Bill Clinton, James Patterson: Az elnök eltűnt (részlet)

Posted on 2018. július 8. vasárnap Szerző:

0


Május 10., csütörtök

|| 1. fejezet ||

– A ház vizsgálóbizottsága összeült…
A cápák köröznek, orrcimpájuk rezeg a vér szagára. Pontosan tizenhárman vannak, nyolc a másik pártból, öt a sajátomból, cápák, akik ellen ügyvédek és tanácsadók készítettek fel a védekezésre. A rögösebb úton tanultam meg, hogy nem számít, mennyire vagy felkészült, a ragadozók ellen nem sok hatékony védelem létezik. Egy bizonyos pont után nem tehetsz mást, beugrasz a vízbe, és harcolsz.

Ne tegye, figyelmeztetett előző este kabinetfőnököm, Carolyn Brock, ahogy korábban már oly sokszor. Annak a bizottsági meghallgatásnak a közelébe sem mehet, uram. Mindent elveszíthet, és semmit sem nyerhet.
Nem válaszolhat a kérdéseikre, uram.
Az az elnöksége végét jelentené.

Végignézek a tizenhárom arcon, egyetlen, hosszú sorban ülnek velem szemben, a spanyol inkvizíció modern kori megfelelőjeként. Az ezüstszürke hajú férfiközépen, akinek a kitűzőjén a Mr. Rhodes név áll, megköszörüli a torkát.

Lester Rhodes, a képviselőház elnöke általában nem vesz rész bizottsági meghallgatásokon, de most kivételt tett, ráadásul megtöltötte a vizsgálóbizottságot saját kongresszusi párttársaival, akiknek mintha az lenne életük legfőbb célja, hogy meghiúsítsák a terveimet és elpusztítsanak, úgy politikai értelemben, mint magánemberként. A hatalomért folyó harc kíméletlensége a Bibliánál is ősibb, de némelyik ellenlábasom valóban zsigerből gyűlöl. Nem csupán azt akarják, hogy távozzam a hivatalból. Nem lesznek elégedettek, csak ha börtönbe dugnak, kínpadra vonnak és felnégyelnek, a nevemet pedig törlik a történelem lapjairól. A pokolba is, ha rajtuk múlna, valószínűleg porig égetnék észak-karolinai házamat, és még a feleségem sírját is leköpnék.

Magam felé húzom a mikrofont, hogy a lehető legközelebb legyen hozzám. Nem akarok előrehajolni beszéd közben, miközben a bizottsági tagok egyenes háttal ülnek támlás bőrszékeikben, akár a királyok és királynők a trónon. Előrehajolva gyengének tűnnék, alárendeltnek, és tudat alatt azt az üzenetet közvetíteném, hogy az ő könyörületükre vagyok bízva.

Egyedül ülök a helyemen. Segédek, ügyvédek, jegyzetek nélkül. Az amerikai polgárok nem fognak sugdolózni látni egy ügyvéddel, miközben a tenyeremet a mikrofonra szorítom, hogy aztán a kezemet elvéve közöljem: „Erre nem emlékszem pontosan, képviselő úr.” Nem rejtegetek semmit. Nem kellene itt lennem, és átkozottul biztos vagyok benne, hogy nem is akarok itt lenni… mégis itt vagyok. Csak én. Az Egyesült Államok elnöke, szemben a vádlók tömegével.

A terem sarkában ott ül három legfőbb segítőm, de csak megfigyelőként: Carolyn Brock kabinetfőnök; Danny Akers, legrégebbi barátom, a Fehér Ház jogtanácsosa és Jenny Brickman, helyettes kabinetfőnököm és rangidős politikai tanácsadóm. Higgadtak, az arcizmuk sem rezzen, de aggódnak. Mindhárman ellenezték, hogy ezt tegyem. Egyöntetűen arra a megállapításra jutottak, hogy elnökségem legnagyobb hibáját követem el.

Mégis itt vagyok. Elérkezett az idő. Majd meglátjuk, igazuk volt-e.

– Elnök úr.

– Házelnök úr. – Ebben a helyzetben a szabályok szerint nekem is elnök úrnak kellene szólítanom őt, de sok minden másnak is hívhatnám, mégsem teszem.

Többféleképpen kezdődhetne. Kérdésnek álcázott, önfényező beszéddel a házelnök részéről. Néhány könnyed, bevezető, ráhangoló kérdéssel. De elég videót láttam Lester Rhodes kihallgatásairól, még a házelnökség előtti korszakából, amikor csupán középszerű kongresszusi képviselő volt a felügyelőbizottságban, és tudtam, hogy szereti az erős kezdést, rögtön torokra megy, elbizonytalanítja a tanút. Tudja – mindenki tudja 1988 óta, amikor Michael Dukakis emlékezetesen pocsék választ adott a halálbüntetésről szóló vita első kérdésére –, hogy ha rontasz a startnál, a többire már senki sem fog emlékezni.

Vajon a házelnök ugyanezt a taktikát alkalmazza a regnáló elnökkel szemben is?

Még szép.
– Duncan elnök – vág bele –, mióta szokásunk terroristákat védelmezni?
– Nem szokásunk. – Szinte a szavába vágok, olyan gyorsan válaszolok, mert egy ilyen kérdésnek nem szabad oxigént hagyni. – És soha nem is lesz az, amíg én vagyok az elnök.
– Biztos ebben?
Ezt tényleg meg tudta kérdezni? Érzem, hogy vörösödik a fejem. Még egy perce sem tart ez az egész, de a pasas máris az idegeimre megy.
– Házelnök úr, ha ezt mondtam, így is gondoltam. Jobb ezt még a legelején tisztázni. Nem védelmezünk terroristákat.
Az emlékeztető után tart egy lélegzetvételnyi szünetet.
– Elnök úr, talán nem ártana tisztázni néhány fogalmat. A Dzsihád Fiait ön terrorista szervezetnek tartja?
– Természetesen. – A segítőim figyelmeztettek, hogy ne használjam a természetesen szót; ha nem a megfelelő időben alkalmazom, fölényesnek és leereszkedőnek tűnhetek.
– És a szóban forgó szervezet támogatást kapott Oroszországtól, igazam van?
Bólintok.
– Oroszország időről időre juttat támogatást a Dzsihád Fiainak, így igaz. El is ítéltük őket a Dzsihád Fiai és más terrorszervezetek segítéséért.
– A Dzsihád Fiai eddig három kontinensen követett el terrorcselekményeket, jól tudom?
– Igen, pontos az adat.
– És sok ezer ember haláláért felelős?
– Igen.
– Akik között amerikaiak is voltak?
– Igen.
– Ők felelősek a robbantásokért a brüsszeli Bellwood Arms Hotelnél, ahol ötvenhét ember halt meg, köztük a kaliforniai állami törvényhozók delegátusának tagjai? Grúzia légi irányító rendszerének feltöréséért, ami három repülőgép lezuhanását okozta, melyek közül az egyiken ott utazott az Egyesült Államok grúziai nagykövete?

– Igen, ők voltak – bólintok. – Mindkét eset az én hivatali időm előtt történt, de igen, a Dzsihád Fiai vállalta a felelősséget mindkét…

– Rendben, akkor beszéljünk az ön beiktatása óta történt esetekről. Igaz, hogy alig néhány hónapja a Dzsihád Fiai feltört néhány izraeli katonai rendszert, és nyilvánossá tett bizonyos titkosított információkat izraeli csapatmozgásokról és titkos ügynökökről?

– Igen, igaz.

– De hozhatunk közelebbi, észak-amerikai példát is – folytatja. – Múlt héten történt, május 4-én, pénteken. Nem a Dzsihád Fiai követett el újabb terrorcselekményt, amikor behatoltak a torontói metróhálózatot vezérlő számítógépes rendszerbe, és lekapcsolták az egészet? Egy szerelvény kisiklott, tizenheten meghaltak, több tucatnyian megsérültek, és több ezer ember órákra ott ragadt a sötétben.

Nem tévedett, azért is a Dzsihád Fiai felelt. És az áldozatok számát is helyesen mondta. Csakhogy a Dzsihád Fiai számára az nem terrorcselekmény volt.
Hanem főpróba.
– A torontói halottak között négy amerikai is volt, igaz?
– Igaz. A Dzsihád Fiai ezért nem vállalta a felelősséget, de véleményünk szerint ők tették.

Bólint, belenéz a jegyzeteibe.
– Térjünk át a Dzsihád Fiai vezetőjére, elnök úr. Az illető neve Szolimán Cindoruk, ugye?
Meg is érkeztünk.
– Igen, a Dzsihád Fiai vezetője Szolimán Cindoruk – felelem.
– A világ legveszélyesebb és legaktívabb terroristája, igaz?
– Mondhatjuk.
– Egy török származású muszlim, igaz?
– Török származású, de nem muszlim – pontosítok. – Materialista és szélsőséges nacionalista, aki ellenzi a Nyugat befolyását Közép- és Délkelet-Európában. Annak a „dzsihádnak”, amit ő folytat, semmi köze a valláshoz.

– Mondja ön.
– Mondja minden hírszerzési elemzés, amit eddig olvastam. Ön is olvasta őket, házelnök úr. Ha ebből az ügyből iszlámellenes kirohanást akar kreálni, csak rajta, de ez nem teszi biztonságosabbá az országunkat.

Kiprésel magából egy kényszeredett mosolyt.
– Mindenesetre ő a világ legkeresettebb terroristája, igaz?
– El szeretnénk fogni – bólintok. – El szeretnénk fogni minden terroristát, aki ártani akar az országunknak.

Tétovázik. Vajon ismét fel akarja tenni a kérdést: biztos ebben? Mert ha megteszi, össze kell szednem minden akaraterőmet, hogy ne borítsam fel az asztalt, és ne ugorjak a torkának.

– Tisztázzuk ezt a dolgot – szólal meg végül. – Az Egyesült Államok el akarja fogni Szolimán Cindorukot.

– Nincs mit tisztázni – mordulok rá. – Ezzel kapcsolatban soha nem volt kétség. Soha. Egy évtizede vadászunk Szolimán Cindorukra, és nem hagyunk fel vele, amíg el nem kapjuk. Ez így elég tiszta önnek?
– Elnök úr, minden tiszteletem mellett…
– Nem – szakítom félbe. – Amikor úgy kezd egy kérdést, hogy „minden tiszteletem mellett”, akkor egészen biztosan olyasmit fog mondani, amiben nyoma sincs tiszteletnek. Gondoljon, amit akar, házelnök úr, de mutasson tiszteletet, ha nem is irántam, de azok iránt, akik a terrorizmus megállításának és az ország biztonságosabbá tételének szentelték az életüket. Nem vagyunk tökéletesek, és soha nem is leszünk, de mindig megpróbáljuk a legjobbat nyújtani! – Jóváhagyón intek. – Folytassuk, jöhetnek a kérdések.

Szapora a pulzusom, veszek egy mély lélegzetet, és kipillantok segítőimre. Jenny, a politikai tanácsadóm bólint; mindig is arra biztatott, hogy legyek agresszívabb a házelnökkel. Dannyn nem látszik semmi. Carolyn, higgadt kabinetfőnököm előrehajol, könyökét a térdére támasztja, ujjait egymáshoz támasztja az álla alatt. Ha olimpiai pontozóbírók lennének, Jennytől 9-et kapnék kitörésemre, Carolyntól talán még 5-öt sem.

– Nem hagyom megkérdőjelezni a hazafiasságomat, elnök úr! – vág vissza ezüsthajú vetélytársam. – Az amerikai nép komolyan aggódik amiatt, ami múlt héten történt Algériában, és amire mindjárt rátérünk. Az amerikaiaknak joguk van tudni, kinek az oldalán áll!

– Hogy én kinek az oldalán állok? – Olyan hirtelen hajolok előre, hogy kis híján leverem a mikrofont az asztalról. – Az amerikai nép oldalán. Azon az oldalon állok!
– Elnök úr…
– Azoknak az embereknek az oldalán állok, akik éjjel-nappal dolgoznak, hogy egy biztonságos országban éljünk. Azoknak az oldalán, akiket nem érdekel a látszat, sem az, hogy melyik irányba fújnak a politikai szelek. Azokén, akik nem várnak jutalmat a sikereikért, és nem védik magukat, amikor kritizálják őket. Az ő oldalukon állok!

– Duncan elnök, én is támogatom azokat a férfiakat és nőket, akik nap mint nap harcot vívnak hazánk biztonságáért – feleli. – Csakhogy most nem róluk van szó. Hanem önről, uram. Mi itt nem játszadozunk. Nem lelem örömöm abban, ami itt zajlik.

Más körülmények között nevetnék. Lester Rhodes jobban várta a vizsgálóbizottsági meghallgatást, mint egy iskolás fiú a nagykorúságot.

Ez az egész csupán színjáték. Rhodes házelnök úgy manipulálta ezt a bizottságot, hogy csak egyféle végeredmény születhetett – valamilyen elnöki kötelességmulasztás megállapítása, amivel kezdeményezni lehet a felelősségre vonást a képviselőház igazságügyi bizottsága előtt. Az ő oldaláról delegált nyolc kongresszusi tag biztonságos kongresszusi körzetekből érkezett, melyek határait olyan ügyesen húzták meg, hogy akár letolhatnák a nadrágjukat a meghallgatás közepén, majd elkezdhetnék szopogatni az ujjukat, és nemhogy újraválasztanák őket két év múlva, de még csak nem is indulna ellenük senki.

A segítőimnek igazuk van. Nem számít, hogy az ellenem szóló bizonyíték erős, gyenge, vagy nem is létezik. A kocka el van vetve.
– Kérdezzenek – sóhajtom. – Essünk túl ezen a színjátékon.
Danny Akers a sarokban elfintorodik, és súg valamit Carolynnak, aki válaszul bólint, de megőrzi pókerarcát. Dannynek nem tetszik, hogy a színjáték kifejezéssel támadom ezeket a meghallgatásokat. Többször is hangsúlyozta, hogy amit tettem, az „nagyon, nagyon csúnyán fest”, és jó okot ad a kongresszusnak a kérdezősködésre.

Nem téved, csak nem ismeri a teljes történetet. Nincs biztonsági felhatalmazása, hogy tudja, amit én tudok, amit Carolyn tud. Ha lenne, egészen másként állna hozzá. Ha ismerné a hazánkat fenyegető veszélyt, melyhez hasonlóval még soha nem találkoztunk.

A veszélyt, ami olyan dolgok megtételére kényszerített, melyekre korábban gondolni sem mertem.

– Elnök úr, felhívta ön Szolimán Cindorukot ez év április 29-én, vasárnap? Bő egy héttel ezelőtt? Kapcsolatba lépett telefonon a világ legkeresettebb terroristájával, vagy sem?

– Házelnök úr – feleltem –, ahogy azt már többször is elmondtam, és önnek is tudnia kellene, nem beszélhetünk nyilvánosan mindenről, amit hazánk biztonsága érdekében teszünk. Az amerikaiak megértik, hogy az ország biztonsága, a külügyek intézése rengeteg összetevőből áll, bonyolult tranzakciókat igényel, és bizonyos dolgoknak, melyek a hivatali időm alatt történtek, bizalmasnak kell maradniuk. Nem azért, mert titkolózni akarunk, hanem mert titkolóznunk kell. Ez az elnöki mentesség lényege.

Rhodes valószínűleg vitatni fogja a mentesség alkalmazhatóságát bizalmas anyagokra. Ám Danny Akers, fehér házi tanácsadóm úgy gondolja, azt a harcot meg fogom nyerni, mert külügyekben alkotmányos meghatalmazással rendelkezem.

Ennek ellenére összeszorul a gyomrom, amikor kimondom ezeket a szavakat. De Danny figyelmeztetett, hogy ha nem hivatkozom a mentességre, akkor lemondok róla. És ha lemondok, válaszolnom kell a kérdésre, hogy az adott időpontban telefonáltam-e Szolimán Cindoruknak, a világ legkeresettebb terroristájának.

Erre a kérdésre pedig nem válaszolok.

– Nos, elnök úr, nem hiszem, hogy az amerikai nép ezt elfogadja válaszként.

Nos, házelnök úr, én sem hiszem, hogy az amerikai nép önt elfogadná házelnöknek, de nem is az amerikai nép választotta meg, jól tudom? Kapott nyolcvanezer nyomorult szavazatot Indiana harmadik kongreszszusi körzetében. Én hatvannégymilliót kaptam. A cimborái a pártban viszont önt tették meg vezetőjüknek, mert olyan sok pénzt hajtott fel nekik, és megígérte, hogy a falra akasztja a fejemet.

Valószínűleg ez sem mutatott volna jól a tévében.
– Tehát nem tagadja, hogy április 29-én felhívta Szolimán Cindorukot?
– Már válaszoltam a kérdésre.
– Nem, elnök úr, nem válaszolt. Bizonyára tud róla, hogy a francia Le Monde közzétett néhány kiszivárogtatott telefonjegyzéket, valamint egy ismeretlen forrás állítását, miszerint ön ez év április 29-én, vasárnap telefonon beszélt Szolimán Cindorukkal. Tud erről?
– Olvastam a cikket.
– És tagadja az abban közölteket?
– Ugyanazt a választ tudom adni, amit korábban. Nem nyitok vitát. Nem megyek bele egy „telefonáltam vagy nem telefonáltam” játékba. Nem erősítek meg, nem tagadok, és még csak nem is beszélek olyan dolgokról, amelyeket az ország biztonsága érdekében tettem. Akkor nem, amikor nemzetbiztonsági érdekből titokban kell őket tartanom.

– Elnök úr, ha Európa egyik legnagyobb lapja közzétette, akkor szerintem már nem tekinthetjük titoknak.

– A válaszom ugyanaz. – Istenem, mekkora seggfejnek tűnhetek. Ami még rosszabb, úgy beszélek, mint egy jogász.

– A Le Monde szerint… – Felemel egy újságot. – „Jonathan Duncan amerikai elnök megszervezett és lefolytatott egy telefonbeszélgetést Szolimán Cindorukkal, a Dzsihád Fiai vezetőjével, a világ egyik legkeresettebb terroristájával, hogy egyezséget hozzon össze a terrorszervezet és a nyugati világ között.” Tagadja ezt, elnök úr?

Nem válaszolhatok, és ezt ő is nagyon jól tudja. Úgy pofozgat körbe, mint kismacska a cérnagombolyagot.
– Már adtam választ – felelem. – Nem fogom ismételni önmagam.
– A Fehér Ház semmilyen módon nem reagált a Le Monde cikkére.
– Így van.
– Szolimán Cindoruk azonban igen, jól tudom? Kiadott egy videófelvételt, melyen a következőt mondja: „Az elnök akárhogy könyöröghet kegyelemért. Az amerikaiak tőlem nem kapnak kegyelmet.” Ezt mondta?
– Ezt mondta.
– Erre válaszként a Fehér Ház kiadott egy nyilatkozatot. Idézem: „Az Egyesült Államok nem reagál egy terrorista képtelen badarságaira.”
– Így van – bólintok. – Nem reagálunk.
– Könyörgött neki kegyelemért, elnök úr?
Politikai tanácsadóm, Jenny Brickman tűkön ül. Neki sincs megfelelő biztonsági besorolása, így nem ismeri az egész történetet, inkább amiatt izgul, hogy a meghallgatáson harcosnak tűnjek. Ha nem tud küzdeni, akkor ne menjen, mondta. Ott fogják ütni, ahol érik.

Igaza van. Lester Rhodes biztos, hogy addig facsar majd, mint egy citromot, míg ki nem sajtol belőlem egy rakás bizalmas információt, és elismerek neki több politikai mulasztást.

– A fejét csóválja, elnök úr. Tisztázzuk: tagadja, hogy kegyelemért könyörgött Szolimán Cindor…
– Az Egyesült Államok soha nem könyörög senkinek semmiért – szögezem le.
– Rendben, akkor hát tagadja Szolimán Cindoruk állítását, miszerint ön könyörgött…
– Az Egyesült Államok soha nem könyörög senkinek semmiért – ismétlem meg. – Ez elég egyértelmű, házelnök úr? Vagy mondjam el még egyszer?
– Ha nem könyörgött neki…
– Következő kérdés – vágok közbe.
– Megkérte szépen, hogy ne támadjon ránk?
– Következő. Kérdés.
Elhallgat, a jegyzeteibe pillant.
– Kezd lejárni az időm – mondja. – Már csak néhány kérdést tennék fel.
Egy megvan – vagy majdnem megvan –, de lesz még tizenkét kérdező, csípős megjegyzésekkel, jól irányzott döfésekkel és beugratós kérdésekkel.

A házelnök legalább olyan híres utolsó kérdéseiről, mint az elsőkről. Már tudom, mit fog kérdezni. Ő pedig tudja, hogy nem válaszolhatok rá.
– Elnök úr, most beszéljünk május első napjáról, keddről. Algériáról.
Több mint egy hete történt.
– Május elsején – folytatja –, kedden ukránbarát, oroszellenes szeparatisták csoportja megtámadott egy állattartó telepet Algéria északi részén, ahol állítólag Szolimán Cindoruk rejtőzött. És valóban ott volt. Rábukkantak Cindorukra, és odamentek azzal a szándékkal, hogy megöljék. Csakhogy kudarcot vallottak, elnök úr, mert egy amerikai különleges egység és néhány CIA-ügynök közbelépett. Szolimán Cindoruk pedig a zűrzavart kihasználva elszökött.

Meg sem moccanok.

– Ön rendelte el az ellentámadást, elnök úr? – kérdezi. – És ha igen, miért? Miért küld egy amerikai elnök amerikai egységeket egy terrorista megmentésére?

|| 2. fejezet ||

– A bizottság elnöke megadja a szót Mr. Kearnsnek, Ohio képviselőjének.

Megnyomogatom az orrnyergemet, küzdök a fáradtság ellen. Az elmúlt héten alig aludtam néhány órát, és mivel egyik kezemet hátrakötve kell védekeznem, a mentális küzdelem kezd kimeríteni. De leginkább ingerült vagyok. Rengeteg dolgom lenne. Nincs időm erre.

Balra nézek – a bizottság jobb oldalára. Mike Kearns az igazságügyi bizottság elnöke, Lester Rhodes protezsáltja. Szeret csokornyakkendőt hordani, hogy mindenki lássa, mennyire okos. Ami azt illeti, némelyik felragasztható jegyzetlapban is több az intelligencia.

De a pasas tudja, hogyan kell kérdezni. Évekig szövetségi ügyészként dolgozott, mielőtt a politikai ringbe lépett. A falára tűzött fejek között ott van két gyógyszergyártó cég igazgatójáé, valamint egy egykori kormányzóé is.

– A terroristák megállítása a nemzetbiztonság egyik legfontosabb pontja, elnök úr. Egyetért velem?
– Tökéletesen.
– Akkor abban is egyetértünk, hogy bármelyik amerikai állampolgár, aki akadályoz minket a terroristák megállításában, hazaárulást követ el?
– Mindenképpen elítélendő cselekedet – felelem.– De hazaárulásnak tartja?
– Azt a jogászoknak és a bíróságoknak kell megítélniük.
Mindketten jogászok vagyunk, de így is érti, mit akarok mondani.
– Nem lenne elítélendő bűncselekmény, ha egy elnök tenné ezt?
Gerald Ford egyszer azt mondta, elítélendő bűncselekmény az, amit a képviselőház többsége annak tart.
– Ezt nem nekem kell eldöntenem – válaszolom.
Bólint.
– Nem, valóban nem. Korábban nem válaszolt arra a kérdésre, utasította-e az Egyesült Államok különleges erőit és CIA-ügynököket, hogy akadályozzák meg a Szolimán Cindoruk elleni támadást Algériában.
– Azt mondtam, Mr. Kearns, hogy bizonyos nemzetbiztonsági témákról nem beszélhetünk nyilvánosan.
– A New York Times szerint ön bizalmas információk alapján cselekedett, melyekben az szerepelt, hogy ez az oroszellenes milicista csoport megtalálta Szolimán Cindorukot, és végezni akar vele.
– Olvastam. Erről nem beszélek.
Előbb vagy utóbb minden elnök szembesül olyan döntésekkel, ahol a jó választás politikailag káros, legalábbis rövid távon. Ha nagy a tét, azt kell tenned, mit helyesnek gondolsz, és reménykedni benne, hogy a politika árhulláma megfordul. Ez a munka, amire szerződtél.

– Elnök úr, ismeri az Egyesült Államok törvénykönyve 18. törvénycikkének 798. szakaszát?

– Nem tartom fejben az Egyesült Államok törvénykönyvének teljes szakaszait, Mr. Kearns, de ha jól sejtem, a kémkedési törvényről beszél.

– Pontosan arról, elnök úr. A bizalmas információk helytelen kezeléséről szóló részről. Eszerint szövetségi bűncselekménynek minősül, ha valaki szándékosan oly módon használ fel bizalmas információkat, hogy azzal hátrányosan befolyásolja az Egyesült Államok biztonságát vagy érdekeit. Pontosan idéztem?

– Biztos vagyok benne, hogy jól elolvasta, Mr. Kearns.

– Ha egy elnök szándékosan bizalmas információkat használt fel egy minket megtámadni készülő terrorista megvédésére, akkor vonatkozik rá ez a passzus?

A Fehér Ház jogtanácsosa szerint nem. Ő azt mondja, hogy a szakasz nem alkalmazható az elnökre. A kémkedési törvény regénybe illő értelmezése, hogy az elnök bármilyen információ titkosságát megszüntetheti.

De mindez nem számít. Még ha szemantikai jogvitába akarnék is bonyolódni egy szövetségi törvény értelmezését illetően – amit nem szeretnék –, akkor is megvádolhatnak azzal, amivel csak akarnak. Nem kell, hogy bűncselekmény legyen.

Mindennel, amit tettem, a hazámat védelmeztem. És újra megtenném. A gond csak az, hogy erről nem beszélhetek.

– Mindössze annyit mondhatok, hogy mindig is az ország biztonságát szem előtt tartva cselekedtem. És ezután is úgy fogok.

Carolyn a sarokban valamit olvas a telefonján, aztán válaszol rá. Nem veszem le róla a tekintetem, hátha fel kell rúgnom mindent, hogy az új információ alapján lépjek tovább. Burke tábornok küldött valamit a CentComtól? Vagy a védelmi miniszterhelyettes? A Vészhelyzeti Gyors Reagálású Egység? Több vasat is tartottunk a tűzben, próbáltuk szemmel tartani a fenyegetést és védekezni ellene. Bármikor jöhetett a következő csapás. Úgy gondoljuk – abban reménykedünk –, hogy van legalább még egy napunk. De csak az biztos, hogy semmi sem biztos. Készen kell állnunk minden pillanatban, most is, arra az esetre…

– Az ISIS vezetőinek felhívása például az ország védelmét szolgálja?

– Mi? – Megpróbálok újra a jelenre koncentrálni. – Miről beszél? Sosem hívtam az ISIS vezetőit. Mi köze ehhez az ISIS-nak?

Még be sem fejezem a választ, máris tudom, mit tettem. Legszívesebben a szavak után nyúlnék, megragadnám őket, és visszatömködném mindegyiket a számba. De már késő. Akkor kapott el, amikor másfelé figyeltem.

– Ó, tehát amikor azt kérdezem, hívta-e az ISIS vezetőit, akkor határozott nemmel felel. De amikor a házelnök kérdi, beszélt-e telefonon Szolimán Cindorukkal, akkor az elnöki mentességre hivatkozik. Szerintem az amerikai nép is megérti a különbséget.

Kifújom a levegőt és Carolyn Brockra pillantok, aki továbbra is rezzenéstelen arccal figyel, bár összehúzott szemébe bele tudom képzelni az „én megmondtam” pillantást.

– Kearns képviselő, ez nemzetbiztonsági kérdés, nem holmi fogócska játék. Komoly ügyről van szó. Ha készen áll rá, hogy komoly kérdéseket tegyen fel, örömmel válaszolok.

– Az algériai összecsapásban meghalt egy amerikai, elnök úr. Egy Nathan Cromartie nevű CIA-ügynök, aki meg akarta akadályozni, hogy az oroszellenes milicisták végezzenek Szolimán Cindorukkal. Azt hiszem, az amerikai nép ezt elég komoly kérdésnek tekinti.

– Nathan Cromartie hős volt – jelentem ki. – Gyászoljuk az elvesztését. Gyászolom az elvesztését.

– Hallhatta, mit mondott erről az édesanyja.

Hallottam. Mindannyian hallottuk. Az algériai események után semmit sem adtunk ki a nyilvánosságnak. Nem tehettük. Ám a milicista csoport feltöltött egy halott amerikairól készített videót a netre, és nem kellett sok idő, hogy Clara Cromartie azonosítsa a fiát, Nathant. Amivel azt is egyértelművé tette, hogy a fia a CIA ügynöke volt. Gigantikus szarvihart kavart vele. A média megrohanta, és néhány órán belül már követelte, hogy árulják el neki, miért kellett meghalnia a fiának egy olyan terrorista védelmében, aki több száz ember – köztük amerikai állampolgárok – haláláért felelős. Gyászában és fájdalmában gyakorlatilag megírta a vizsgálóbizottsági meghallgatás forgatókönyvét.

– Nem gondolja, hogy válaszokkal tartozik a Cromartie családnak, elnök úr?
– Nathan Cromartie hős volt – ismételtem. – Hazafi. És ő is ugyanolyan jól tudta, mint bárki más, hogy a nemzet biztonsága érdekében végrehajtott cselekedeteink egy részéről nem fecsegünk nyilvánosan. Beszéltem négyszemközt Mrs. Cromartie-val, és őszintén sajnálom, ami a fiával történt. Ezen kívül mást nem mondhatok. Nem is tudok, és nem is fogok.

– Elnök úr, utólagos éleslátással nem gondolja, hogy a terroristákkal folytatott alkudozás mégsem volt jó ötlet?
– Nem alkudozom terroristákkal.
– Akkor nevezze, ahogy akarja – legyint. – Telefonálás, egyezkedés, barátkozás…
– Én nem barátkozom…
A mennyezeti lámpák vibrálni kezdenek, a két gyors villanás megzavar. Néhányan bosszúsan mormognak, Carolyn Brock kihúzza magát, láthatóan feljegyez valamit gondolatban.

A képviselő ezt a szünetet használja ki, hogy újabb kérdésre ugorjon.

– Elnök úr, ön sosem titkolta, hogy a párbeszédet részesíti előnyben az erőfitogtatással szemben… hogy inkább megbeszélné a dolgokat a terroristákkal.

– Nem. – Elhúzom a szót, a halántékomban lüktetni kezd egy ér, mert ez a fajta túlzott leegyszerűsítés megtestesít mindent, ami rossz a politikánkban. – Azt hangoztatom állandóan, hogy ha van mód egy helyzet békés megoldására, akkor mindig a békés módszer a legjobb módszer. A tárgyalás nem jelent megadást. Azért vagyunk itt, hogy külügyi kérdéseken vitázzunk, képviselő? Nem szívesen szakítanám félbe ezt a boszorkányüldözést érdemi párbeszéddel.

A terem sarkába pillantok, ahol Carolyn Brock elfintorodik – nem könnyű őt kibillenteni legendás nyugalmából.

– Nevezhetjük tárgyalásnak is, elnök úr. Vagy barátkozásnak.

– Én nem barátkozom az ellenséggel – ismétlem magam. – És nem tartózkodom az erő alkalmazásától sem velük szemben. Az erő mindig egy lehetőség, de nem használom, csak ha szükségesnek érzem. Ezt talán nehéz megértenie holmi gazdagságba született, előkelő klubtagnak, aki egész életében sörpipát ölelgetett és beavatási szertartásokat teljesített valami szigorúan titkos kollégiumi testvériségben, ahol mindenki a monogramján szólítja egymást, én viszont szemtől szemben találkoztam az ellenséggel a harcmezőn. Mindig veszek egy mély lélegzetet, mielőtt csatába küldöm fiainkat és lányainkat, mert én is egyike voltam azoknak a fiúknak, és tisztában vagyok a kockázatokkal!

Jenny előrehajol, többet akar, mindig arra biztat, hogy rukkoljak elő katonai szolgálatom részleteivel. Meséljen nekik a katonai szolgálatáról. Mondja el, mit tapasztalt hadifogolyként. Beszéljen a sebesüléseiről, a kínzásokról. Véget nem érő küzdelem volt ez a kampány során, egyike azoknak a próbáknak, melyeket sikerült kiállnom. Ha engedek a tanácsadóimnak, többé nem is beszélhettem volna másról. De nem törtem meg. Vannak dolgok, melyekről az ember egyszerűen nem beszél.

– Ha befejezte, elnök…

– Nem, nem fejeztem be. Mindezt egyszer már elmagyaráztam a képviselőház vezetőségének, a házelnöknek és másoknak. Elmondtam, hogy nem kívánom ezt a meghallgatást. Mondhatták volna: „Rendben van, elnök úr, mi is hazafiak vagyunk, és tiszteletben tartjuk, amit tesz, még ha nem is árulhat el nekünk mindent.” Csakhogy erre nem voltak képesek, igaz? Nem tudtak ellenállni a lehetőségnek, hogy idecitáljanak, és bevigyenek néhány találatot. Nem fogok válaszolni a beszélgetéseimről és cselekedeteimről kapcsolatos kérdésekre, mert veszélyes lenne. Nemzetbiztonsági fenyegetés lenne. Ha le kell mondanom erről a hivatalról, mert csak így védhetem meg a hazám, megteszem. De egyvalamit tisztázzunk. Sosem tettem semmit, és sosem szóltam egyetlen szót sem úgy, hogy ne az Egyesült Államok biztonsága lett volna az elsődleges szempontom. És soha nem is fogok.

Kérdezőmet egyáltalán nem rázzák meg a fejéhez vágott sértések. Kétségtelenül felbátorítja a tény, hogy kérdéseivel sikerült kihoznia a béketűrésből. Újra a jegyzeteibe pillant, átfutja a felírt kérdéseket és emlékeztetőket, miközben megpróbálok lenyugodni.

– Mi a legnehezebb döntés, amit ezen a héten meghozott, Mr. Kearns? Hogy melyik csokornyakkendőjét vegye fel a meghallgatásra? Melyik oldalra fésülje a haját, hogy eltakarja azt a nevetséges, kopasz foltot? Mert én mostanában szinte minden időmet az ország biztonságosabbá tételére fordítom. Ez nehéz döntéseket igényel, és a legtöbbet úgy kell meghozni, hogy sok az ismeretlen tényező. Néha az összes lehetőség elcseszettül pocsék, és azok közül kell kiválasztanom a legkevésbé elcseszettet. Amikor ez történik, próbálok a lehető leghelyesebben cselekedni. Természetesen utána gyötör a kétely a választásomat illetően, és hogy a végén minden jól alakul-e. Néha meg sem tudhatom a döntésem eredményét. Szóval egyszerűen csak teszem, amit jónak látok. És utána együtt élek vele.

– Ezáltal együtt kell élnem a kritikákkal is, még akkor is, ha valami opportunista politikai kontártól érkeznek, aki a játék ismerete nélkül választ ki egy lépést a sakktáblán, aztán teljesen átalakítja azt, miközben a leghalványabb fogalma sincs róla, milyen veszélybe sodorhatja vele nemzetünket.

– Mr. Kearns, én nagyon szívesen beszélgetnék önnel a döntéseimről, de a nemzetbiztonsági megfontolások miatt nem lehetséges. Ezzel persze ön is tisztában van, de tudom, nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy bevigyen egy mélyütést.

Danny Akers a sarokban felemelt kézzel jelzi, hogy lejárt az idő.

– Tudja, mit, Danny? Igaza van. Lejárt az idő. Végeztem, ennyi volt! – Egy mozdulattal leverem a mikrofont az asztalról, és a székemet hátralökve felpattanok. – Megértettem, Carrie. Pocsék ötlet tanúskodni. Darabokra fognak szaggatni. Vettem.
Carolyn Brock feláll, megigazgatja ruháját.
– Rendben, köszönöm mindenkinek. Kérem, hagyjanak magunkra.
A helyiség a Roosevelt-terem, az Ovális Irodával szemközt. Remek hely bármilyen megbeszélésre – vagy ez esetben szimulált bizottsági meghallgatásra –, mert itt található Teddy Roosevelt lovas portréja, és a Nobel-békedíj, amit a japán–orosz konfliktus rendezéséért kapott. Ablakok nincsenek, a bejáratokat könnyű biztosítani.

Mindenki feláll. Sajtószóvivőm lekapja csokornyakkendőjét – az apró kis kiegészítőt ő maga hozta, hogy még jobban belehelyezkedjen Kearns képviselő szerepébe. Bocsánatkérőn néz rám, de csak legyintek. A szerepét játszotta, próbált felkészíteni a legrosszabb forgatókönyvre, arra az esetre, ha ragaszkodom a döntésemhez, és jövő héten tanúskodom a vizsgálóbizottság előtt.

A jogtanácsosi iroda egyik ügyvédje, aki ma Lester Rhodest alakította – még ezüst parókát is szerzett, amitől sokkal inkább hasonlított Anderson Cooperre, mint a házelnökre –, szintén esdeklőn tekint felém, de őt is ugyanúgy megnyugtatom.

Ahogy a helyiség lassan kiürül, az adrenalin is távozik belőlem, fáradtságot és kedvetlenséget hagyva maga után. Azt sosem mondják el erről a munkáról, hogy olyan, mint az első hullámvasutazásod: borzongató magasságok, majd zuhanás a béka seggénél is mélyebbre.

Végül már csak én állok ott a kandalló felett lógó Roosevelt-festményre meredve. Lépteket hallok, Carolyn, Danny és Jenny tétován közelítik meg a ketrecbe zárt, sebesült vadállatot.

– Az én kedvencem az „elcseszettül pocsék” volt – közli Danny pléhpofával.

Rachel mindig mondta, hogy túl sokat káromkodom. Szerinte ez a kreativitás hiányára utal. Nem értek egyet vele. Ha igazán zűrös a helyzet, egészen kreatívan tudok szitkozódni.

Carolyn és közeli tanácsadóim mindenesetre tisztában vannak vele, hogy terápiának tekintem ezt a szimulációt. Ha már nem tudnak lebeszélni a tanúskodásról, legalább reménykednek benne, hogy a frusztráció nagyja távozik a rendszerből, és amikor elérkezik az idő, képes leszek a valóban elnökhöz illő, minden közönségességtől mentes válaszokra összpontosítani.

J. Patterson, B. Clinton

Jenny Brickman a rá jellemző tapintatossággal jegyzi meg:
– Kapitális baromság lenne öntől jövő héten tanúskodni.
Biccentek Jennynek és Dannynek.
– Szeretnék beszélni Carrie-vel. – Ő az egyetlen közülük, aki rendelkezik a megfelelő biztonsági besorolással.
Magunkra hagynak minket.
– Van valami új hír? – kérdezem Carolynt, miután csak ketten maradtunk.
Megrázza a fejét.
– Semmi.
– Még mindig holnap kerül rá sor?
– Amennyire tudom, elnök úr. – Arrafelé biccent, amerre Danny és Jenny távoztak. – Tudja, igazuk van. A hétfői meghallgatásból csak vesztesen jöhet ki.
– A meghallgatás témáját lezártuk, Carrie. Beleegyeztem ebbe a főpróbába. Adtam maguknak egy órát. Végeztünk. Van most fontosabb dolgunk is, nem igaz?
– De igen, uram. A csapat készen áll a tájékoztatóra.
– Beszélni akarok a gyors reagálásúakkal, Burke-kel és a miniszterhelyettessel. Ebben a sorrendben.
– Rendben, uram.
– Mindjárt megyek.
Carolyn távozik. Egyedül maradva az első Roosevelt elnök portréját bámulom, és gondolkodom. De nem a hétfői meghallgatáson.
Azon töprengek, vajon hétfőn lesz-e még országunk.

Fordította: Novák Gábor

Bill Clinton, James Patterson: Az elnök eltűnt
21. Század Kiadó, Budapest, 2018