Lehetetlen feladat | Barabási-Albert László: A képlet

Posted on 2019. január 3. csütörtök Szerző:

0Cserhalmi Imre |

A címben írt lehetetlen feladat: röviden bemutatni Barabási-Albert Lászlónak A képlet című könyvét. Bárhol is próbálnám megközelíteni a témát, rendre azzal szembesülök, hogy ezt vagy azt nem lehet csak úgy érintőlegesen említeni, mert csak a könyvbéli szöveg adhatja vissza igazán, vagyis nem elég utalni rá. És ugyanígy járok a második, a harmadik, a sokadik esetben is. De a recenzió mégse szűkülhet puszta biztatásra, hogy tessék, kérem, ezt a könyvet elolvasni – még ha ez is a véleményem.

Mindenesetre előre bocsátok néhány konkrét tényt a szerzőről, őszintén remélvén, hogy ezzel is sikerül közelebb hozni olvasóinkhoz a könyvet. A nagyjából mindössze három évtizedes, tehát igen fiatal tudományág, a komplex hálózatok elméletének az egyik alapító tudósa, ötvenes létére az egyik legsikeresebb magyar kutató, akinek a munkásságát világszerte ismerik. És hogy mennyire elismerik, azt jelzi a hír, amit a sajtó a közelmúltban széles körben tett közzé: tízmilló euró értékben, több éves kutatásra nyerte el az Unió nagyon rangos pályázatát – ahogy ő mondja – a két „gigantikus matematikussal”, a MTA-elnök Lovász Lászlóval és a cseh Jaroslav Nesetrillel.

Hogy ráadásul még jól is ír, azt a Behálózva és Villanások című könyvéből is megtudhatta a magyar olvasó. Mit is jelent ez egy tudós esetében? Hogy közérthetően és nem bőbeszédűen. Meg hogy nem önmagát tolja a munkássága elé, hanem éppen fordítva. Hogy nem „belefulladva” a saját munkaterületébe, hanem a más ismeretekkel lehetséges összefüggéseket felvillantva. Meg hogy a tudomány hétköznapjait és nehézségeit, sőt a saját tévedéseit is őszintén feltárja. Hogy szellemesen mesél: ha kell, öniróniával, ha kell, poentírozott anekdotával, de a stílus folyamatos, alapvető derűjével.

Könyvének alcíme is a sikerre utal, márpedig a siker korunk olyan kulcsszava, a marketingnek olyan nélkülözhetetlen kelléke, hogy nekem lassanként már gyanússá válnak azok a non fiction-művek, amelyek valamilyen módon nem jelzik kapcsolatukat a mindenható, a korbálvány, a non-plus-ultra sikerrel. Ilyen ironikus mondat után nem tehetek mást, mint bizonyítani próbálom, hogy ebben a könyvben a siker jelenléte nem divatcikk, hanem a mindennapi élethez nagyon közel álló tudományág teljesítményének a – nem egyedüli! – eredménye. Ezt azért is illik leszögeznünk, mert éppen Barabási-Albert László mutatja ki meggyőzően, hogy a teljesítmény nem azonos a sikerrel, amint az innováció sem a termelékenységgel.

Nincs más hátra, ide másolom a könyvből a sikernek azt az öt törvényét, amely több évtizedes tudományos tevékenység eredménye, mert köréjük építi a szerző a mondandója gondolatmenetét, érvrendszerét, értékelését – és persze a több tucat érdekes történetét.

  1. törvény: A teljesítmény vonzza a sikert. De ha a teljesítmény nem mérhető, a sikert a hálózatok határozzák meg.
  2. törvény: A teljesítmény korlátos, a siker korlátlan.
  3. törvény: Alkalmasság × korábbi siker = jövőbeni siker.
  4. törvény: Míg a csapat sikere a sokféleségben és az egyensúlyban rejlik, a babérokat mindig egyvalaki aratja le.
  5. törvény: Ha kitartunk, a siker bármikor beüthet.

Könyve végén, a hagyományos köszönetnyilvánításban a szerző 121 (!) embernek köszöni meg a könyvhöz nyújtott segítségét, olyan körültekintően, hogy még a bostoni meg a budapesti kávézókat is megemlíti, amiért „a legjobbkor adtak újabb lendületet a projektnek egy-egy finom kávéval”.

Hogy ez csak afféle formaság volna? Többnek érzem: hitelesítésnek.

Barabási Albert-László

Mint azt a tényt is, hogy az eredetileg angol nyelven írt könyvet Magyarországon már a New-York-i kiadás évében, tehát igen gyorsan, 2018-ban megjelentették. Még hozzá Bujdosó István nagyszerű fordításában.

Barabási-Albert László: A képlet
– A siker egyetemes törvényei

Libri Kiadó, Budapest, 2018
280 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár a bookline.hu-n 3399 Ft,
e-könyv változat 2590 Ft
ISBN 978 963 433 1919

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mi végeztük el a munka oroszlánrészét, mégis más kapta a dicséretet.
Remekül játszottunk a meccsen, de mintha ezt rajtunk kívül senki nem vette volna észre.
Fantasztikus ötlettel álltunk elő a munkahelyünkön, mégis valaki mást léptettek elő.
Miért?

Az életben gyakran tapasztaljuk, hogy a kimagasló teljesítmény és a siker nem feltétlenül jár kéz a kézben. Barabási Albert-László, a hálózatok világhírű kutatója legújabb könyvében a tudósokra jellemző kíméletlen logikával tárja fel előttünk a siker kollektív természetét, azaz hogy a siker valójában annak függvénye, hogy mit gondolnak rólunk a többiek, és hogyan reagálnak a cselekedeteinkre.
A képlet című könyv a mindennapi életből vett példák segítségével világítja meg a siker törvényszerűségeit: azokat a törvényeket, amelyek alapján megdöbbentő pontossággal jósolható meg, hogy adott feltételek között ki lesz valóban sikeres, és miért. Barabási Albert-László révén megismerhetjük a siker titkos képletét, s ezáltal választ kapunk arra is, mi magunk hogyan lehetünk sikeresek.