A történelem sodrában | Bökös Borbála: Chiara

Posted on 2019. április 7. vasárnap Szerző:

0


Fábián Janka |

A mű az Atlantic Press Kiadó
Női regénypályázatának
második helyezettje

A történelmi regény napjainkban zajló reneszánsza egyre több színvonalas és izgalmas történettel örvendezteti meg az olvasót, és olyan tájakra, korokba is elkalauzol, amelyek az iskolai történelemkönyvekben csak lábjegyzetként, vagy esetleg még úgy sem szerepelnek.

Bökös Borbála regényének főhősnőjéről, a szép nevű és szép szemű, tűzrőlpattant lánykáról először nem tudhatjuk, vajon mi köze lehet hazánk viharos történelméhez – noha sejthetjük, hogy nagyon is van, hiszen Európa egyik távoli végén, a Nápolyi Királyságban él, mégis beszél többek között magyarul is. A vérbő és sokszor kiszámíthatatlan mediterrán emberek között, napsütötte tájon felnövő lány feltalálja magát utcai haramiák és királyi udvaroncok között egyaránt, és szinte akarata ellenére találja magát történelemfordító események kellős közepében.

A szerző a könyvben végig fenntartja a feszültséget, amit a Chiara di Volpe, a Kisróka származásával kapcsolatos titkok miatt érzünk, hogy aztán az utolsó oldalakon jó alaposan meglepjen mindenkit. Emellett még egy nem is annyira mellékes krimi-mellékszál miatt is izgulhatunk az egyik magyar szereplő, a vérbeli detektívként viselkedő johannita lovag, Péter jóvoltából, de felidéződnek a 14. század jól ismert történelmi eseményei is, mint például a magyar András herceg bestiális meggyilkolása.

Bökös Borbála

A szereplők életre kelnek szinte, és lelépnek a könyv lapjairól – különösen igaz ez a főszereplőre, aki már az első percekben elnyeri rokonszenvünket. Vidám, talpraesett fiatal lánynak látjuk, mégis mindvégig érezzük, hogy valami elmondatlan tragédia húzódik meg a háttérben. A történelem ismert alakjai új dimenziót kapnak, és a történet révén személyes ismerőseinkké lépnek elő.

A történelmi regénynek ez is az egyik legfontosabb feladata: a papírízű, bemagolnivaló adatok helyett élettel teli szereplőket és izgalmas egyéni sorsokat ismerhet meg az olvasó, és rádöbbenhet, hogy a múlt emberei sem különböztek sokban tőlünk. Chiara története pedig – amellett, hogy szórakoztató, és jó néhány kellemes órát kínál – sok tanulsággal is szolgál, valóságos időutazásra visz el. Egy igazán jó történelmi regénynek pedig éppen ez a legfontosabb ismérve.

Bökös Borbála: Chiara
Atlantic Press Kiadó, Budapest, 2018
382 oldal, teljes bolti ár 3290 Ft,
kedvezményes webshop ár a bookline.hu-n 2632 Ft.
A könyv megvásárolható a könyvesboltokban
és megrendelhető a könyvesbolthálózatok internetes oldalán
ISBN 978 615 569 3694