Kétarcú kézikönyv | Győrffy Iván: Az élet kísértése

Posted on 2018. március 30. péntek Szerző:

0


Pokorny Zsófia |

Győrffy Iván műve arra tesz kísérletet, hogy a 21. század első tizenhat évében megjelent magyar és nemzetközi viszonylatban is jelentős filmalkotásait egy kötetben foglalja össze. Ez a törekvés különösen izgalmas, hiszen az elmúlt évtizedekben szinte megszámlálhatatlan mennyiségű filmtörténeti alkotás született, ezek koncepcióját, vagy akár műfaját szerkezetileg is releváns kötetben összefoglalni hatalmas vállalkozás.

Éppen ezért nem is csoda, hogy Győrffy az esszé műfaján keresztül közelíti meg az alkotásokat, ami különösen izgalmassá válik, amikor az ember egy másik művészeti ág termékeit kívánja elemezni. Az a fajta sokrétűség ugyanis, ami ilyenkor rárakódik az elkészült írásra, szinte kínálja, hogy önálló műként is értelmezzük. Győrffy elemzésein is érzékelhető saját viszonyulása a filmekhez, ami természetesen nem idegen az esszé műfajától, ám akik a 2000-es évek filmjeit összefoglaló enciklopédiára vágynak, ezt nem Az élet kísértése című kötetben fogják megtalálni.

Az esszékötet írásai remekül foglalják össze az író filmekkel kapcsolatos benyomásait. A szövegeken jól érzékelhető a szerző szociográfiai és történelmi háttértudásának lenyomata. Izgalmas adalékokkal fűszerezi meg a filmművészeti áttekintéseket, azonban a kötet elsősorban mégsem filmes szakkönyvként forgatandó. Az elemzések önállóan tökéletesen mutatják be egy-egy alkotás központi témáját és koncepcióját, a szerző minden esetben gondos figyelemmel elemzi a szimbólumok szüzséformáló hatását.

Azonban nehezebb a dolga annak, aki koherens kötetként szeretné értelmezni a filmes kézikönyvet. Ilyen módon ugyanis nehezebben használható. A szerkesztői elv ugyanis néhol megbicsaklik. Az első szekcióban a szerzői koncepció alapján vizsgálható Woody Allen-filmekbe nyerünk betekintést, és ez kitűnő választás, hiszen a filmrendező személye önmagában is jól szimbolizálja az átlépést a huszadik századból a huszonegyedikbe. A további fejezetek során azonban éppen az az átfogó szemléletmód, amely a könyvet jelképezni hivatott, hirtelen eltűnik.

Megismerhetjük ugyan a szerző véleményét Wes Anderson, Michel Gondry, Roman Polanski, Thomas Vinterberg, és számos magyar rendező (Fligeauf Benedek, Maár Gyula, Nemes Jeles László) műveiről, ám a filmek besorolása és kategorizálása szinte esetlegessé válik. Ez a szerkesztői elv azonban nincs kihatással a filmelemzések érzékeny és remek stílusára, pusztán a kötet filmes szakkönyvként való definiálását kérdőjelezi meg.

Ebből a szempontból talán érdemesebb lenne Győrffy esszéista életműveként tekinteni a kötetre, így nem alakulna ki az olvasóban az a némileg igazságtalan megközelítés, amely a művet koherens egészként próbálja értelmezni.

Azonban aki a kortárs magyar és világfilmek értelmezésére és megismerésére adná fejét, annak Győrffy elemzései kitűnő belépők lehetnek a filmtörténet e korszakának megismerésére. A kötet szerkesztői elvében fellelhető hiányosságok ugyanis éppen azt a jelenkorban is nehezen megfogalmazható sokféleséget mutatják más szögből, amelyek a laikus filmértő számára is különleges élményt adhatnak.

A korábbi filmeket szemlélve ugyanis gyakran érezhetjük úgy, hogy a műfaji besorolás vagy a filmek eszköztárának kiértékelése könnyebb feladat, mint egy kortárs alkotás alaposabb megismerése. Egy jelenkori mű esetében könnyen keríthet hatalmába minket az az érzés, hogy a megtekintett film értelmezése jóval inkább gyökerezik kulturális, szociológiai ismereteinkben, mint a filmes fogalomtáréban. Így a modern filmek áttekintésekor számunkra is megfoghatóbb nyújthatnak azok a – főként esszéista szempontból megközelíthető – értelmezésrétegek, amelyek inkább a történetek vonatkozásait és érzelmi hatásait vizsgálják, mintsem illeszkedését a filmművészet aktuális áramlatába.

Penelope Cruz (Woody Allen: Vicky Cristina Barcelona)

Győrffy Iván: Az élet kísértése. Filmek könyve
Gondolat Kiadó, Budapest, 2017
396 oldal, teljes bolti ár 3800 Ft,
kedvezményes webshop ár 2660 Ft
ISBN 978 963 693 7522

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Hatvan kritika és esszé olvasható ebben a kötetben a 21. század első tizenhat évének filmművészeti alkotásairól.

Érett mesterek, mint Roman Polanski és mesteri pályakezdők, mint Nemes (Jeles) László egyaránt korszakos művekkel jelentkeztek ebben az időszakban. Woody Allen új karrierbe kezdett Európában, Maár Gyula egy a hetvenes évek elején félretett forgatókönyve megvalósításával zárta le életművét. Pedro Almodóvar és Mike Leigh elviccelődött az életen, Szász János és Mundruczó Kornél a halál transzcendenciáját állította közszemlére. Wes Anderson és Michel Gondry munkára fogta a fantáziát, Szabó István és Török Ferenc a szégyellt igazságról rántotta le a leplet.

Világfilm és magyar film kéz a kézben kísérelték meg újrafogalmazni, mit is gondolunk múltról és jövőről, országról és városról, nőről és férfiról, emberről és természetről, gyilkosságról és feloldozásról, diktatúráról és demokráciáról, egyszóval: a változó világról egy folyamatosan megújuló művészeten keresztül.

Az élet kísértése – Filmek könyve, bár nem törekszik a teljességre, kézikönyvként is jól használható. Az illusztrált kötet a kiemelt mozgóképeken keresztül bemutatja a rendezői életutak ezredforduló előtti és utáni fordulatait, a stílusokat, technikákat, de leginkább arra kíváncsi, mi az a közös téma, motívum, szemlélet, látvány és gondolat, ami összeköti őket. Mindezek együtt adnak ugyanis részletgazdagabb képet a 21. századi civilizációról, benne a filmről.

Győrffy Iván (1972) filmkritikus, kultúrtörténész, a BBC History szerkesztője. Filmes témájú írásai, médiaelemzései két évtizede jelennek meg rendszeresen.