Kiberterror | Bill Clinton, James Patterson: Az elnök eltűnt

Posted on 2018. július 8. vasárnap Szerző:

0


Somogyi András |

James Patterson jelenleg talán nem véletlenül a világ egyik legnépszerűbb krimiszerzője. Nem tudjuk, Bill Clinton mennyivel járult hozzá a történet bonyolításához, de a stílus, a változó helyszínekkel, fordulatokkal teli, hajmeresztően izgalmas könyv nyilvánvalóan elsősorban Patterson műve.

A történet lényege, hogy az Egyesült Államok történetének legveszedelmesebb terrorcselekményével – egy mindent elpusztító számítógépes vírussal – néz szembe, aminek elhárításáért Duncan elnöknek kell vállalnia a felelősséget. Az olvasó nyilván ismeri és használja az internetet, amelynek van egy ma hihetetlenül gyorsan fejlődő ágazata – ez a „dolgok internetje” (az általában angol nyelvű szakirodalomban „Internet of things”). Ez mindennapi tárgyaink, berendezéseink, eszközeink internethez való kapcsolódását, illetve interneten keresztüli vezérlését jelenti, kávéfőzőtől az autóig. Ugyanígy a közszolgáltatások – a pénzforgalom, az adóügyek, egészségügy stb. – adatbázisai is az internethez kapcsolódnak.

Elnézést a szakmai fejtegetésért, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy amennyire kényelmessé teszi életünket az internet – nélkülözhetetlenségével annyira kiszolgáltatottá is teszi a társadalmat. Itt kerülünk szembe a virtuális világban rejlő kibernetikai terror veszélyével. Emlékszünk rá, amikor meghekkelték a Pentagon hírközlési rendszerét? Vagy amikor egy hekker merő szórakozásból átvette a parancsnokságot egy amerikai rakétahordozó tengeralattjáró fölött? Patterson történetének kiberterror fenyegetése ugyan fiktív, de sajnos teljesen valószerű és elképzelhető. Egy rosszindulatú vírus – ha nincs ellene megfelelő védekezés – jelentheti egy bármilyen erős és hatalmas ország infrastruktúrájának, közszolgáltatásainak teljes összeomlását, adatbázisainak megsemmisülését is. (Hasonlóra utalt Sir Richard Shirreff: 2017 – Háború Oroszországgal című könyve is. – A szerk.)

E könyv hőse az Egyesült Államok elnöke, akiről az jut eszünkbe, hogy de jó is lenne, ha megelevenedve valóban ő lenne a világ legnagyobb hatalmú embere… A terrorfenyegetés mellett politikai viharokkal, féltékenységgel, feleségének elvesztésével és életveszélyes fizikai támadásokkal is meg kell küzdenie, de bátor, hazájáért minden áldozatot képes meghozni, döntéseiért és tetteiért vállalja a felelősséget. A szerző talán kicsit egysíkú személyiséget teremt, akinek csak jó tulajdonságai vannak (lelki és irodalmi rokona a másik hírneves mester, Tom Clancy által megformált Jack Ryan elnök).

A fenyegető terrorcsapás elhárítására rövid idő adatik. És ami még félelmetesebb, a Fehér Ház legbizalmasabb posztjain regnáló – nyolctagú – stábban áruló rejtőzik. Az elnöknek személyesen kell találkoznia a vírus egyik létrehozójával, aki már irtózik a várható katasztrófától, de mivel társát – szerelmét – megölik, csak a megoldás egy részét ismeri. Duncan elnöknek azért kell „eltűnnie”, mert nem tudja, kiben bízhat meg.. A várható nemzetközi következmények miatt a vészhozó vírus felkutatásába és hatástalanításába, a terroristák pénzforrásainak, a megbízók felderítésébe bekapcsolódnak titokban Németország és Izrael legkiválóbb informatikai szakemberei is. Patterson pedig mesterien tartja fenn az eltűnt elnököt körülvevő feszültséget az első laptól az utolsóig.

A történet nagy részét maga Duncan elnök meséli el, egyes szám első személyben, és ettől még hitelesebbnek tűnnek az általa megfogalmazott politikai tanulságok. Hadd idézzek a terroristák felett aratott győzelem alkalmából tartott beszédéből: „Demokráciánk nem élheti túl a jelenlegi visszasüllyedését a törzsi rendszerbe, a szélsőségességbe és a fortyogó gyűlöletbe… A politika nem több vérre menő küzdelemnél. Ennek eredményeképpen egyre rosszabb véleménnyel vagyunk azokról, akik saját buborékunkon kívül élnek…” Nem ismerős?

Úgy látszik, hosszú ideje csak kiváló fordítókkal találkozom. Közéjük tartozik könyvünk magyarítója, Novák Gábor is. Neki az amerikanizmusok mellett meg kellett küzdenie az informatika, az internet szakmai zsargonjával is – sikeresen tette.

J. Patterson, B. Clinton

Bill Clinton, James Patterson: Az elnök eltűnt
21. Század Kiadó, Budapest, 2018
400 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár 3192 Ft,
ISBN 978 615 575 9260

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

2018 egyik legjelentősebb könyves szenzációja Bill Clinton és James Patterson könyve. Olyan eseményről szól, ami bármikor megtörténhet, és amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

A thriller olyan fenyegetést vázol fel, ami nem csupán a Fehér Házat érinti, hanem egész Amerikát. A nemzetet elborítja a félelem és a kétségbeesés. Kiberterrorizmusól suttognak, kémkedésről, árulóról a kabinetben. Maga az elnök is gyanúsított, nem sokkal később pedig egyszerűen eltűnik…

A regény döbbenetes módon világít rá az Egyesült Államok belső működésére és sebezhető pontjaira. Az utóbbi évek legautentikusabb, leghátborzongatóbb története olyan információkkal, melyekről csak egy egykori főparancsnok tudhat. Ugyanakkor naprakész, hiteles olvasmány is, amiről még évekig fognak beszélni.