Két erény a sok-sok erényhiányról | Csillag Lea: Cukorvilág

Posted on 2019. február 1. péntek Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

Az úgynevezett örökzöld témák közvetve vagy közvetlenül a fejfenntartásra hivatott legerősebb ösztönökhöz kötődnek: a táplálkozáshoz és a szexualitáshoz. Szélesebb körben például a gasztronómiához, az egészséghez, az életmódhoz, illetve a szerelemhez, a szépséghez, a divathoz stb. Amiről Csillag Lea ír, az emiatt mindig aktuális, de nem minden korszak vél benne felfedezni annyi újdonságot, mint a miénk. Pedig nem minden új, ami annak látszik, és nem minden régi, ami esetleg nem látszik annak.

Ennek érzékeltetése talán éppen a legfigyelemreméltóbb erénye e könyvnek, s talán éppen ezzel emelkedik ki a hasonló témájú könyvek garmadájából. Remekül hasznosul, hogy a szerelem és az anyagiasság összefüggésére építi fel a mondandót, amelyet különféle – kultúrtörténeti, történelmi, esztétikai stb. – megközelítésekből tárgyal. A bibliai sztoriktól Kínán, Japánon, a klasszikus görög, római világon, a középkori Európán át napjaink Magyarországáig széles merítéssel gyűjti és csoportosítja élvezetes tagolással anyagát. A műfaji elemek – visszaemlékezések, bulvársztorik, társadalompolitikai meditációk – jó ritmusú váltakozása is mindvégig ébren tartja az olvasó érdeklődését, függetlenül attól, hogy az olvasmány melyik rétege áll közel hozzá, vagy melyik érinti meg a véleményét, az esetleges előítéleteit.

Sugar baby és sugar daddy, hetéra, ágyas, kurtizán, szerető, kegyenc, prostituált, gésa, illetve Kodály Zoltán, Faludy György, Jókai Mór, Mata Hari, Ferenc József, Gábor Zsazsa, Melanie Trump, Madame de Pompadour is szerepel a könyvben; a sort szinte a végtelenségig folytathatnám.

Ehelyett inkább a könyv – szerintem! – két fő erényére hívom fel a figyelmet. A egyik: azt a témakört, amelynek manapság a legismertebb megjelenési terrénuma a bulvár, kiemeli a megszokott közegéből, s anélkül, hogy ezzel elveszítené a jellegzetes bulvár-narratíva olvasóbarát könnyedségét, a témakezelés gondolati igényességével és felelősségével képes mondandóját az évszázados szenzációk és napi pletykák fölé emelni. A második az előzőből következik: bátran vállalja a legvitatottabb mai kérdések (gender, feminizmus, #metoo stb.) elemzését, a még akár uralkodónak látszó, sőt esetleg a hatalom által is támogatott primitívségek, avíttságok elleni küzdést.

A figyelmes olvasó a könyv első lapjainál levonhat némi következtetést a szerző személyéről, de erről egyébként „szemérmesen” hallgat ő is, a kiadó is. Kár, nem tesz jót a hitelességnek.

Cs. L. inkognitója okán a képen csupán a bibliai Lea látható

Csillag Lea: Cukorvilág
– Szerelem és anyagiasság régen és ma

Athenaeum Kiadó, Budapest, 2018
336 oldal, teljes bolti ár 3699 Ft,
kedvezményes webshop ár 2959 Ft,
e-könyv változat 2590 Ft
ISBN 978 963 293 824 0

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Kik voltak a kurtizánok, az ágyasok és a szeretők? Vajon a történelem tényleg ismétli önmagát, és mindig volt olyan szexuális vagy szerelmi kapcsolat, ahol a pénz meghatározó szerepet játszott? Vagy nem is mindig a pénz? Esetleg érdekek, vagy csupán az a tény, hogy a későbbiekben megfelelő helyre pozicionálhassuk magunkat?
Csillag Lea Cukorvilág című könyve elkalauzol bennünket a török háremekbe, XIV. Lajos idejébe, bemutatja, ki volt a legutolsó magyar kurtizán. A regény történelmi áttekintésen túl bevezet bennünket az igazi sugar kapcsolatok rejtelmeibe. De valójában kit nevezünk sugar daddynek és sugar babynek? Milyen egy valódi sugar kapcsolat? Prostitúció? Valódi szerelem egzisztenciáért cserébe? Fiatalok kihasználása, vagy csupán egy szerződés, ami egy gazdag támogató és egy karrierje elején álló fiatal között jöhet létre? A szerző izgalmas történeteken keresztül mutatja be a sokak által botrányosnak vélt sugar világot.