Norman Ohler: Totális kábulat (előzetes, részlet)

Posted on 2018. április 1. vasárnap Szerző:

0


A náci Harmadik Birodalom vezetői, és maga az antialkoholista, vegetáriánus Hitler látszólag esküdt ellenségei voltak a „tiszta” árja népre a kábítószer formájában leselkedő veszélynek. Amikor viszont Norman Ohler, a Totális kábulat szerzője elkezdte kutatni a nácik és a kábítószerek kapcsolatát, lassan rádöbbent arra, hogy a Harmadik Birodalom története elválaszthatatlan az erős tudatmódosító szerek, elsősorban a ma „kristálymet” néven közismert metamfetamin történetétől. Németek milliói már a háború kitörése előtt elképesztő mennyiségben fogyasztották a teljesítményüket megsokszorozó, hangulatukat feljavító, ám súlyos függőséget okozó és testi-lelki leépüléshez vezető szert, a háború pedig csak tovább rontott a helyzeten. Ohler szerint a fél Európa leigázásához vezető villámháború sikerei is nagyrészt a hadseregben a tábornokoktól a közkatonákig mindenkinek kiosztott „varázslatos” tablettákra vezethetők vissza. Az eufóriát azonban hamar követte a kijózanodás, a hadszíntereken is – de a drogokat változatlan mennyiségben, felsőbb jóváhagyással tömték magukba a végsőkig való kitartásra felszólított katonák. És mi van a népéért fáradhatatlanul dolgozó, aszketikus Vezérrel?
Lehet, hogy a Harmadik Birodalom történetét egyfajta drogos kábulatban elkövetett ámokfutásként kéne kezelnünk?

Használati utasítás előszó helyett

Koblenzben találtam rá az anyagra, a szövetségi levéltár nyolcvanas évekből származó komor és józan vasbeton épületében. Hitler személyi orvosának, Theo Morellnek a hagyatéka többé nem eresztett szabadon. Újra és újra átlapoztam a határidőnaplóját: titkos bejegyzésekre bukkantam, melyek egy bizonyos a páciensre vonatkoztak. Nagyítóval próbáltam az alig olvasható kézírást kibetűzni. Tele voltak firkálva az oldalak, gyakran kerültek elém olyan bejegyzések, mint pl. inj. w. i. vagy egyszerűen csak x. Lassan eloszlott a köd: napi injekciókról, különleges anyagokról és emelkedő dózisokról volt szó.

A kórkép

Napjainkra már feltárták a nemzetiszocializmus minden vonatkozását. Történelemtanításunk mindenre kitér, és a média előtt sem maradhat rejtve semmi. Az utolsó rejtett zugba is bevilágítottak a kutatók. A német Wehrmacht minden idők legalaposabban elemzett hadserege. Joggal gondolhatnánk, hogy már valóban mindent tudunk erről a korról. A Harmadik Birodalom egy hermetikusan lezárt világ. Szinte erőltetettnek, megmosolyogtatónak tűnik minden kísérlet, mely arra irányul, hogy valami újat tárjon fel. És mégsem értünk mindent teljes egészében.

A diagnózis

A közvélemény, de maga a történettudomány is meglepően keveset tud arról, hogy milyen szerepet töltöttek be a tudatmódosító szerek a Harmadik Birodalomban. A tudósok és az újságírók is elértek ugyan részeredményeket, de máig hiányzik egy összefoglaló kép.
Nem áll rendelkezésünkre egy olyan átfogó és a tényeken alapuló mű, mely feltárná a drogok titkos szerepét a nemzetiszocialista államban és a II. világháború harcmezőin. Aki azonban nincs tisztában azzal, hogy milyen szerepet játszottak a drogok a Harmadik Birodalomban, és az általuk előidézett tudatállapotokat nem vizsgálja, lényeges dolgokról marad le.
Az, hogy a tudatmódosító szereknek a német történelem legsötétebb fejezetére kifejtett hatása eddig alig keltett figyelmet, elsősorban a „kábítószer-ellenes harc” nemzetiszocialista koncepciójával magyarázható, melyben minden kábítószernek minősített anyagot állami ellenőrzés alá vontak, és a drogokat általában véve is tabuként kezelték. Nem meglepő, hogy a tudatmódosító szerek kiszorultak a közgondolkodásból, történetszemléletünkből, a szaktudományok látóköréből – egyetemeinken ma sem folynak ezzel kapcsolatos átfogó kutatások –, és az árnyékgazdaság, az áltudományosság, a bűnözés vadászterületévé váltak.
Ezen azonban segíthetünk, ha kísérletet teszünk a valós történelmi tények interpretációjára, és szakmai alapossággal feltárjuk a strukturális összefüggéseket, ahelyett hogy a – történeti realitáson erőszakot tevő – merev koncepcióinkból indulnánk ki.

A tartalom ereje

A Totális kábulat kíméletlenül nagyító alá veszi a vérszomjas tömeggyilkosokat és az őket engedelmesen követő, – a faji őrülettől és egyéb mérgektől – megtisztítandó népet az utolsó porcikájáig. Nem az árja tisztaságról volt itt szó valójában, hanem egy vegyi úton előállított és meglehetősen mérgező német tudatról. Ahol ugyanis nem volt eléggé hatékony az ideológia, ott minden ideológiai korlát ellenére gátlástanul rásegítettek gyógyszerekkel, alsó és felső körökben egyaránt. E tekintetben is Hitler állt az élen, de hadserege is bőven el volt látva hódító háborúi során a – ma kristálymet néven futó – metamfetamin nevű ajzószerrel. Kábítószer-fogyasztásukkal kapcsolatban a tettesek annak idején olyan álszentségről tettek tanúbizonyságot, aminek leleplezése tetteiket ma egész más fénytörésben mutatja. Lerántunk róluk egy olyan álarcot, melynek létezéséről korábban még csak nem is tudtunk.

Az olvasóra leselkedő veszélyek

Szeretnénk azonban elkerülni a csőlátás veszélyét, azaz hogy mindent a kábítószerfogyasztás felől megközelítve, újabb történelmi legendákat gyártsunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a történetírás nemcsak tudomány, hanem részben mindig fikció is. Ebben a tudományágban nem létezik a szó szoros értelmében vett ’szakkönyv’, mert a tények egymáshoz rendelése bizonyos fokig költészet, de legalábbis külső kulturális hatások által befolyásolt értelmezési minták eredménye. Kevésbé tévesztjük meg az olvasót, ha felhívjuk a figyelmét arra, hogy a történetírás a legjobb esetben is (csak) irodalom. Vizsgálatunk tárgyát szokatlan és némileg eltorzított perspektívából fogjuk nézni, és reméljük, hogy éppen ez a ’torzítás’ segíti hozzá az olvasót a valóság jobb megértéséhez. Nem írjuk át vagy újra a német történelmet, de – ha jól végezzük dolgunk – egyes vonatkozásait pontosabban tudjuk majd értelmezni.

Mellékhatások

Ennek a készítménynek lehetnek mellékhatásai, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Gyakori – igen gyakori mellékhatások: a kialakult világkép megingása, aminek következtében zavarok léphetnek fel a nagyagyban, olykor fájdalommal és hasfájással párosulva. Ezek a panaszok többnyire nem súlyos természetűek, és a könyv elolvasása után hamar megszűnnek. Nem gyakori mellékhatások: túlérzékenységi reakciók. Nagyon ritka mellékhatások: súlyos, tartós észlelési zavarok. Ellenintézkedésként javallott a könyv teljes elolvasása, ami félelem- és görcsoldó hatása révén hozzásegít a teljes gyógyuláshoz.

Norman Ohler

Hogyan tároljuk ezt a könyvet?
Gyermekek elől elzárva tartandó. Szavatossági ideje a további kutatási eredmények függvényében változhat.

Fordította: Szabó László

Norman Ohler: Totális kábulat
Drogok a Harmadik Birodalomban
Kossuth Kiadó, Budapest, 2018
384 oldal, teljes bolti ár 3400 Ft,
kedvezményes webshop ár 2720 Ft,
e-könyv változat 1990 Ft
ISBN 978 963 099 0189