Ölelkező műfajok | Swingoperett a Benczúr Kertben

Posted on 2018. június 24. vasárnap Szerző:

0


A víg özvegy (GE)

Xénia |

A Benczúr Kert platánjai alatt ölelkezik az operett és a jazz. A Swingoperett afféle crossover zene: keresztezi a zenei világokat, de megtartja az egyes zenei stílusok, műfajok értékeit. Nem sérül sem az operett zeneisége, sem a szvingé, sőt: a két műfaj együttes hangzásban szólal meg az, ami addig különbözött.

A Swingoperett cím – és mint műfaj – alkalmi lelemény, bár nem előzmények nélküli. Kálmán Imre, Ábrahám Pál vagy Lehár Ferenc dallamvilágára hatottak a korabeli amerikai zenék is. Kálmán Imrének a húszas évek legvégén született, A chicagói hercegnő című operettjébe a zeneszerző dzsesszes amerikai stílusú számot is belekomponált. (Két éve mutatta be és tartja műsorán az Operettszínház.) A színre vitelben korjellemzőként és a főszereplők konfliktusaként ütközik a bécsi valcervilág és az újvilági dzsessz. Ez utóbbi Európában akkortájt forradalminak hatott, és éppen igyekezett utat törni magának az öreg kontinensen is. Kálmán Imre szellemes zenei ötlettel mutatta meg darabjában, hogy a különbözőségek ellenére miként tud eggyé válni a kétféle kultúra hangzása. Ha viszont megfordítjuk: egy régi zenés hollywoodi film végül is „amerikai operett”. Nyilván nem a bécsi világot tükrözi, hanem valamelyik amerikai nagyvárosét. Hiszen a zene mégiscsak ugyanonnan merít, az emberi érzésekből, amelyek mindenhol ugyanazok – függetlenül a zenei közegtől.

A chicagói hercegnő (KTA)

„Amikor hozzákezdtünk a Swingoperetthez – fejtegeti Homonnay Zsolt –, pontosan ezt tartottuk szem előtt: hogyan tud ez a szvinges, dzsesszes zenei világ „észrevétlenül” bekúszni az operettbe, a két műfaj miként tud egyszer csak összesimulni, és együttes hangzásban megszólalni az, ami addig különbözött. Mondjuk, Zerkovitz Béla dalánál – Mi, muzsikus lelkek – a mi előadásunkban megszólal a szaxofon, és a kicsit bossanovás-dzsesszes hangszerelés ad neki új színt. Mindenesetre a műfajok egymásba illesztése napjaink egyik irányvonala: Michael Bublé elementáris módon tört be Európába a Frank Sinatra-féle pop-dzsessz zenei világ újragondolásával. Ehhez a reneszánszhoz jön még, amit a hangszerek révén, hangszerelésben, hangszínekben hozzá tudunk adni technikailag.”

A víg özvegy (GE)

A pályát operaénekesként kezdő Fischl Mónika 1997 óta a Budapesti Operettszínház primadonnája. Ő ezt fűzi hozzá:

„Egy időben azt gondoltam, az operett zárt rendszerű zene, kötöttek a szabályai, nem tud más műfajjal, stílussal keveredni. Aztán rájöttem, ez nem így van. Onnantól vágytam arra, hogy a Csárdáskirálynőt kicsit áthangszerelve is elénekelhessem. Bársony Bálinték zenei változatában ez most lehetségessé is vált a Swingoperettben. Az operett határai tehát szélesíthetők. Ábrahám Pál zenéi pedig kicsit olyanok is, mint a régi amerikai filmzenék. Éppen a zene – amely érzésekből fakad és érzéseket vált ki – teszi átjárhatóvá a hanghatárokat. A Swingoperett révén a fiatalokhoz is közel kerülhetnek régi dalok. Szükség is van arra, hogy új generációk is felfedezzék maguknak ezt a műfajt.”

Az Operettszínház szólistái közül fellép Fischl Mónika, Homonnay Zsolt, Felföldi Anikó, Simon Panna, Bálint Ádám, az énekeseket Bársony Bálint szaxofonművész és zenekara kíséri.

A Benczúr Kerti Esték nyári rendezvénysorozatot – amely június 23-tól augusztus 8-ig tart – a Fidelio programmagazin és a Rózsavölgyi Szalon közösen szervezi.

Fotók: Gordon Eszter (GE), Kállai-Tóth Anett (KTA)

Swingoperett
Benczúr Kert
(1068 Budapest, Benczúr utca 27.)
2018. június 27., szerda 20.30 (esőnap: június 28., csütörtök)

Jegyvásárlás a helyszínen