Ambíció, átverés, árulás | Michelle Frances: Az új munkatárs (előzetes, részlet)

Posted on 2019. február 20. szerda Szerző:

0


Ha az embernek felfelé ível a karrierje, boldog a házassága, és éppen gyermekáldás elé néz, valóban pótolhatatlannak érzi magát… hiszen ki léphetne a helyére?
Carrie sikeres tévéproducer, a férje egyszerűen tökéletes — csodálatos életet élnek. De amikor a nő teherbe esik, a gondosan felépített világuk hirtelen darabokra hullik.

Egy | Május 14., vasárnap

– A nyolc a szerencseszámod – súgta oda Carrie Adriannek, ügyelve rá, hogy eltakarja a száját a rájuk szegeződő televíziós kamera elől. Arcán higgadt, semleges kifejezés látszott, mialatt a kivetítőn a legjobb forgatókönyv díjára jelölt alkotásokból játszottak be részleteket. Élőben közvetítették a műsort, olyankor sohasem lehetett tudni, mikor vágja be az arcát a rendező.
Adrian nem fordult felé.
– És?
– A nyolcadik sorban ülünk.
A férfi lepillantott az előttük lévő ülésekre: a brit tévéipar krémje töltötte meg a Royal Albert Hall széksorait. Carrie látta rajta, hogy fejben számolgat, és ő is így tett. Ösztönösen ugrott a pillantásuk az előttük – az ő helyükön! – ülőkre. Egy igen sikeres krimisorozat keresett szerzőjére, oldalán a kíméletlen, ámbátor elbűvölő gyilkost alakító főszereplővel.
Ekkor ismét a BAFTA logója jelent meg a kivetítőn, és a díjat átnyújtó színésznő előrelépett a pódiumon.
– És a díjat kapja… – zengte cukorkaszínű, testhez simuló ruhájában (egy Roland Mouret-ban, ahogy arról az online hírközlők tájékoztattak, amint a nő a vörös szőnyegre tette a lábát) – Adrian Hill a Generációs lázadás első epizódjáért!
Carrie a kába mosollyal föltápászkodó férje nyakába ugrott, és akkor sem bírta levenni róla a szemét, amikor Adrian megindult a pódium felé.
Megcsinálta.
Adrian átvette a színésznőtől az aranymaszkot, egy-egy puszi kíséretében. Fokozatosan elenyészett a taps.
– Nos… erre nem számítottam – kezdte Adrian, azután tréfásan megjegyezte, hogy lám, alacsony termete okán még a mikrofont is lejjebb kell állítania. A közönség nevetett. Szabad kezével hullámos fürtjei közé túrt, és az ismerős mozdulat még jobban elandalította Carrie-t. – Tényleg, csak az imént vettem észre, hogy nem a szerencseszékemen ülök, s már épp azon voltam, hogy kitúrom onnét minden idők legelvetemültebb gyilkosát, aztán rájöttem, hogy ez talán mégsem volna szerencsés… – Elhallgatott, míg végighullámzott a termen a kuncogás, és a kamerák a gyilkos főszereplőre svenkeltek, aki az adott pillanatban mindent elkövetett azért, hogy derűsnek tűnjön, és ne lássék rajta a bosszúság.
– Köszönöm a BAFTA-nak, az alkotói gárdának, kiváló produceremnek, Elaine Marshnak, s mindenekelőtt bájos és éles eszű feleségemnek, Carrie-nek.
Carrie megilletődötten mosolygott a férjére, aki szemét ernyőzve lesett le rá a reflektorfényből.
Elnézte, ahogy levezetik Adriant a színről a kötelező fotózáshoz. Megnyerte! Ő lett a befutó! Carrie tiszta szívéből örült. Mégis napok óta görcsben volt a gyomra. Valamit el kellett mondania a férjének, s a győzelme talán megkönnyíti majd Adrian számára a hír megemésztését.

Carrie azzal a tudattal vetette bele magát a gálát követő parti forgatagába, hogy a csevegések megteremthetik az alapokat egy-egy új projekthez, de akár végleges megállapodásokhoz is vezethetnek. Adriant már vagy húsz perce elveszítette, „kölcsönvették” tőle a gratulálók, hogy a briliáns sorozatötleteikkel traktálják, vagy egyszerűen csak sütkérezzenek a diadala erőterében, hátha rájuk is átragad valami.
Amint Carrie kiszúrta, hogy éppen végez egy beszélgetéssel, egy pohár itallal máris megindult felé.
– Egy baráti arc a sok cápa között – mondta Adrian a pohárért nyúlva, és az ital jó egyharmadát legurította a torkán. Carrie hozzá sem nyúlt a magáéhoz.
– BAFTA-díjas íróként jobb lesz hozzászoknod ehhez. Habár remélem, az ellenséggel nem bratyizol.
– Nem tehetem, minthogy egyedülálló produceri tehetségedhez láncoltál az elkövetkező három évre.
– Úgy mondod, mintha megbéklyóztalak volna.
– Meg is béklyóztál. Színarany láncokkal – vigyorodott el Adrian, és megcsókolta a feleségét. – Komolyra fordítva a szót, alig várom már. Együtt dolgozhatunk, ráadásul a feleségem vagy. A világ legszerencsésebb flótása vagyok.
– Hát itt az én kedvenc szerzőm! – vágott át a tömegen egy láncdohányzástól karcos, harsány női hang tulajdonosa.
– Elaine, igazán nagyon kedves tőled, hogy eljöttél gratulálni – mondta Adrian.
– Az csak most következik. – A nő csilingelő karperecekkel végigsimított bíborvörös loboncán, és szilvaszínűre rúzsozott ajkáról széles vigyor villant Adrianre. – Tetszett a beszéded.
– Kösz.
– Jó tudni, hogy még emlékszel rám.
– Hogy is felejthetnék el egy ilyen életrevaló producert!
– Mégsem vehetem föl a versenyt a nővel, aki ágyba bújik veled. – Elaine Carrie-re mosolygott, akinek ettől kis híján leesett az álla. – Egy BAFTA-t legalább kiszuszakoltam belőled, mielőtt eltoltad a rollert.
– Sosem fogom elfelejteni, hogy neked köszönhetem a nagy áttörést – mondta Adrian.
Elaine helyeslően bólogatott, azután félrebiccentette a fejét.
– Hogy egy ilyen sikeres műsor születhetett a tollamból.
Újabb bólintás. Elaine fürge mozdulattal följebb tolta rózsaszín keretes szemüvegét az orrán.
– Azt hiszem, ennyi elég is lesz, nem?
– Sosem elég, drágám. És ezt magad is jól tudod. – Azzal Elaine eltűnt a tömegben.
Adrian megszorította Carrie kezét. A jelek szerint Carrie szert tett egy ellenségre azáltal, hogy hozzáment a legkapósabb szerzőhöz. És kizárólagos érvényű szerződést kötött vele annak a jó hírű produkciós vállalatnak a nevében, amelynél nemrégiben dolgozni kezdett.

Michelle Frances

Már elő is rukkoltak valamivel, ami Carrie meglátása szerint tökéletes téma lehet Adrian következő munkájához – egy filmsztár története, aki a kilencvenes években volt a pályája csúcsán, aztán évtizedeken át folyó mértéktelen költekezés után csődöt jelentett; nála huszonöt évvel fiatalabb, soros barátnője ejtette, s most magányosan, leégve próbál talpon maradni a való világban. Megbeszélték az ötletet a BBC sorozatfelelősével és csatornakezelőjével, és mindketten szerfölött örvendtek a találkozásnak. Néhány héttel később Carrie-ék megkapták a zöld jelzést, és ezt hamarosan nyilvánosan is be fogják jelenteni.

Fordította: Borbély Judit Bernadett

Michelle Frances: Az új munkatárs
(Eredeti cím: The Temp)
21. Század Kiadó Kiadó, Budapest, 2019
kb. 360 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft,
kedvezményes webshop ár 2952 Ft
ISBN 978 615 591 5185