Arczok és láthatárok — meghosszabbítva | Kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből

Posted on 2019. február 10. vasárnap Szerző:

0


Weber Henrik: Női arckép

Xénia |

A pécsi Janus Pannonius Múzeum az elmúlt év májusában nyitotta meg Arczok és láthatárok című tárlatát, eredetileg csak késő őszig tervezett nyitva tartással. A téma és a bemutatott anyag jelentőségére, valamint a nagy érdeklődésre tekintettel másodszor is elhalasztotta a zárást, így az érdeklődők 2019. május 26-ig látogathatják meg a különleges kiállítást.

A tárlaton az eddig csupán a kutatók számára, raktárban őrzött művek közül legfeljebb néhány szerepelt egy-egy időszaki kiállításon. Most azonban restaurálásra, művészettörténeti feldolgozásra, kiadványban való publikálásra és kiállításra kerültek, a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményének egységes műtárgycsoportjaként.

Ez az anyag még soha nem volt így együtt látható egyetlen tárlaton sem, mert a múzeum Modern Magyar Képtárának állandó kiállítása a nagybányai festészettel indul. Ez a festőiskola jelenti azt a képzőművészeti modernséget, amely éppen az előző évszázad akadémikus ábrázolásmódjától, művészi világnézetétől és gesztusaitól szakadt el. Így a most bemutatott reprezentatív válogatás mintegy a magyar modernitás előtörténetét ábrázolja.

Munkácsy Mihály: Vázlat a Milton-hoz

Mert ha a 19. századi magyar festészetet – különböző stílustörekvései, eltérő művészi manírjai, illetve korszakváltásai ellenére – egyetlen fogalmi egységként akarjuk megközelíteni, akkor formai ideáljában és ábrázolási technikájában realisztikusként, eszmei tartalmában nemzetiként azonosíthatjuk. Ebben a festészetben a hagyományos műfajok és ábrázolási módok „valósághű” nemzetközi vizuális nyelvén jelennek meg a magyar történelem képei, a nemzeti hősök és jeles személyiségek, a hazai táj, a népélet és a polgári mindennapok. Az archaizáló cím – Arczok és láthatárok – a kiállított anyag gerincét képező két legfőbb műfajra, a portréra és a tájképre utal. Ezek teremtettek nemzeti festészetet a magyar történelmi személyiségek és a topográfiailag valósághű magyar tájak ábrázolásával.

markó

Telepy Károly: Folyóparti táj

A pécsi gyűjtemény a korszak legnagyobb, legismertebb, legnépszerűbb festőinek műveit mutatja be. Barabás Miklós, Borsos József, Benczúr Gyula, Jakobey Károly, Kovács Mihály, Ligeti Antal, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Mészöly Géza, Paál László, Székely Bertalan, Telepy Károly művei mellett azonban a falakra kerültek a kisebb, kevésbé ismert alkotók is.

Wagner Sándor: Ötösfogat

A kiállítás igazi kuriózuma, hogy egy külön teremben városképekkel mutatja be Pécs 19. századi arcát. Johann Varoni nagyméretű látképe egy osztrák magángyűjteményből került elő, továbbá megtekinthetők helyi polgárok arcképei, és olyan pécsi művészek alkotásai – Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály –, amelyek a közönség számára eddig ismeretlenek voltak.

A címlapon: Barabás Miklós: Férfi arcképe

(Forrás: a JPM kiállítás saját ismertetője)

Arczok és láthatárok

A Janus Pannonius Múzeum kiállítása
Modern Magyar Képtár
Pécs, Papnövelde u. 5.
Nyitva: keddtől vasárnapig, 10.00–18.00