Nevelés újratervezve | Mary Sheedy Kurcinka: Eleven kölykök

Posted on 2017. november 1. szerda Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

Igazi kontrollcsoportosként olvastam Kurcinka könyvét. Ugyanis majdnem reprezentatív mintát hoztunk létre 3 anyuka és összesen 8 nagyon vagy kevésbé virgonc gyerek(ünk) részvételével. Kis kutatócsoportunk arra a következtetésre jutott: nagyjából minden második gyerek a könyvben szereplő „elevenekhez” tartozik, akik meg nem, azokra is jól alkalmazhatók a szakértő szerző tanácsai.

Sok hasonló tanulmánygyűjteményt olvastam már, de azok nagy része nem nyújtott igazi segítséget. (Nem zárom ki, hogy rosszul válogattam.) Tartalmuk nagyjából kimerült esetleírásokban és maszatolásban, semmire sem jó (vagy nem adaptálható) ötletekben. Mary Sheedy Kurcinka (szülőtanácsadó, oktatási szakember) könyve viszont nem ilyen. Először is nem statisztikai elemzést tesz elénk, nem táblázatokból és száraz szakirodalomból idéz. Minden sorából a személyes tapasztalat süt. Egyébként a legjobb lenne élőben hallgatni, az Egyesült Államokban ugyanis rengeteg előadást, tréninget tart a (joggal) kétségbeesett szülőknek. Mivel ez kissé messze lenne, marad az olvasás, azonban így visszakereshető és jegyzetelnünk sem kell, mert jól átlátható rendszerben leírta az útmutatásokat.

Kurcinka könyvében az a nagyszerű, hogy nemcsak a gyerek felől nézi és kezeli a problémákat, hanem a szülőt is ugyanolyan súllyal méri. És ha már magunkat is besoroltuk valahova, sokkal könnyebb megtalálnunk az utat gyerekünk felé, mert már tudjuk, hogy anya/apa is nehéz eset. Na jó, nyilván nem mindenki, és nem is egészen jó a kifejezés. Nincs baj se a gyerekekkel, se a szülőkkel, a könyv inkább az elfogadásról szól. Minden ember – kicsi vagy nagy – más, különbözőképpen kapcsolódnak egymáshoz. Éppen ehhez az egymásra hangolódáshoz nyújt nagy segítséget az Eleven kölykök azáltal, hogy mindenekelőtt tisztába kerülünk saját magunkkal. Nincs olyan, hogy csak a gyerek a hibás. Csupán érlelődő individum, akárcsak mi.

Az introvertált (befelé forduló) csemete például nem igazán szereti a folyamatos társaságot, szüksége van saját időre, hogy feltöltődjön. Miért is viselkedne mindig úgy, ahogy mi szeretnénk? Miért kellene órákig játszania másokkal, miközben a felnőttek se bírják vég nélkül elviselni embertársaikat? Ők épp olyanok, mint mi, csupán még nehezen kezelik ezeket a helyzeteket. Mivel egy óvodás korú még nem tudja elmondani: „most kicsit elvonulnék”, ezért esetenként agresszívvá válik. Így vonja ki magát a társaságból. Ha felismerjük, mik a szükségletei, és megfelelően kezeljük őket, a hasonló helyzetek nagyon jól megoldhatóvá válnak. Minden azon múlik, hogy a felismerjük és megértjük-e, a gyereknek mire van igénye.

Nem csak a szokványos örökmozgó gyereken alkalmazhatók Kurcinka javaslatai. Autistát, ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő) kicsit nevelő szülők is felismerhetik a könyv lapjain problémáikat, és számukra is segítséget nyújthat. Hiszen rajtunk múlik, hogyan kezeljük a velünk egy háztartásban élő kisebbséget. A krízisek megoldása sok ponton hasonlít, akár egészséges, akár valamilyen betegséggel állapottal együtt élő gyerekekről van szó.

Nagyon hasznos a fejezeteket követő összegzés, ami segít bevésni az olvasott információkat. Az egész könyv jól áttekinthető, arányos mennyiségben tartalmaz esettanulmányokat, helyzetelemzéseket, útmutatást. Olvasmánynak – Szécsi Noémi fordításában – kellemesen eleven, a borító mozgásban lévő, helyes kisfiúja pontosan illik a címhez. Hatását illetően pedig: a könyv alapjaiban változtatja meg gondolkodásmódunkat. Egészen más szemléletmódot és megközelítést javasol – és beválik. Valószínűleg kézikönyvként is érdemes forgatni, időnként újra elővenni, mert ahogy nőnek a gyerekek, változnak a megoldandó helyzetek is.

Amint látom a szerző oldalán, ehhez a könyvéhez még munkafüzetet is készített, írt a szülő-gyerek hatalmi harcokról, az álmatlanságról. De Magyarországon ez az egyetlen megjelent könyve. Egyelőre, kedves Jaffa Kiadó?

Mary Sheedy Kurcinka (Fotó: Winslow Studio)

Mary Sheedy Kurcinka: Eleven kölykök
Kézikönyv az élénk, mozgékony, dacos, lobbanékony,
érzékeny és fogékony gyerekek neveléséhez
Jaffa Kiadó, Budapest, 2016
454 oldal, teljes bolti ár 3150 Ft,
kedvezményes webshop ár 2520 Ft
ISBN 978 615 560 9473

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A gyereked érzékenyebb, energikusabb, lobbanékonyabb az átlagnál? Sokan „hiperaktívnak”, „nehéz” vagy „rossz gyereknek” bélyegzik, holott egyszerűen csak eleven? Ugyanakkor jobb napokon levesz a lábadról érett humorával, megdöbbentő megfigyeléseivel és bölcsességével… Ilyen gyerekek anyjaként, apjaként az ember gyakran egyedül érzi magát a gondjaival. A hagyományos gyereknevelési praktikák ugyanis rendre csődöt mondanak, te pedig azon rágódsz: mit rontottál el.

Mary Sheedy Kurcinka, amerikai sikerszerző, nemzetközileg is elismert oktatási szakember határozottan állítja: az elevenség gyakoribb jelenség, mint hinnéd – és nem lehetetlen együtt élni vele! A klasszikusnak számító kötetből kiderül, miképp kezelheted a gyereked indulatait – és a sajátjaidat –, hogyan vihetsz rendszert a hétköznapok tevékenységeibe, például az étkezésekbe vagy a lefekvésbe, és hogy a nehézségek mellett hogyan összpontosíts gyereked kiválóságaira.
Az Eleven kölykök mélyen empatikus, üdítően szellemes, komoly kutatásokra alapozott kézikönyv, amely az életből származó példákkal és gyakorlati tanácsokkal látja el a nehezen kezelhető gyerekek szüleit. Kötelező olvasmány mindazoknak, akik békére és nyugalomra vágynak, de nem akarják letörni gyerekeik szárnyait.