Kémek csatája | Jason Matthews: Vörös veréb

Posted on 2017. július 6. csütörtök Szerző:

0


Somogyi András |

Ha az ismertető nem közli, nem hittem volna, hogy Jason Matthews író első munkája ez a könyv. A tartalmi elemeket, a hírszerzők ellenséges területen folytatott fedett, veszedelmes munkájának leírását a szerző szakmai múltja, 33 éves titkosszolgálati, tereptiszti tevékenysége hitelesíti. Azonban a stílus, a kötet elsőtől utolsó lapjáig fenntartott feszültség, a történet szereplőinek megválasztása nem első műves íróra utal, hanem John le Carré, Tom Clancy, Daniel Silva – tehát a legismertebb és legkedveltebb kémregényszerzők – rangjára emeli Matthewst.

További érdekessége a kötetnek, hogy a mai Oroszországban, az FSZB (a KGB belbiztonsági utódszervezete) volt igazgatójának, a másként gondolkodókat, a civileket gyűlölő – és alkalmanként eltüntető – Vlagyimir Putyin despotikus birodalmában játszódik. Az oroszok jelentős hányada úgy véli, hogy mindenki fölött állnak, azt akarják, hogy tiszteljék őket, féljék, mint korábban a Szovjetuniót. Putyin utálja a helyzetet, hogy a szuperhatalmak között csak másodhegedűsök lettek az USA mögött, és ezért nem tűri, hogy bárki az útjába álljon.

Sokszereplős regényt vesz kezébe az olvasó, de a szívünkbe csak három főszereplő lopja magát. A Veréb az első, Dominyika Jegorova, akinek kisgyermekkorában jelent meg egy különleges agyi adottsága: a szinesztézia. Ez azt jelenti, hogy az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet: a hangokat, betűket, számokat, sőt Dominyika az emberi cselekedeteket, érzelmeket, szándékokat is színekkel társítja. A lány életútja tehetséges balett-táncosként indult, de egy szándékos „baleset” véget vetett pályafutásának. Nagybátyja, az FSZB igazgatóhelyettese zsarolásának engedve csatlakozott a Szolgálathoz. Ugyancsak kényszerből lett a Verébiskola „hallgatója”, ahol külföldieket elcsábító és belőlük információkat kiszivattyúzó prostituáltakat képeznek.

A Szolgálat berkeiben féktelen hatalmi harc zajlik, mindennapos a csalás, sőt a könnyedén elrendelt „kiiktatás”, vagyis a gyilkosság. Ez egyre jobban taszítja Dominyikát, aki feladatul kapja, hogy hálózza be a fiatal amerikai CIA tisztet, Nate Nash-t, és szerezzen tőle kompromittáló információkat egy igen magas rangú orosz „vakondról” (beépült hírszerző). Ahogy a lány egyre közelebb kerül Nash-hez, átlátja, hogy az „ellenoldalról” ostobaságokat és demagóg általánosításokat sulykoltak beléjük. Egyre nagyobb bizalmat és szimpátiát érez az intelligens, érzékeny Nate és kollégái iránt. Különleges adottsága, amelynek segítségével felismeri a közelében lévők szándékait, indulatait, személyiségjegyeit, jelentős szerepet játszik átalakulásában. Az FSZB munkatársainak számos undorító és felháborító lépése után felajánlkozik, hogy hajlandó lenne a CIA-nak dolgozni. Egy képzett hírszerző – aki ráadásul önként jelentkezik – főnyeremény az amerikaiak számára…

Van egy harmadik főszereplője is a regénynek: az amerikaiakhoz korábban átállt „Márvány”, az említett Nate kapcsolata. Innentől kezdve minden további részlet elmondása csökkentené az olvasó élvezetét. Higgyék el, izgalmas, feszült, váratlan fordulatokkal teli kémregény a Vörös veréb, melyben több országon keresztülszáguldva kergetik életveszélyes kalandokba Dominyikát, Nate-et és „Márványt”.

Egy dologra azonban fel kell hívnom előre a figyelmet. A szerző minden fejezet végén közli valamely étel vagy ital receptjét, amelyet az előző oldalakon megemlítettek, lett légyen az orosz, finn, észt, amerikai vagy görög gasztronómiai különlegesség. A szerző láthatóan követte a kombinációs gasztroregények világtrendjét. Bizonyára abból indult ki, hogy az olvasó feltétlenül megkíván egy jó ételt vagy italt, ha már kiszáradt a szája az olvasott izgalmaktól.

A fordító, Fazekas László kiváló munkát végzett. Sok évvel ezelőtt műszaki ügyekben számtalan hivatalos úton jártam a Szovjetunióban, és kiemelkedően jónak találtam az angolból fordított orosz nyelvi fordulatok tolmácsolását.

Jason Matthews

Jason Matthews: Vörös veréb
Agave Könyvek, Budapest, 2017
448 oldal, teljes bolti ár 3780 Ft,
kedvezményes webshop ár 2646 Ft
ISBN 978 963 419 2695

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Vlagyimir Putyin vezette Oroszországban az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Épp csak kikerült a Verébiskoláról – ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra képezik ki a hallgatókat –, és egyből Nathaniel Nash CIA-tisztre állítják rá. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik legértékesebb kémének, akit valaha sikerült beépíteniük az oroszok közé.

A lélegzetelállító sebességgel pörgő cselekmény Oroszországból indulva Finnországon, Görögországon és Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba vezet minket. Jegorova és Nash halálos össztűzben találják magukat, amely már nem csak az ő életüket, hanem másokét is veszélybe sodorja. Titkos hűségeskük köttetnek és szegődnek meg, miközben minden hírszerző ügynökség veszélybe kerül Moszkvától egészen Washingtonig.

Vörös veréb a nyugalmazott CIA-tiszt Jason Matthews első regénye; letehetetlen stílusával és emlékezetes szereplőivel nem csupán irodalmi bravúr, hanem szakmai szempontból is jelentős teljesítmény. Nagy részletességgel, valós módszerek bemutatásával – kémkedés, kémelhárítás, beszervezés, kiberháború – nyerhetünk bepillantást a nemzetközi hírszerzés működésébe. A kötet 2014-ben elnyerte a rangos Edgar-díjat, és Jennifer Lawrence főszereplésével Francis Lawrence forgat belőle filmet Budapesten.