POSzT 19. | Változások a POSzT versenyprogramjában (2.) + Jegyvásárlás indul!

Posted on 2019. április 8. hétfő Szerző:

1


7. Fejes Endre–Tasnádi István: Rozsdatemető 2.0
Katona József Színház, Budapest
Rendező: Máté Gábor

Fejes Endre a Rozsdatemetőben egy nyolcadik kerületi család életét mutatja be az első világháborútól a hatvanas évek elejéig. Tanácsköztársaság, fehérterror, Horthy-korszak, újabb világháború, Rákosi-korszak, ’56… és közben a család tagjai élik az életüket: házasodnak, gyerekeik lesznek, azok szerelmesek lesznek, és nekik is lesznek gyerekeik… A mindenkori gyerekek történetét a történelem nagy eseményei, a szülők bűnei, a szűkös lehetőségek határozzák meg.
Az előadás nem ötven, hanem száz év történetét meséli el: Tasnádi István továbbírta Fejes Endre darabját, így egészen a kétezres évek elejéig nézhetünk „alulnézetből”, a család újabb és újabb generációinak életén keresztül a régmúlt és a közelmúlt Magyarországára, sorsfordító történelmi pillanataira, a rohanó huszadik századra.

Időpont: 2018.06.10. 17:00
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház

8. Georg Büchner: Woyzeck
Nemzeti Színház, Budapest
Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila

Woyzeck (ESzZs)

A háborút és az őt körülvevő világot megemészteni nem képes kisember „papírhajó az óceán közepén” – a jelen előadás fő mottója, legalábbis ez. Sorsukra hagyatva, az eszét vesztő hős és az őt övező szűkszavú, lecsupaszított karakterek mind a békétlenséget övező örök szorongás, az ösztönök megborulásának és a szerelem elkorcsosulásának egészét adják ki. Mindazonáltal, a kiút és a megváltás folyamatosan karnyújtásnyira van a főhőstől, ám a tragikus kifejlet pont ebből a közelségből származik: Woyzekre, akár egy megrészegült cirkuszi artistára, egyre jobban hat a gravitáció, míg végül a zuhanás elkerülhetetlenné válik.
A fiatal alkotócsapat Büchner művén keresztül keresi a választ arra, hogy mai „plakátmagányunkban”, kitalált ideák között, képesek vagyunk-e újra felismerni és megélni érzelmeinket és emberségünket. Valamint nagy kérdés az is, vajon melyek azok az ideák, melyek természetünkből fakadóan követendők, és nem egy mesterséges társadalmi folyamat negatív produktumai.

Időpont: 2018.06.10. 21:00
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

9. Anton Pavlovics Csehov: Ványa bácsi
Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros / Váci Dunakanyar Színház
Rendező: Jaroszlav Fedorisin

Vanya bacsi - Vaci Dunakanyar Szinhaz,2018.11.15

Ványa bácsi (RP)

120 évvel ezelőtt látott napvilágot Anton Pavlovics Csehov egyik legnépszerűbb színműve, a munkába fásult, zsémbes agglegény, Ványa bácsi története. Elhunyt húga lányával él a birtokon, melyről lemondott, hogy támogassa nagyra tartott sógorát, a nyugalmazott egyetemi tanár Szerebjakovot. Egyhangú, de nyugodtnak legkevésbé sem mondható életük teli van elfojtott érzelmek, ki nem mondott szavak okozta feszültségekkel, a fő probléma mégis a féltékenység. Ványa reménytelenül szerelmes Szerebjakov gyönyörű feleségébe, Jelena Andrejevnába, aki még mostohalánya, Szonja vágyának tárgyát, Asztrovot is az ujja köré csavarja…

Időpont: 2018.06.11. 17:00
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház

10. Székely János: Caligula helytartója
Nemzeti Színház/Gyulai Várszínház
Rendező: Szász János

Mit tehet Petronius, Szíria helytartója, ha Caligula arra kötelezi, hogy állíttassa be a jeruzsálemi zsinagógába hatalmi szimbólumként a császár szobrát? A Római Birodalom (jelképes) térhódítása súlyos vészteher az ottani zsidóságra nézve.

Petronius méltó ellenfélre lel a helyi főpap, Barakiás személyében, aki vitapartnereként lehetetlen morális helyzetbe hozza a rómait: egy nemzetet megsemmisíteni egy szobor miatt?
A lázadás és a lázítás nagyszerű drámája ez: képes-e Barakiás főpap szavakkal szétzúzni egy fennálló rendet, Caligula parancsát, felébredhet-e a helytartóban a kétely? Mert ha igen, nemcsak e rend omlik össze, hanem egy megingathatatlannak vélt ember, Petronius is elbukik.
A megoldás Caligula lefizetésében rejlik, amit Barakiás, az övéi nevében fel is vállal. Aranyat kilószámra a császárnak! A küldönc hozza is a hírt: Caligula kiegyezik. Ám az utolsó pillanatban (egy besúgó által felfejtett árulás folytán) Róma ura megváltoztatja döntését: a szobornak be kell kerülnie a templomba. Petronius élete legnagyobb dilemmája elé kerül: vagy teljesíti Caligula parancsát, s ezzel egy népet semmisít meg, vagy ő maga pusztul el.

Időpont: 2018.06.11. 20:30
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

11. Per Olov Enquist: A Tribádok éjszakája
Pinceszínház
Rendező: Kiss Csaba

A Tribádok éjszakája (HVO)

Valóság és fikció, érzelem és szexualitás, fájdalom és szerepjáték kavarog benne. Per Olov Enquist drámája már megjelenésekor heves indulatokat váltott ki, ugyanis a Női Egyenjogúság évében, 1975-ben született darab a nőgyűlölettel vádolt jeles svéd író August Strindberg válásáról szól. Nyíltan, nyersen, néha szókimondóan állít színre olyan tabukat, mint a leszbikus vonzalom, a női alkoholizmus, a házasságon belüli lelki erőszak. Életrajzi hiteleséggel, ugyanakkor rengeteg humorral, groteszk játékossággal. Minden szinten válságban az élet: egy bukott házasság után vagyunk, a színpadon éppen egy bukott darab próbái zajlanak. Strindberg írta, felesége játssza meg annak szerelme-szeretője. De Enquist igen jó érzékkel kerüli ki a „híres ember-drámák”, a kitalált lélektani spekulációk csapdáit. Játéka a szerelemről, a férfi és a nő közötti harcokról, a méltóságról, a kiszolgáltatottságról, emberi élethelyzetekről szól.

Időpont: 2018.06.12. 19:00
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

12. Szvetlana Alekszijevics: Secondhand
Örkény Színház, Budapest
Rendező: Bagossy László, Kovács D. Dániel és mások

Secondhand (HJ)

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írónő, aki 2015-ben Elhordott múltjaink (Secondhand Time) című művéért elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. Az elmúlt évtizedekben keresztül-kasul utazta a Szovjetuniót, majd annak utódállamait, hogy interjúkat készítsen egyszerű emberekkel, akik szemtanúi voltak a nagy kommunista birodalom széthullásának, testközelből élték át a csernobili katasztrófát vagy az afganisztáni háborút. Ezek a vallomások eddig soha nem tapasztalt éles fénnyel világítják meg a poszt-szovjet társadalmak traumáit, miközben rendkívül részletgazdag leírását adják az átélt eseményeknek.
Az előadás ezekből az interjúkból meríti az anyagát, és ugyanolyan kollázstechnikával építkezik, amilyennel azt a könyv is teszi. Az előadás elkészítésének érdekében az Örkény István Színház a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves rendező osztályával együtt (és olykor párhuzamosan) dolgozott a jeleneteken.

Időpont: 2018.06.13. 18:00
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház

13. Henry Farrell: Mi történt Baby Jane-nel?
Szabadkai Népszínház
Rendező: Galambos Péter

Sztár volt két nővér életük különböző szakaszaiban: Baby Jane, a híres gyerekszínész és húga, Blanche, aki felnőttként vált filmcsillaggá. Blanche karrierjének a csúcsán Jane már csak kisebb szerepeket kap, ám egy váratlan baleset kettétöri Blanche pályáját, és a két testvért évtizedekre egymáshoz köti.

Mi történt Baby Jane-nel

Huszonöt évvel később a nővérek furcsa, függő viszonyban vannak egymással: együtt élnek, ragaszkodnak egymáshoz, de a háborúzás nem ér véget, egyre csak fokozódik. A szülők szeretetéért, a hírnévért, a sikerért folyó, egész életükön átívelő rivalizálás odáig fajul, hogy veszélybe sodorják egymás és önmaguk életét. A helyzeten változtatni kell, de hogyan? Vajon át tudnak-e lépni a sérelmeiken, vajon tudnak-e változtatni az életükön akkor, amikor a sok elfojtott harag már gyűlöletté és gyilkos indulatokká változott át? A Mi történt Baby Jane-nel? azt vizsgálja, hogy a mélypontra jutott emberek maguk mögött tudják-e hagyni a megbetegedett énüket, és újjá tudnak-e születni egy kiteljesedett életbe. – Ernyei Bea, dramaturg

Időpont: 2018.06.13. 20:30
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

14. Fjodor Dosztojevszkij: Idióta
Csokonai Színház, Debrecen
Rendező: Sardar Tagirovsky

Miskin „krisztusi jósága” a mi idealizált világunk vágya is egyben, nem csupán az „akkori” Oroszországé. Az akkori Oroszországban hatalmas fizikai távolságok voltak, amelyeket nehezen lehetett legyőzni. Ma könnyedén járhatjuk be a világot. Mégis az emberek közötti távolság egyre nagyobb…

Idióta

„Minden” elérhető, amiről régebben álmodtak az emberek, de Miskin létezése, létérzése most is megfoghatatlan. Hiába győztük le a fizikai távolságot, a szellemek közötti szakadék hatalmas. De reményt ad mindnyájunknak (nekik a múltból és nekünk most), hogy a fényt megtaláljuk a szövevényes játszmarendszerben.

Időpont: 2018.06.14. 18:00
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház

A versenyelőadásokra a jegyértékesítés április 9-én indul!

A POSzT hírlevelére feliratkozók egy nappal korábban, április 8-án e-mailes értesítést kapnak a percre pontos indulásról, hogy rajtra készen vethessék rá magukat a kiválasztott előadásokra. Feliratkozás itt.  http://bit.ly/POSzT_hirlevel

Az értékesítés indulásakor a POSzT honlapján, az előadások adatlapján is megjelenik majd a jegyvásárlás gomb, de a jegyek természetesen közvetlenül a jegymesterről is megvásárolhatók lesznek majd.

Fotók: Dömölky Dániel (DD), Eöri Szabó Zsolt (ESzZs), Herbszt-Véner Orsolya (HVO), Horváth Judit (HJ), Puskel Zsolt (PZs), Róde Péter (RP); poszt.hu