Olvass rettegve | Lars Kepler: Lesben

Posted on 2018. szeptember 4. kedd Szerző:

0


Somogyi András |

Ha műfaji meghatározást kellene adnom Lars Kepler* kötetére, azt mondanám: horrorba oltott krimi. A kötet legalább annyira rettegésben tartja, mint szórakoztatja az olvasót. De ha el tudunk tekinteni a túltengő borzalmaktól, igazán fordulatos történeten borzonghatunk.

Svédországban játszódó regény azzal indul, hogy a gyilkos egy videofelvétel linkjét elküldi a rendőrségnek. A videón egy nőt figyelnek meg a hálószobája ablakán keresztül, a látszólag semleges, csupán a privát szférát sértő képanyag után a „főszereplőt” elképesztő brutalitással lemészárolva találja meg a rendőrség. A nyomozást a frissen kinevezett Margot Silverman főfelügyelő vezeti, aki közben előrehaladott terhességével küszködik. Ő a legendás rendőrtisztet, Joona Linnát váltotta fel, aki felesége halála után megvált a rendőrségtől, de Linnát tanácsadóként bevonják a munkába. A vétlen áldozatok száma növekszik, az elkövetés mindig azonos. A nyomozás segítésére Erik Maria Bark klinikai pszichiátert kérik fel, aki egy kilenc évvel ezelőtti gyilkosság felderítésében működött közre.

A régi eset és a jelenlegi módszerek között feltűnően nagy a hasonlóság. A rendőrség arra gyanakszik, hogy a régi elkövető, a kényszer-gyógykezelésre ítélt Rocky Kyrklund lelkész valamilyen módon kiszabadult az elmegyógyintézetből. Börtönre ítélni ugyanis nem lehetett, mert egy korábbi balesetben elszenvedett súlyos agysérülése memóriazavarokat és epilepsziás tüneteket okozott. A pszichiáter komoly lelkifurdalást érez, mert annak idején annyira meg volt győződve a bűnösségéről, hogy elhallgatta a rendőrség elől Rockynak az alibijére tett utalásait. Most azonban bebizonyosodik, hogy Rocky Kyrklund alibije valóságos volt, vagyis ártatlan.

Kepler szerelmi szálat is szőtt a regénybe, a pszichiáter beleszeret egy vak zongoratanárnőbe. A szerelem kölcsönössé válik, de mivel a valódi gyilkos ügyesen elhelyezett bizonyítékai miatt Eriket gyanúsítják az immár öt gyilkossággal, menekülnie kell. Ártatlanságának bizonyítására egyetlen lehetőség maradt, hogy hipnózisban kiszedi Rockyból, amit valóban tud az első gyilkosságról, illetve annak elkövetőjéről. Joona végig közreműködik a nyomozásban (lényegesen eredményesebben, mint az ügyre állított várandós főfelügyelő), még túszt is ejt, hogy kiszabadítsa Rockyt, és ezzel lehetővé tegye a pszichiáter számára a hipnotizálást.

Természetesen a kötet végén – Joona és dr. Bark jóvoltából – kiderül az igazság, megtalálják a sorozatgyilkost (aki nyilván a legkevésbé gyanúsak közül kerül ki), és még Erik szerelme is beteljesedik.

A szerző azonban tartogat még egy fricskát az olvasó számára, aki mindezek után már csak a teljes happy endben reménykedik. Joonát – akinek invenciózus és fáradhatatlan nyomozói munkája vezetett az igazságtételhez – Rocky megszöktetéséért és a közben elkövetett túszejtésért a bíróság elítéli. Ritka és furcsa befejezés: a jó cselekedet elnyeri büntetését…

A történetben meglehetősen sűrűn tocsogunk a vérben és a brutalitásban, a helyszínek baljósak és félelmetesek. A kötet vége felé lelepleződő sorozatgyilkos indítéka bizonyára kielégítene egy pszichológust, de jámbor olvasóként én nem tudom megemészteni – ami nem igazán baráti gesztus a szerző részéről.

Lars Kepler – vagyis Alexandra és Alexander Ahndoril

*A Lars Kepler írói álnév egy házaspárt takar: Alexander Ahndoril és Alexandra Coelho Ahndoril írta a Joona Linna nyomozó főszereplésével megalkotott sorozatot. Korábban mindketten számos sikeres regényt publikáltak saját nevükön, amikor a közös Lars Kepler nevet választották.

Lars Kepler: Lesben
Fordította: Papolczy Péter
Animus Kiadó, Budapest, 2018
480 oldal, teljes bolti ár 3980 Ft,
kedvezményes webshop ár 3184 Ft
ISBN 978 963 324 5637

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A svéd rendőrség szokatlan e-mailt kap: egy videót, amelyen egy nő látszik, akit az ablakon keresztül vettek filmre, titokban, intim közelségből. Másnap a nőt holtan találják otthonában, és meggyilkolásának brutalitása még a sokat látott nyomozókat is sokkolja. Pár nappal később újabb hasonló videó érkezik a rendőrségre, ám esélyük sincs időben azonosítani a potenciális áldozatot – ő is megcsonkítva végzi. Holttestére a férje talál rá, aki annyira kiborul a látványtól, hogy a bűntett összes nyomát eltünteti, felesége testét lemossa, és ágyba fekteti, mintha csak aludna.

A kihallgatásával sem sokra mennek: az átélt trauma hatására elveszíti emlékeit. Ekkor fordulnak dr. Erik Maria Barkhoz, a hipnózisban jártas bűnügyi pszichiáterhez, abban a reményben, hogy neki talán sikerülhet feloldani a férfi emlékképeit. Erik azonban olyasmit derít ki a hipnózis során, amit nem akar megosztani a rendőrséggel. A testületnek nagy szüksége lenne Joona Linna felügyelő segítségére, ám ő a szóbeszéd szerint egy évvel ezelőtt vízbe fulladt.