A boldogság ára | Náray Tamás: Zarah

Posted on 2018. szeptember 26. szerda Szerző:

1


Bodó Viktória Booklány |

Első regényének viharos sikere és még nagyobb visszhangja után egyértelmű volt, hogy Náray Tamás ha nem is tör írói babérokra, de mondjuk így: szeretné kibontakoztatni kreativitását ezen a területen is. A közléskényszer csak úgy sütött a soraiból. Félreértés ne essék, ez jó dolog.

Valószínűleg ebből a kínzó vágyból született meg az új könyv, a Zarah. Kevesebb a személyes vonás, az odamondás vágya helyett sokkal több a fikció – ez jellemzi nehezen kategorizálható regényét.

A több évtizeden átívelő, vaskos kötetté alakított történet a címszereplőjének életét kíséri végig, a második világháború előtti Németországtól napjainkig. Zsidóüldözéstől a történelem viharában elveszett családtagokig, a „Reichtől” Tel-Avivig. Számos mellékszálon és kisebb-nagyobb súlyú karakteren száguld keresztül a könyv, hogy felvonultasson titkokat és tragédiákat, szerelmet és gyűlöletet, igazságot és hazugságokat. A szerző egyikkel sem bánt szűkmarkúan. A felvázolt történetfolyam fordulatairól a legpontosabb annyit mondanom: sok. Egy közepes méretű falunak is elég lenne.

A könyv történelmi hátterű családregényként indul, egy ponton minden átmenet nélkül kalandregénnyé változik, titkosszolgálattal és nyomozással, erőszakkal és álcázással, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Az olvasó pedig csak kapkodja a fejét, mert már nem tudja eldönteni, mibe is kezdett bele pár száz oldallal korábban.

Miközben Zarah körül hullanak a szerettei, az járt a fejemben, hogy nem keveri-e össze a szerző a méltóságot a pszichopátiával. Ugyanis hősei olyan zökkenőmentesen veszítik el a számukra legkedvesebbeket, és intézik el családtagjaik halálát két mondattal, hogy az már természetellenes.

Már az elején egyértelmű volt, hogy divattervező-szerzőnk a leíró részeket rajzolja és nem megírja, de másként nem is tehetne. Noha most az árnyalatok és anyagfajták felsorolása sokkal kevésbé van jelen, mint az előző regényben, az olvasó néha még most is felkapja a fejét. Mindenesetre az ebben is megmutatkozó, erős szerkesztői munka – amit korábban kissé hiányoltam – nagyon jót tett az elbeszélésnek. Sokkal sallangmentesebb, gördülékenyebb, olvasmányosabb lett tőle.

Bár a történet fikció, Náray Tamás nem tud – vagy talán nem is akar – kibújni a bőréből, és elrejti önmagát a sorok között. Ez természetesen nemcsak a leíró lerajzoló részletekben nyilvánul meg, hanem a kedvenc karakterei jellemében is. Az ő hangjukon mondja ki saját életvezetési zsinórmértékét és érzékelteti humorát.

Másfelől viszont: ez a könyv túl sokat markol. Egyszerre akar lenni izgalmas, szerelmes, bölcs, kalandos, történelmi, nyomozós és minden más. Mind történetvezetését, mind a műfajt tekintve sokkal több letisztultságra lenne szükség, főképpen a szerző fejében. Jobb lenne nem besűríteni mindent egy folytatásosnak szánt könyvbe. Ebből következett, hogy valahol a negyedik és az ötödik rész között Náray elengedte az olvasója kezét. Ott vesztett el engem is.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Náray Tamás

Náray Tamás: Zarah
Libri Könyvkiadó, Budapest, 2017
740 oldal, teljes bolti ár 4999 Ft,
kedvezményes webshop ár a bokline.hu-n 4249 Ft,
e-könyv változat 3190 Ft
ISBN 978 963 433 2169

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Zarah Winter szerető családba, fényűző körülmények és csodás műkincsek közé született, s egy tökéletes világban ennek megfelelő élet is várt volna rá. Ám hamar meg kell tanulnia, hogy az 1930-as évek Németországában mindennek épp az ellenkezője igaz. De hiába veszik el tőle a családját, az otthonát, a hazáját, sőt még a nevét is, Zarah mindvégig kitart. A legreménytelenebb helyzetekben is hű marad önmagához és szerettei emlékéhez, akikkel élete végén egy különös véletlen közelebb hozza őket egymáshoz, mint Zarah valaha is remélte volna.
Náray Tamás új regénye egy történelmi korszakokon, generációkon és országhatárokon átívelő, mozgalmas családtörténet, mely egy kivételes asszony sorsán keresztül mesél a huszadik századról, szerelemről, árulásról, sikerekről, kudarcokról és a boldogság áráról, amelyet így vagy úgy, de mindenkinek meg kell fizetnie.