégre. Ugyanakkor a felhők felett kék az ég, az eladások növekednek, sikerül egyre nevesebb versenyzőket becserkészni és szponzorálni – és ezek képesek feledtetni a nehézségeket.

A sikeres szerzőnek mindenre van valamilyen metaforája, és maga a márka is mitológiai eredetű. A futók számára a célszalag átszakítása, a győzelem a cél. Ezért láthatjuk viszont a győzelem görög istennőjének, Nikének a nevét a pipás cipőkön már több, mint ötven éve.

Hosszú út vezetett az oregoni srác cipőkkel plafonig megpakolt szobájától a 30 milliárd dollár éves árbevételű cégig. A Nike-sztori ezt a páratlan történetet meséli el szórakoztatóan és meglepően részletesen. A márka alapítója szinte mindent elért, amit csak akart, a bakancslistáján alig néhány üres sor maradt. A könyv megjelenésével újabb sort lehet kipipálni a listán.

Phil Knight ajándékozott az olvasóknak egy szeletet a Nike szellemiségéből, megosztotta velünk a tapasztalatait és írt az elkövetett hibákról is. Szeretett volna valamit visszaadni a közönségnek, vásárlóinak és követőinek. Hogy aztán mihez kezdünk ezzel a tudással, már csak rajtunk áll.

A HVG Kiadó a jelentős terjedelmű, 2016-os kötet után idén közreadta a valamivel rövidebb, ifjúsági változatot is, kreatív és merész, újdonságokra fogékony fiatal olvasóközönségének ajánlva.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható Híres Norbert oldalán

Phil Knight régen és ma

Phil Knight: A Nike-sztori
Fordította: Tulics Mónika
HVG Kiadó, Budapest, 2016
408 oldal, teljes bolti ár 4200 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3750 Ft,
ISBN 978 963 304 3790

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A friss diplomás, útkereső Phil Knight az apjától kölcsönzött 50 dollárból indította el cégét. Jó minőségű, olcsó futócipőket importált Japánból, amelyeket az autója csomagtartójából árusított. Az első évben, 1963-ban 8000 dolláros forgalmat termelt – napjainkban a Nike éves bevétele több mint 30 milliárd dollár, és az egyik leginnovatívabb és legértékesebb márkává vált, amelynek újításait világszerte próbálják másolni. A startupok korában a cég a minőség szinonimája lett, az ikonikus „pipa” pedig mára a teljesítmény, a dinamizmus  és a lehetőség szimbóluma, amelyet bárhol felismernek.

Phil Knight, az „ember a pipa mögött”, mindig is rejtély volt. Meglepő, szerény, őszinte és szellemes önéletrajzában felfedi teljes történetét. Mesél a számos kudarcról, a kegyetlen versenytársakról, a rengeteg kétkedőről és az ellenséges bankárokról, majd a szenzációs győzelmekről és sikerekről is. Sorra veszi azokat a munkatársakat, akik a Nike szívét-lelkét formálták: köztük az alapítótárs futóedző, a lobbanékony és karizmatikus Bill Bowerman, valamint a cég első alkalmazottai, egy rakás különc és tudós, akik a Nike elhivatott csapatává kovácsolódtak.

Knight és társai merész jövőképükkel és szilárd meggyőződésükkel, hogy a sport ereje jobbá teszi az embert, egy olyan márkát és kultúrát hoztak létre, amely megváltoztatta mindennapjainkat és a mozgáshoz való viszonyunkat.

Phil Knight: A Nike-sztori / Ifjúsági változat
HVG Kiadó, Budapest, 2019
250 oldal, teljes bolti ár 3500 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2625 Ft
ISBN 978 963 304 7941