Melyik az igazi családom? | Jodie Picoult: Magányos farkas

Posted on 2017. június 12. hétfő Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Picoult-t nagyon lehet szeretni. Ügyes zsonglőre a kreatív írás szakon elsajátított tananyagnak, jelesül: hogyan írjunk tömegek számára befogadható, olvasmányos regényt, érdekes témáról. Igazi kikapcsolódást nyújtanak ezek a könyvek: nem akarnak világot megváltani, egyszerűen, könnyedén, de tartalmasan kívánnak szórakoztatni. Az olvasó tökéletesen kikapcsolhat, és regényenként egy-egy újabb tudomány­területbe pillanthat bele.

Ez esetben az etológia a friss terep, azon belül is a farkasok világa. Adott egy neves farkasszakértő, aki többek között annak köszönheti országos hírnevét, kvázi sztárságát, hogy elvonult a kanadai vadonba, találni egy falkát, amelyik befogadja. Két teljes évet tölt ott elvonultan, a valódi farkasfalka tagjaként, majd visszatért az emberi világba, a családjához. Pontosabban: melléjük. Hiszen elhagyhatod a vadont, de a vadon nem hagy el téged…

Később autóbalesetet szenved a lányával együtt, s bár mindkettejük sérülése súlyos, ő maga kómába esik. A szörnyű hírre kénytelen összegyűlni a már korábban darabokra szakadt család, hogy a múlt árnyai a jelenre vetüljenek, és a csontvázak sorra kiessenek a szekrényből. Az elvált feleség, a balesetben megsérült kamaszlány és az egészen Thaiföldig menekült fiú megpróbálnak közös nevezőre jutni a nagy kérdésben: elengedjék-e a Luke-ot, lekapcsolják-e a lélegeztetőgépekről vagy sem. Komoly harc veszi kezdetét a testvérek között, az események egészen a bíróságig fejlődnek.

Ám nem is Picoult lenne, ha itt megállna. Könyvei közös jellemzője az is, hogy soha nem éri be egy drámával, egy konfliktusos szituációval, egy újabb tereppel: a képet mindig két probléma összevegyítéséval festi fel. Jelen esetben nem elég számára a súlyos baleset meg a testvérek pereskedése az apa életéért vagy akarata  végrehajtásáért. Nem véletlenül vannak jelen a farkasok. Nagyon komoly jelentősége van Luke foglalkozásának, vagy ha úgy tetszik: a választott családjának, és annak, hogy miért hagyta ott egyik napról az egyiket a másikért, s miért tért vissza ugyanolyan hirtelen az eredetihez.

A cselekmény, jól bevált módon, több szálon halad előre, a család mind a négy tagjának gondolatait olvashatjuk az eseményekről, az emlékekről, a helyzetről, hogy az olvasó minél teljesebb képet kapjon. Az alapos tényfeltárás, érzelmi aláfestés után azonban nincs valódi feloldozás. Bár az író szépen elvarrja a szálakat, mi ott maradunk a kérdéseinkkel. Gondolatban pereg tovább a történet, boncolgatva, súlyozva az eseményeket, és az olvasó azt érzi, az ő mellének szegezték a nagy kérdést: vajon mit tenne ő a szereplők helyében? Elmenne a vadonba, a választottjai közé, ha már túl szűk neki ez a világ? Visszatérne később? Egyáltalán: meddig tart egy családos ember szabadsága, és kikből áll az igazi családunk?

Jodi Picoult

Jodie Picoult: Magányos farkas
Fordította: Babits Péter
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2017
480 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár 3199 Ft,
ISBN 978 963 293 6413

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A tizenhét éves Cara és neves farkasszakértő édesapja autóbalesetet szenved. A férfi kómába esik, a család élete örökre megváltozik. A fekete bárányként kezelt Edward is kénytelen hazatérni önkéntes száműzetéséből, hogy egyedüli nagykorú családtagként rendezze apja hátrahagyott ügyeit. A volt feleség időközben új családot alapított, de most neki is szembe kell néznie a múlt elvarratlan szálaival.

Hármuknak kell meghozni a végső döntést, de van-e joguk istent játszani egy olyan időben, amit hosszú évek sérelmei árnyékolnak be? Hűtlenség, hazugságok, magány és kirekesztettség, ezekkel kell szembesülniük Jodi Picoult hőseinek, mielőtt határoznak életről és halálról…