Dagály a Broadway helyén | Kim Stanley Robinson: New York 2140

Posted on 2017. december 30. szombat Szerző:

0


Bedő J. István |

Elszánt antiutópia- és sci-fi-rajongóknak szól Kim Stanley Robinson könyve. Nem csak 650 oldalnyi szöveg terjedelme miatt. A sci-fi és a fantasy alaptermészete, hogy a szerző fejében megteremtett világot kellő aprólékossággal leírja, hogy az olvasó aztán tudjon tájékozódni benne.

Ez a százhúsz évre előretekintő mű extrapolál, vagyis a világ jelenlegi legnagyobb hatású – ember okozta – problémái mögött keresi az indítékokat, ám a kiút nagyon kérdőjeles. Bár az Egyesült Államok élén ma egy olyan személy áll, aki lebecsüli a globális fölmelegedés veszélyeit, Robinson már a tengerszint emelkedésével meg is mutatja, mi minden pusztul el a mostani elnökéhez hasonló döntések nyomán. (Pedig a nagy észak-amerikai folyók áradásai, meg a váratlanul lezúduló óriás esők már ma, a jóval a könyv jelenideje előtt is veszélyeztetik a földrész lapos és alacsonyabban fekvő részeit, s elképesztő méretű károkat okoznak. És akkor még a lényegesen veszélyeztetettebb Európáról nem is ejtettem szót.)

Ilyen körülmények között felértékelődik a menekítő technológia, viszont átértékelődnek a korábbi emberi viszonylatok.

Embertörténet tehát a NY2140, de ismétlem, keményen megdolgoztatja az olvasót a lassan előre haladó mesefolyam (benne nyomozás emberrablás ügyében), a túl sok szereplő, a háttérben feltáruló termelési, gazdasági érdekek – amelyek szintén a föld nyersanyagainak kifosztásához, illetve nagyobb összefüggésben a globális felmelegedéshez vezettek. Még szélesebb összefüggésben: az ember mindent képes elkövetni olyan rövidebb távú érdekekért, amelyekkel hosszú távon saját magát és civilizációját pusztítja el.

És közben egyesek osztrigát fogyasztanak pezsgővel.

Amerikai kritikusai lelkesen írnak Robinson antiutópiájáról – erősebben érzik a bőrükön a százhúsz év múlva esedékes kataklizmát. Nálunk még csak megszívlelendő figyelmeztetés a könyv, azoknak is, akik például mindenféle szemet eltüzelnek, meg azoknak a politikusoknak is, akiknek döntései miatt az előbbiek erre kényszerülnek…

Kim Stanley Robinson

Kim Stanley Robinson: New York 2140
Agave Könyvek, Budapest, 2017
Fordította: Farkas Veronika
656 oldal, teljes bolti ár 4480 Ft,
kedvezményes webshop ár 3360 Ft,
ISBN 978 963 419 2381

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Az óceán szintje megemelkedett, és New York városa elsüllyedt. A lakói alkalmazkodtak az új helyzethez, és New York ugyanaz a nyüzsgő, élettel teli metropolisz maradt, ami mindig is volt – noha örökre megváltozott. Minden egyes utca csatornává vált, minden egyes felhőkarcoló egy szigetté.

Kim Stanley Robinson az egyik épület különböző lakóinak szemén át mutatja meg nekünk, hogyan alakul át világunk egyik legnagyszerűbb városa az apállyal és a dagállyal. És mivé alakul eközben maga az ember.