Zenés kincsvadászat | Tizenkét szék / Trip hajó

Posted on 2019. április 26. péntek Szerző:

0


Rába Roland

JB |

Pénzhajhászás ésszel és ész nélkül. Mindenáron. – A Tizenkét szék Magács László rendezésében került nem szokványos színpadra, a Trip hajó fedélzetén. Ilf és Petrov szatirikus regényéből Vecsei H. Miklós tömörített szövegkönyvet, koncertszínházi előadássá Ratkóczi Huba zenéje és Závada Péter dalszövegei tették.

Ilf és Petrov talán maga sem gondolta volna, hogy a húszas évek végén megjelent, korrajz pontosságú történetük a fiatal Szovjetunió bizonytalan (NEP-korszakos) éveiről, polgárairól és szélhámosairól csaknem száz év után is változatlan sikerű (és érvényű). Persze szélhámosok és ingyenélők mindenhol vannak…

A történet sokat ígérő haldoklással kezdődik Madame Petuhova, vagyis Klavgyija Ivanovna (Láng Annamária) ágya mellett. A főszereplő Ippolit (Hegedűs D. Géza) és a gyóntató Fjodor atya (Rába Roland) itt tudja meg, hogy a Madame 12 székből álló szalongarnitúrája egyikébe rejtették briliánsaikat a szovjethatalom elől. Mivel a bútorokat sokfelé széthordták, többfelé lehet kutatni. A két férfi egymással versengve indul kétfelé, hogy rátaláljon a vagyont érő székre. (A szerkesztő megjegyzése: Ha az olvasónak ismerős a konfliktus, nem téved. Az elrejtett, elkallódott, majd új gazdához került kincs, és az értékes örökség utáni vadászat motívuma először egy 1906-os Sherlock Holmes-történetben bukkan fel. Ilf és Petrov ezt szabta át a szovjet valóság görbe tükrös megmutatására [1928], majd az ősforráshoz nyúlt Rejtő Jenő is A szőke ciklon kincsvadászatának megírásakor [1939].)

Láng Annamária

Az éltes Ippolithoz egy ifjú szélhámos szegődik, Osztap Bender (Vecsei H. Miklós), aki kifogyhatatlan az eszközökben a székek megszerzése végett. Ez adja a regény és a darab sava-borsát is. Dúskálunk olyan jelenetekben, ahol nevetségesen gátlástalan ötletekkel verik át a székek aktuális tulajdonosait, hogy aztán felvághassák a szék kárpitját. (És mindenki tudja, hogy a tucatból minimum 11-szer az eredmény: „Ön nem nyert!”.)

A zenés komédia (mert akárhogy is koncertszínház, de az) egyik csúcsjelenete, mikor pártot alapítanak, hogy a híveiktől adományt szerezzenek – valamiből csak kell finanszírozni a további kutatóutat… Adjál pénzt, énekli Osztap pimaszul, és a Szovjetunió rendszerében csalódott emberektől egy pillanat alatt sikerül kicsalni a kért összeget.

A cselekmény Závada Péter 12 dalának szövegében bontakozik ki, ezeket kivetítik a háttérvászonra, hogy ezzel is segítsék a nézőt. Az előadásban a fő élvezetet az oroszos jegyeket hordozó, rockos alapra épülő, zenekarral előadott számok nyújtják, a történet szerepe inkább másodlagos. A karakterek ennek megfelelően vázlatosak, épp csak annyira felépítettek, amennyire a jelenetek helyzetkomikuma megkívánja. Az egyes szereplők halálát narrációban, előre közlik velünk, így elvesztésük nem kelt tragikus hatást.

Ippolit Matvejevics és Osztap Bender (Hegedűs D. Géza, Vecsei H. Miklós)

A Tizenkét szék, belefaragva a dalszövegek korlátozott időtartamába könnyű esti szórakozást ígér. A helyszín elég különleges, habár érdemes rá felkészülni, hogy szelesebb időben vagy nagyobb hullámokat kavaró forgalom esetén a folyó vize ringatja a hajót – és egyúttal kicsit a nézőket meg a díszletet is.

Ilf/Petrov – Ratkóczi/Závada/Vecsei: Tizenkét szék
Trip Hajó
1011Budapest, Szilágyi Dezső tér, 2-es móló
További előadások:
2019. május 12., vasárnap 19.00 és 21.00
2019. május 21., kedd 21.12 (!)

Jegyvásárlás online vagy a hajón.