Ördögi jubileum #1 | Színház a 10. Ördögkatlan Fesztiválon

Posted on 2017. július 14. péntek Szerző:

0


Szabad ötletek jegyzéke (Jordán Tamás)

Szabad ötletek jegyzéke (Jordán Tamás) (MZs)

Jeges-Varga Ferenc |

Többszörösen F R I S S Í T V E !

Már tíz év eltelt azóta, hogy Cseh Tamás 2008-ban megnyitotta az első Ördögkatlan Fesztivált. Halálhíre ugyanitt érte egy évvel később a barátokat, rajongókat, fesztivállátogatókat. Már tíz éve, hogy nem vagyunk normálisak, ahogyan Törőcsik Mari, a fesztivál másik fővédnöke 2011-ben olyan kifejezően megfogalmazta. Már tíz éve, hogy Nagyharsányban és a környező településeken öt teljes napra vackoljuk be magunkat azért, hogy jók legyünk.

A szervezők mindig úgy készülnek, hogy az éppen soron következő Ördögkatlan lesz a legjobb, és nyilvánvalóan most is ezt szeretnék. De most ez a tizedik lesz, ami egy kicsit talán ünnepi alkalom. És ahogy a kezdettekkor is jelenlévő Háy János még a legelején mondta: az Ördögkatlan olyan lesz, amilyenné mi tesszük. Ha a mezítlábasokon, vagyis a Katlan látogatóin és szervezőin múlik, akkor minden bizonnyal olyan lesz, mint a legelső: ártatlan, őszinte, személyes és szeretetteli.

2017. augusztus 1. és 5. között tehát tizedszer várja igazi összművészeti programkavalkád, csaknem 570 program a Villányi borvidékre érkezőket. Elsőként lássuk miből válogathat, aki a minőségi színházi élményt keresi.

Az idei fesztivál egyik díszvendége az alternatív színházi központként működő Szkéné Színház, több produkciójuk is jelen lesz a nagyharsányi tornateremben. Bemutatják a Vádlival, a Nézőművészeti Kft-vel és a tatabányai Jászai Mari Színházzal közös gengszterdrámájukat (Székely Csaba: Kutyaharapás). Quentin Tarantino kultikus filmjét (Reservoir Dogs) Szikszai Rémusz rendezte színpadra egészen parádés szereposztásban (Fodor Tamás, Bercsényi Péter, Nagypál Gábor, Mucsi Zoltán, Kaszás Gergő, Katona László, Szikszai Rémusz, Kovács Krisztián, Kardos Róbert).

Kutyaharapás (Mucsi Zoltán, Nagypál Gábor)

Kutyaharapás (Mucsi Zoltán, Nagypál Gábor) (MCs)

Bérczes László Mucsi Zoltánnal és Mészáros Sárával közösen alkotta meg Háy János A halottember című drámáját. Az Ördögkatlan – Szkéné – Nézőművészeti „hibátlan mértanú, mély empátiájú előadásban sodró lélekrajzú, vérfoltos lírájú drámai önvallomás jelenik meg” (Tarján Tamás). Ugyancsak itt láthatjuk majd, ahogy Kleist becsületes lókereskedője az egész világ ellen indít hadjáratot (Kolhaas – Szkéné&Színház Bázis). De Pintér Béláék abszurd realista színháza nélkül sem kezdődhet el a jubileumi Ördögkatlan. Ezúttal egy szívátültetésre váró nőről mesélnek nekünk (Szívszakadtig). És ugyanitt lesz látható Bodó Viktor POSzT-ot is megjárt rendezése: Gogol senki-hivatalnokát Keresztes Tamás formálja meg zseniálisan (Egy őrült naplója).

Az őrült naplója (Keresztes Tamás)

Nagyharsányban maradva, fontos események színhelye lesz a Narancsliget is. A Vígszínház Cseh Tamás-estjén (Bereményi Géza: Kelet-Nyugati Pályaudvar) meghallgathatjuk, ahogyan Vizi és Ecsédi már megint találkoznak egymással. Mészáros Máté nagymonológjában Az étkezés ártalmasságáról megelevenedik Parti Nagy Lajos műve. A Vaskakas és az ESZME előadásában pedig négy fiatal színész négy aggastyánkorú bábbal mesél a jövőtől a múltig, a múlttól a jövőig (Gimesi Dóra: Az időnk rövid története). És a fesztivál utolsó napján a három legény, B, S és N megint betöri a bálterem ajtaját. Mert a tizedik Ördögkatlan sem jöhet létre Mulatság nélkül. Mert ugye mulatságnak muszáj lennie. Folyton folyvást és örökkön örökké.

Szívszakadtig (Friedenthal Zoltán, Pintér Béla) (Ök)

Újra megtelik a Szársomlyó tövében található Szoborpark amfiteátruma. Horváth Csaba rendező-koreográfus és a Forte Társulat sok mozgással és tánccal eleveníti meg Arany János Toldiját Dresch Mihály zenéjére. Négyszer láthatjuk a Kaposvári Egyetem negyedéves színész osztályának vizsgaelőadását, amelyben mindenki Romeo és mindenki Júlia. Közösen próbálják megérteni és megtalálni a szerelmet. (Shakespeare: Romeo és Júlia; rendező: ifj. Vidnyánszky Attila). A Színház- és Filmművészeti Egyetem bemutat egy valós történeten alapuló lírai darabot (Bernard Marie-Koltès: Roberto Zucco).

A Nagyharsányban berendezett Pécsi Bölcsész Udvarban fellép a pécsi egyetemistákból szerveződő Improvokál Társulat (Morzsa). Itt láthatjuk továbbá az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet előadásában a Csak egy füzet, avagy a tehetetlen tömeg végül saját tömegétől mozdul-t, továbbá a PTE BTK Klasszika-Filológia Tanszék hallgatóinak beavató színházi előadását (Euripidész: Hippolütosz) Karsai György professzor kommentárjaival.

Remek színházi élményekkel gazdagodhat az is, aki Kisharsányba látogat el. A Tornateremben a Nézőművészeti Kft. érzékeny, finom, megrázó történet mesél életről, halálról, és ezek kapcsán egy testvérpárról (Testvérest). A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai Friedrich Schiller Ármány és szerelmét adják elő Zsótér Sándor sajátos adaptációjában (Fondor és szerelem). A fiatalos, trendi FAQ Színház két előadással is bemutatkozik. A Mesefolyamok óceánja az azonos című, kétkötetes indiai mesegyűjteményen alapul, a H LH T TL NS G hátterét pedig Milan Kundera Halhatatlanság című regénye adja.

Az Ördögkatlan alatt alkotótáborozó Horváth Mihály Gimnázium (Szentes) drámatagozatos diákjai (Szentesi Gála – Osonóval) három ősbemutatóval és egy premierrel (Genet: Cselédek) lépnek fel, vendégük lesz a sepsiszentgyörgyi Osonó Független Színházműhely (Ahogyan a víz tükrözi az arcot) is.

A Kovács Udvarház Kaszás Attila Pajtaszínházában láthatjuk a sok éve visszatérő Pesti Magyar Színiakadémiát. Most Pál András másodéves osztálya adja elő két alkalommal zenésmesterség-vizsgáját, Pintér Béla ellenállhatatlanul mulatságos és felkavaróan tragikus darabját, Darvas Bence muzsikájával (Parasztopera). Vinnai András rémtörténeteivel (Fear the Szaknévsor) mesél itt a Dumaszínház a szolgáltatói szektorról, Sárkányölő Krisztiánról pedig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház családi előadása. A Momentán Társulat és Göttinger Pál interaktív improvizációs színházi műsorában ezúttal az esélyegyenlőségről, a környezetvédelemről és az energiafelhasználásról lesz szó (Momentán Társulat: Rögvest). Egy világutazó La Fontaine-meséket varázsol elő bőröndjéből (Elek Ányos: Bőröndmesék). És minden bizonnyal kiemelkedő esemény lesz Szarvas József előadóestje is, In memoriam Kaszás Attila címmel. És még nincs vége: operaelőadás is lesz a pajtában! Öt fiatal operaénekes, egy jazz-zenekar és Bernsteinnek a nászútja során szerzett nyomasztó élményei az À la cARTe előadásában, Philipp György újragondolásában kelnek életre (A Trouble in Tahiti).

Az Apropó Impró Színház a harmincéves Szomszédokra improvizál mindennap a Szomszédban (Apropó Szomszédok), és még véres kreatív összecsapás is lesz írók és imprósok között a Veled Kerek csapatával (Íróolimpia). A Templomkertben a Színészautomatát lehet felkeresni, ahol Bán János a nézők által kiválasztott témára egyszemélyes színházat teremt. Az Udvaron pedig Zoltán Áron, a Vígszínház fiatal színművésze és Prókai Ágnes táncművész közös mesejátékra invitálják a fesztivál legfiatalabb résztvevőit (Körjátszók).

A Vylyan teraszon táncosok és zenészek váltják egymást. A találkozásból születő improvizatív produkciók előadói keverik és egyesítik a különböző kortárs tánctechnikákat, a néptáncot és más mozgásrendszereket, ahogy zenész társaik is szabadon közlekednek a barokk, a mai zene, a népzene és a jazz között (Jövőtánc I–II.) Pál András színész és Rozs Tamás csellista pedig egy Petri György-esttel (Kezdhetek folytatódni) lepi meg a nézőket.

Villánykövesden a Faluház fogadja vendégül Hajdu társulata, a Látókép Ensemble lakásszínházi produkcióit. Az Ernelláék Farkaséknéál sokaknak ismerős lehet, hiszen a színpadi változatot film is követte, amely tavaly Karlovy Varyban elnyerte a rangos filmfesztivál fődíját is (a filmet amúgy a fesztivál ideje alatt négyszer is vetítik Villánykövesden, Kisharsányban, Nagyharsányban és Beremenden).

Az idei Ördögkatlan díszvendégeként szereplő Hajdu Szabolcs a legújabb színházi munkáját (Kálmán-nap) is elhozza magával. Míg az Ernelláék a mai harmincasok-negyvenesek, a fiatal családosok, szülők jellemző problémáit sorakoztatja fel olykor nagyon nevettetően, olykor keményen tükörbe nézve, a Kálmán-nap már arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy minden csak ismétlődik az ember életében, sok fordulat már nem várható. Nincs több kockázatvállalás, őrizzük azt, ami már megvan, mert újrakezdeni nincs idő és nincs erő.

Rudolf Hess Tízparancsolata (Harsányi Attila) (Ök)

A Faluházban lesz látható még az Aradi Kamaraszínház bemutatkozásában Harsányi Attila egyszemélyes előadása Hitler árnyékemberéről, az „ínyenc” gyilkos Rudolf Hessről (Rudolf Hess tízparancsolata). A Kaposvári Csiky Gergely Színház bemutatja Spiró Györgytől a Prah-t és Marie Jonestól a Kövek a zsebbent.

A Teleki ligetben találkozhatunk a pécsi Bóbita Bábszínházzal. A bűbájos lakat és Az ördögszántotta hegy munkájukat hozzák magukkal (utóbbival Beremenden és a Vylyan teraszon is újráznak), Kőrösi András és kis csapata elmondja Petőfi remekét (A helység kalapácsa), és közben sütik a palacsintát, Jankovics Anna pedig világgá megy (Világgá mentem). Eközben Köles Feri és a Faluturisták az utolsó katlanfalut is beveszik rendhagyó falusi szájtszíinggel. A Blum Pincénél az Etno Ligetben a Magyar Népmese Színház előadása látható majd Szóló szőlő, csengő barack, mosolygó alma – avagy Katinka kertje címmel.

A palkonyai Mokos Pincészet színpadán az Orlai Produkció egy Pulitzer- és Tony-díjas dráma ősbemutatóját tartja. A Kételyt, John Patrick Shanley művét a filmvászonról ismerhetjük (még a szerző rendezésében), Meryl Streep és az azóta elhunyt Philip Seymour Hoffman főszereplésével. A magyar színpadi változatban a vaskezű igazgatónő, Aloysius Beauvier nővér szerepében Udvaros Dorottyát láthatjuk, a karizmatikus Flynn atyát Fekete Ernő alakítja.

A Tünet Együttes egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettjét adja elő (Sóvirág). A Kaposvári Csiky Gergely Színház koncertet tart a Siketek Intézetében Nyikolaj Koljada Rivaldafény című darabjában. A Nézőművészetisek, köztük Kapa és Pepe, pedig az Eztrád műsorukkal nevettetnek. És nem utolsó sorban fellép Palkonyán Jordán Tamás is, aki utánozhatatlanul személyes értelmezésével és előadásával József Attila ritkán megmutatott, végtelenül lemeztelenített lelkébe engedi bepillantani a nézőket (Szabad ötletek jegyzéke).

Szabad ötletek jegyzéke (Jordán Tamás) (MZs)

2017-ben a K2 színház fiatal csapata maratoni fellépésre készül. Az első felvonást (A nagyharsányi menyasszony) a nagyharsányi Pécsi Bölcsész Udvarban, második darabot (A kisharsányi vőlegény) Kisharsányban, a Váradi-házban láthatjuk. A trilógia befejező részét (A villánykövesdi vőfély) a villánykövesdi faluhatárban tartják. De nem állnak meg. Idén a kákettesek trilógiájukat Beremenden (aljas módon…) tetralógiává gyúrják. A négy alkalommal is megrendezett beremendi lagziban egyszercsak érteni kezdjük majd a világot (Beremendi lakodalom, avagy utoljára kirúgjuk az oldalát).

Frissítve: Az utolsó utáni pillanatban került bele a programba a Best of Katlan jegyében Gerlóczy Mártonnak A csemegepultos naplója című, sokszoros díjnyertes monodrámája a csemegepultos-író viszontagságairól. A címszereplőt Ötvös András alakítja, a kolbászok, a májasok, a kolozsvárik és egyéb pultbeliségek segítségével. (Rendező: Göttinger Pál)

Aki a korlátozott nézőszámú színházi produkciókra kíváncsi, jobb, ha észben tartja megtekintésük érdekében (a műsorfüzetben külön jelölik) sorszámot kell kérnie (ingyenes!). A sorszámok az előadás napján az aznapi összes előadásra a nagyharsányi, kisharsányi, palkonyai infópontokban 10.00 órától kérhetők. Egy személy egy napon maximum két előadásra válthat sorszámot (egy produkcióra maximum négyet!). A 2013 óta bevezetett megoldás a szervezők szerint ugyan nem feltétlenül igazságos, de meglehetősen működőképes, legalábbis a legkevesebb bánattal és konfliktussal jár.

Fotók: Mészáros Csaba (MCs), Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház (MZs), Ördögkatlan (Ök)

A címlapon: Kálmán-nap (Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya)

Az előadások pontos időpontjáról a www.ordogkatlan.hu oldalon lehet informálódni.