Élet és halál táncai | Pannon Filharmonikusok a Müpában

Posted on 2017. november 6. hétfő Szerző:

0


Cristian Mandeal

Olvassbele |

A tánc négy arcát bemutató hang­ver­senyen stílu­sokon és korokon átívelő műsort hallgathat meg a közönség a Pannon Filharmonikusok előadásában, november 17-én. Az est vendégművészei gyakori előadói a világ legismertebb koncerttermeinek, nem első alkalommal dolgoznak együtt a Pannon Filharmonikusokkal, és az utóbbi években egyre szorosabb szakmai kapcsolatot alakítottak ki velük.

A koncert nyitányaként Bartók Béla műve, a Táncszvit hangzik el, majd Bogányi Gergely ül a zongorához, hogy a zenén keresztül a tánc világát vetítse a közönség elé. Az est szólistáját különleges kapcsolat fűzi Liszt művészetéhez és ezzel együtt a Haláltánc vallásos-misztikus üzenetéhez. Liszt művét a pisai temető egyik freskója, a Halál diadala ihlette, vissza-visszatérő témája a gregorián Dies irae dallama.

Bogányi Gergely

Az est második részében Richard Strauss Hétfátyoltánca után Debussy háromtételes művét adja elő a pécsi zenekar. A tenger című műből a végtelen víz áradása, a hullámok és a szél magával ragadó tánca tárul fel a közönség előtt.

A koncert műsora felvillantja, milyen sokféle értelmezést és felhasználási lehetőséget kínált a két művészet kapcsolata a komponisták számára. A hangverseny karmestere Cristian Mandeal.

Claude Debussy (Félix Nadar fotója 1908 körül készült)

A helyek és a bérletek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még próbálkozni akár a koncert előtt is.

Élet és halál táncai
(E.ON koncertsorozat)

2017. november 17., péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Műsor

Bartók Béla: Táncszvit
Liszt Ferenc: Haláltánc
Richard Strauss: Hétfátyoltánc
Claude Debussy: A tenger

Pannon Filharmonikus Zenekar
Vezényel:  Cristian Mandeal

Közreműködik

Bogányi Gergely – zongora