Armel 2018 | A kortárs operák fesztiválja (és még sok más)

Posted on 2018. május 13. vasárnap Szerző:

0


Az Armel Opera Festival 11 évvel ezelőtt a világon egyedülálló formában kezdte el a kortárs opera népszerűsítését, évente öt operabemutatóval, amelyet nemzetközi előadói versennyel ötvöz.
A fesztivál számos nemzetközi és hazai szakmai elismerést kapott, díjazott előadásait több európai nagyváros operaháza/színháza látta vendégül, az ARTE Concert tévécsatorna pedig élőben közvetíti a fesztivál bemutatóit, a hazai M5 és a Bartók Rádió pedig későbbi időpontban tűzi műsorára, felvételről. 

Idén a július 1-től 5-ig tartó 11. Armel Opera Festival helyszíne két főváros lesz, Budapest (Müpa) és Bécs (MuTh). A Müpában Svédország, Szerbia, Franciaország–Belgium társulatainak különleges produkcióit láthatja a közönség – köztük magyarországi bemutatókat –, a bécsi MuTh Színházban két magyarországi produkció kerül színre.

Részletek a műsorról

A nyitó előadás július 1-én Gluck operája, az Orfeusz és Euridiké (itt és most Orfeo&Euridice címen) a svéd NorrlandsOperan produkciója különleges színpadi látványával kápráztatja el a hazai közönséget. Åsa Kalmér modern rendezése rendhagyó módon ábrázolja a szerelem elvárásait és lehetőségeit Orfeusz és Euridiké párkapcsolatában. Az észak-svédországi társulat produkciójában a francia szoprán, Jeanne Gérard az operafesztivál versenyszereplőjeként Ámort alakítja.

Orfeo&Euridice (MS)

A második napon, július 2-án a Müpában, a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék) magyarországi bemutatója kerül színre. A 200 főt mozgató megaprodukció vérbeli vígopera, amelyben a színház társulata, énekkara, balett tagozata és zenekara vesz részt. Az előadás a szerb operakomédiák aranykorát idézi, címe: Adok-Papok (Eredeti címe: Pop Cira i Pop Spira).

Adok-papok (SD)

Stevan Sremac, a páratlan humoráról ismert zentai író 120 évvel ezelőtt vetette papírra a két életvidám falusi pap viszályának történetét. Később a regényéből készült az első, és máig az egyik legnépszerűbb, hatvan évvel ezelőtti színes jugoszláv film, majd tévéfilmes és számos színházi adaptáció. Cira és Szpira története az operai formáját Dejan Despic zeneszerző alkotásaként nyerte el. A versenyszereplő Antonel Boldan román-francia tenort a kocsis szerepében láthatjuk.

Július 3-án Bécsben a Kolibri Színház produkciójával folytatódik a fesztivál, a MuTh Színházban. Vajda Gergelynek erre az alkalomra írt szerzeménye Az óriáscsecsemő, formája szerint bábopera. Rendezője Novák János, a szövegkönyvet Déry Tibor azonos című színpadi műve nyomán Vajda Gergely és Horváth Péter írta.

Az óriáscsecsemő plakátja; a versenyszereplő Agathe De Courcy

A mű a Vitéz László-féle vásári bábkomédiák világát idézi. A muzsika — akár az eredeti prózai mű – bátor és direkt, hol drámai, hol ironikus: sírhatunk és közben nevethetünk. Bár a maga idejében dadaista műnek számított, ma igen áthallásos alkotás. A versenyszereplő benne Agathe De Courcy, francia mezzoszoprán, a közönség az Anya, a Szűz és Stefánia szerepében láthatja őt.

Ugyancsak a bécsi MuTh Színházban kerül július 4-én színpadra Eötvös Péter Lady Sarashina című operája, Almási-Tóth András rendezésében.

A történet gyökere egy 11. századi japán napló, angol nyelvű változata (fordítója: Ivan Morris) alapján ebből készített librettót a szerző alkotótársa, Mezei Mari. A színház és a zene sajátos keverékét bemutató művét Eötvös Péter nagyon közel állónak érzi saját zenei karakteréhez. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciójában a versenyszereplő a magyar Fülep Máté (bariton), mellette Meláth Andrea, Imai Ayane és Yoshida Makiko lesz látható.

Jelenet a Lady Sarashina korábbi előadásából (HB)

A záróprogram július 5-én a Müpában hangzik el. Az ínyencségre vágyó operarajongók számára kínál különleges élményt a Calamity/Billy című, két zeneszerző (Ben Johnston és Gavin Bryars)  művét magába foglaló előadás. A francia-belga koprodukció darabjai két mélységesen emberi banditát, két törvényen kívüli, vadnyugati hőst mutat be: Calamity Jane az egyik, a másik meg Billy, a kölyök. Kettejük legendáját idézi fel az egyedülálló zenés-színházi produkció, elrepít abba a régvolt Amerikába, melynek hősei elbuktak ugyan, mégis téren és időn túl tovább élnek. A versenyszereplő Sarah Defrise, belga szoprán alakítja Jane figuráját a Billy, a kölyökben.

Jelenet a Calamity/Billy előadásából (BA); Sarah Defrise (GH) versenyszereplő

Gavin Bryars, a Billy a kölyök zeneszerzője a jazz felől érkezett ebbe a zenei világba, és mint a sajtótájékoztatón elmondta, minden nagyobb művébe úgy vágott bele, hogy zeneszerzés közben tanulta a mesterséget. Filmek, színházi előadások, balettprodukciók komponistájaként lett ismert, ma pedig már (a gyakori, legkülönfélébb műfajú fellépések mellett) a Leicesteri Egyetem zenei tanszékén tanít.

Zeneszerzők a sajtótájékoztatón: Gavin Bryars, Eötvös Péter (KTA)

A bécsi előadásokra ingyenes ARMEL operabusz viszi ki a belépőjeggyel rendelkezőket. Az operabusz-járatnak óriási a sikere, ezt mutatják a múlt évi tapasztalatok.

Fotók: Bruno Amsellern/Divergence (BA), Srdjan Doroski (SD), Gabriel Hollander (GH), Hrotkó Bálint (HB), Kállai Tóth Anett (KTA), Micke Sandström (MS),

További információk: www.armelfestival.org