»Diákoknak színházat csinálni a leghasznosabb dolog, amit egy társulat tehet« | Fábián Péter rendező a Rinocéroszokról

Posted on 2019. február 1. péntek Szerző:

0


Fábián Péter

Gyepesi Flóra |

A K2 Társulat az idei évadban mutatta be a MU Színházban Rinocéroszok című legújabb tantermi előadását, melynek központi témája a diákcsíny. A társulat nem először nyúl az ilyenfajta színre vitelhez, mert így nemcsak felkelti a diákok érdeklődését, de fejleszti kreativitásukat is. A darab sikeres, ezért a MU Színház havi rendszerességgel műsorára tűzi az előadást. Az ötlet megszületéséről, a műfajról és a társulat elképzeléseiről (jövőképéről?) beszélgettünk a rendezővel, Fábián Péterrel.

Hogyan építhető diákcsínyek köré egy előadás?
Az alapötletet egy megtörtént diákcsíny adta. Egy hazai kisváros gimnáziumában gúnyolódó videót készített egy diák a tanárairól és az iskoláról, aztán feltette az internetre. Az igazgató feljelentést tett, rendőrségi eljárás indult a diák ellen. A konkrét esetben rendkívül izgalmas problematikát véltünk felfedezni, jelesül: hol húzódik a határ a véleménynyilvánítás szabadsága és a becsületsértés között. Ez a kérdés a tanár–diák viszonyban még bonyolultabb, és kiváló drámai alapszituációnak is bizonyult. És persze fontos volt az is, hogy olyan problémát akartunk választani, ami minden diák életében felbukkan. A diákcsíny pedig – ezt a gyakorlatban is megtapasztaltuk – éppen ilyen téma.

A játék formája tantermi előadás. Nevezhetjük műfajnak?
A tantermi előadás a színházi nevelési műfajok egyik legnépszerűbbike Magyarországon. Lényege, hogy egy a diákságot érintő problémakört ragad meg és dolgoz fel olyan egyszerű színházi eszközökkel, hogy a létrejött színjáték minden különösebb technika nélkül előadható legyen egy iskolai tanteremben. A tantermi előadások gyakran nem csupán dramatikusak, hanem kiegészülnek drámás vagy színházi nevelési foglalkozással. Ilyen a Rinocéroszok is.

A K2 társulatot mi motiválta, hogy diákoknak, gyerekeknek szánt előadásokat hozzon létre?
A K2 Színház csapatával már három éve táboroztatunk középiskolásokat nyaranta. Ezeknek a színjátszó táboroknak az önfeledt hangulata keltette fel bennünk az érdeklődést a fiatalokat megszólítani képes színházi műfajok iránt. Úgy gondoljuk, hogy diákoknak színházat csinálni a leghasznosabb dolog, amit egy társulat tehet, hiszen ez a korosztály nemcsak szórakozásként éli meg az előadásainkat, hanem beépíti őket a saját egyéniségébe.

Tanári értekezlet (Borsi-Balogh Máté, Domokos Zsolt, Borsányi Dániel)

A tantermi előadásokon kívül milyen módon, milyen eszközökkel lehetne közelebb vinni a színházat és az irodalmat a fiatalokhoz?
Fontosnak tartjuk, hogy a felnövekvő generáció érdeklődését felkeltsük a színház és az irodalom iránt. A középiskolás korosztályt igyekszünk megszólítani a nyári színjátszó táborunkkal. Az évek során kialakult egy fiatalokból álló, egyre bővülő közösség a társulat körül, akiket a színház szeretete hozott össze. Ezt nagyon jó látni.

A Rinocéroszok bemutatója októberben volt. Formálódott, változott azóta az előadás, és ha igen, ezt mi váltotta ki?
Még csak két előadás ment le, de máris sokat gazdagodott az egész. Ez főleg az előadást követő foglalkozásokon érezhető. A nézői visszajelzések alapján mindig csiszolgatunk, változtatunk. Ez kísérletezés, ami soha nem ér véget, de épp ez az állandó változás adja az efféle előadások savát-borsát. A nézői reakciók emellett formálják a dramatikus részt is: a csendek, nevetések elsősorban az előadás ritmusát befolyásolják.

A tanítás ideális esetben kétoldalú. A társulat mit kap a tantermi előadásoktól?
Az előadás vége egy feloldatlan dilemmába torkollik. Az egyik színész szerepben marad, a foglalkozás ideje alatt is az egyik tanárt alakítja, és a diákok dolga, hogy pro és kontra érvekkel meggyőzzék őt egyik vagy másik döntés helyességéről. A próbafolyamat alatt sokat gondolkodtunk azon, melyek lesznek azok a tipikus érvek, amelyek majd elhangzanak a foglalkozás során. A diákok fantáziája azonban rendre felülmúlja a miénket. A vitajátékok közben olyan szemszögből képesek megvilágítani az általunk felvázolt problémát, ami nekünk sosem jutott volna eszünkbe. Elsősorban azt tanuljuk a diákoktól, hogy a darab kérdésfelvetése sokkal bonyolultabb, mint ahogy azt mi a próbateremben elképzeltük. De az is kiderül, hogy sokkal talpraesettebbek és találékonyabbak, egy pillanat alatt képesek a legkülönfélébb megoldási javaslatokkal előállni.

A rendező, Fábián Péter és a szereplők: Domokos Zsolt, Borsányi Dániel és (vendégként) Borsi-Balogh Máté

Mik a K2 jövőbeli tervei?
Az elmúlt évadban széleskörű együttműködésünk indult el a MU Színházzal. Ha minden jól megy, az idei évad végére már hat előadásunk lesz itt műsoron. Ezt a nyitottságot szeretnénk azzal meghálálni, hogy igyekszünk jó és változatos színházat csinálni. A tantermi előadások mellett bemutattunk már kortárs magyar népszínművet (A baranyai gyöngyösbokréta), és készülnek majd igazán kísérletező előadások is (Patafizikus Enciklopédia, Karnevál). A jövőben is szeretnénk együttműködni a MU Színházzal, továbbá ápolni meglévő jó kapcsolatainkat a vidéki kőszínházakkal, elsősorban a Miskolci Nemzeti Színházzal, ahol már három bemutatónk volt. De természetesen nyitottak vagyunk bármire. Én személy szerint azt is szeretném, hogy jövő évadban folytassuk tantermi-sorozatunkat, de egyelőre arra koncentrálunk, hogy megvalósítsuk legjobb tudásunk szerint az idei évad nagy vállalásait.

Domokos Zsolt (tanár úr)

A címlapon: Domokos Zsolt

Fotók: Olasz Liza

Rinocéroszok – a K2 Színház előadásai a MU Színházban:
február 7. (csütörtök), 19.00
március 27. (szerda), 19.00
április 12. (péntek), 19.00