Világmegváltó lélekrezdülések | Anna Gavalda: Életre kelni

Posted on 2018. február 10. szombat Szerző:

1


Bodó Viktória Booklány |

Ez a könyv az őszinte vallomások könyve. A kegyetlenül őszinte belső monológoké, azoké a gondolatfolyamoké, amiket csak csendben, halkan, magunkban és magunknak mondunk el. Azonban a találkozások könyve is egyben: a sorsfordító találkozásoké.

Minden ember életben eljön a pillanat, amikor kifordulnak a sarkukból a dolgok, amikor a világ is kileng, még akkor is, ha az ezt követő földrengésnek nincs feltétlenül fizikai hatása. Látszólag mehetnek ugyanúgy a hétköznapok, mint addig, de ahol valóban számít, legbelül, többé semmi nem lesz ugyanolyan.

A lélek ilyen, világmegváltó rezdüléseinek állít emléket a novelláskönyv, amivel Anna Gavalda legutóbb jelentkezett. Egészen személyes, intim és megrázó gondolatfolyamok sorjáznak egymás után, néha olyan érzése van az olvasónak, mintha minden egyes elbeszélés igaz lenne. Valós szereplők, igazi gondolatok, szívszaggató vagy -melengető érzések. Több erő van ezekben az apró történetekben, mint sokak teljes (és hiábavaló) életművében. Több levegő, friss fuvallat, csupa olyasmi, amire vágyhatunk így, a tél utolsó harmadában, a sötétben, hidegben.

Precíz karakterrajzok, mégis franciás könnyedség jellemzi a könyvet. Gavalda az észhez szól, miközben a szívről beszél az eddigi legkiforrottabb könyvében. Bebújik férfi, nő, szerelmes, frissen csalódott vagy akár egy özvegy bőrébe is, hogy megmutassa: út mindig van. Előre, felfelé. Akkor is, ha összeomlik minden, ha sötétbe burkolózik a jövő, soha nem tudható, hogy honnan jön a motiváció a továbblépéshez, hogy honnan meríthet erőt az ember a következő naphoz, mi több: ki tudja, mi világítja meg az utat. Egy gyermek pimasz mosolya, egy ismeretlen őszinte odafordulása vagy egy kirándulás az élet naposabb oldalán: mind-mind tovább taszíthatja az élet kerekét.

Gavalda ezúttal üdítő, mint egy pohár jó arányban hígított pastis egy meleg nyári délutánon. Gondolatot ébreszt, szívet melegít, és közben nem szűnik meg okosnak lenni. Mellőzi a közhelyeket, de tisztán láttatja az egyén magányosságát, és annak különböző kiváltó okait, az emberi sorsok sokféleségét.

Megkockáztatom, hogy a szerző egyik legjobb könyve, Tótfalusi Ágnes ismét kiváló fordításában. Ő is egy a kevesek közül, akik nem tudnak hibázni.

Anna Gavalda

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Anna Gavalda: Életre kelni
Magvető Kiadó, Budapest, 2017
224 oldal, teljes bolti ár 3299 Ft,
kedvezményes webshop ár 2639 Ft,
ISBN 978 963 143 6136

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A népszerű francia szerző könyveit olvasni mindig eleven élmény. Új kötete sorsfordító találkozásokról szól: olyan találkozásokról, amelyek képesek megváltoztatni szereplőik életét, vagy legalább újraértelmezni viszonyaikat. A barátság, a figyelem, a másik történetének megismerése képes lehet feltörni a magány páncélját. Nincs olyan reményvesztett helyzet, ahonnan ne lehetne felállni: ezt sugallják Gavalda magával ragadó történetei.