Szentendrei bemutató | Bengt Ahlfors: Színházkomédia / Ivancsics Ilona és Színtársai

Posted on 2017. április 21. péntek Szerző:

0


Bengt Ahlfors

Olvassbele |

Harminc év után újra Magyarországra látogat Bengt Ahlfors, számos világszerte játszott vígjáték finn szerzője, hogy megtekintse nagysikerű darabja a Színházkomédia premierjét az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely előadásában. A szentendrei székhelyű társulat meglepetésekkel teli szereposztással készül, a rendező Koltai Róbert, a helyszín  Szentendre, a művelődési központ (PMK, leánykori nevén Pest Megyei Könyvtár) színházterme.

Az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely az elmúlt tíz esztendőben az ország számos pontján, csaknem félmillió néző előtt mutatta be felnőtt- és ifjúsági előadásait. Működésük tizedik évfordulóján különleges produkcióval szerettek volna előrukkolni, ezért választották finn író-rendező Bengt Ahlfors sikerdarabját, a Színházkomédiát. Április 29-én tartják Szentendrén a premiert. Jelen lesz a magyarországi bemutatón a darab szerzője is, akinek számos darabja került már színre magyarországi színházakban, de személyesen még nem látta egyik hazai előadást sem.

Boldogan teszek eleget a meghívásnak, s külön öröm számomra, hogy egy szentendrei színtársulat mutatja be a Színházkomédiát – üzente Bengt Ahlfors –, mert 30 évvel ezelőtt már jártam ezen a csodálatos helyen, sok szép emlék köt ehhez a kisvároshoz. Izgatottan várom a bemutatót, nagyszerű előadásnak ígérkezik.

Az olvasópróba olvasópróbája…

A vígjáték a színházi világ mindennapjaiba kalauzolja a nézőket. Egy vidéki társulat premier előtti munkáját mutatja be, a kapkodó próbafolyamat feszültségeit, a vezetők, alkotók, színészek harcait, kompromisszumait, sikertelenségeit és a boldog beteljesülés pillanatait. S benne gyönyörűen felismerhetőek mindennapi viszonyaink, emberi kapcsolataink, amelyek mulatságos és keserédes világot rajzolnak elénk.

Bengt Ahlfors színházi rendező, író számtalan színdarabot rendezett, köztük Shakespeare, Molière, Brecht, O’Neill, Csehov műveit. Az elmúlt húsz évben azonban kizárólag saját darabjait vitte színre, melyek igen kedveltek egész Európában. Könnyen érthető, igazán mai, humorban gazdag anyag, Márton András fordításában – mondta el Ivancsics Ilona. – Úgy gondolom, hogy jó vígjátékot csinálni kifejezetten nehéz. Koltai Róbert erről a műfajról nagyon sokat tud. Kiválóan bánik a színészekkel, igazán jól kezeli őket, és nagyon alapos. Nem véletlenül őt kértük fel a darab rendezésére. A darabválasztáskor pedig nem titkolt célunk volt, hogy valami olyat mutassunk meg, ami igazán rólunk, színészekről és a munkánkról szól. Mindezt úgy, hogy a külvilág, a néző betekintést nyerjen a kulisszák mögé, felénk, hogy aztán együtt nevethessünk, talán még önmagunkon is – tette hozzá a színésznő, a szentendrei magánszínház alapítója-vezetője.

Koltai Róbert színész, rendező úgy fogalmazott: Egy nagyon jó színészcsapat vállalkozott arra, hogy meghódítsa a közönséget. Az mindig nagyon izgalmas, ha színészek színházról mesélnek, színházat játszanak a színházban. Titkokat árulnak el magukról, szakmájukról. Ez egy fergeteges komédia, amiben van valami szép és szomorú is. Rengeteg műhelytitokról rántja le a leplet. Külön érdekesség és biztató, hogy a fordítást Márton András az akkori feleségével – aki finn volt – készítette, mert így valóban erős alapokon nyugszik a darab. Igazi örömet okoz annak, aki jó szívvel és szeretettel ül be a nézőtérre.

A vitriolos vígjáték szereplői: Ivancsics Ilona, Kertész Péter, Farkasházi Réka, Nemcsók Nóra, Szirtes Balázs, Nagy Enikő, Király Adrián, Szalma Tamás és nem utolsó sorban Ábrahám Edit, aki az elmúlt években nem vállalt sehol szerepet, most viszont elfogadta a felkérést, és egy olyan színésznőt alakít, aki hosszú szünet után visszatér a színház világába…

Nagyon örülök, hogy ennyi év kihagyás után újra színpadon játszhatok. De ezzel együtt nagy kihívás is, hiszen televíziózni, filmet forgatni merőben más – mondta el a bemutató kapcsán Ábrahám Edit. – És ahogy a legtöbb színész számára, nekem is a színpad jelenti az igazi szerelmet.

Ivancsics Ilona és Színtársai

Fotók: IISZT

Bengt Ahlfors: Színházkomédia
Vígjáték két részben

Ivancsics Ilona és Színtársai
Szentendre Pest Megyei Könyvtár (PMK)

2000 Szentendre, Pátriárka u. 7.

Jegyvásárlás