»A létük egy csoda« | Jussi Valtonen: Nem tudják, mit cselekszenek

Posted on 2017. március 23. csütörtök Szerző:

0


Kamplee Mari |

A Nem tudják, mit cselekszenek egy félrecsúszott párkapcsolat története. Egy finn lányé és egy amerikai fiúé, akik Finnországban vágnak bele a reményteli közös életbe. Ez a döntés beláthatatlan következmények láncolatát indítja el, melyeket egymástól elsodródva, és – újabb kapcsolataik ellenére – magukra utalva próbálnak feldolgozni. Mindemellett arra már nem marad erejük, hogy azzal is foglalkozzanak, vajon a fiuk képes-e cipelni az örökségül rápakolt terheket.

Persze joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy mégis van-e család, amelyikről ez nem mondható el, és amelyikben a szülők lépései ne lennének döntő fontosságúak. Valószínűleg éppen ez az egyik oka annak, hogy a 43 éves Jussi Valtonen regénye az évtized legnagyobb könyvsikere lett Finnországban. A témaválasztással sikerült darázsfészekbe nyúlnia, a fájdalmas családi titkok feltárása megszámlálhatatlan könyvet és filmet repített már a világhírig. Mert ez a téma így vagy úgy, de mindnyájunkat érint.

Egy jó téma azonban még csak fél siker. A Nem tudják mit cselekszenek szerzője azonban képes volt olyan történetet kerekíteni a három főszereplő köré, melyre bátran rányomhatjuk a letehetetlen bélyegzőt. Minderre Patat Bence „észrevehetetlen” munkája teszi fel a koronát, a fordítás gördülékeny és élvezetes, nyoma sincs benne fordítási mellékíznek.

Jussi Valtonen regényét olvasva a szereplők életének újabb és újabb részletei tárulnak fel előttünk, előre és hátra cikázva az időben, egyre több szeletét ismerve meg a nagy egésznek. A három főszereplő közül mindig másiknak a bőrébe bújunk bele, és egy ideig mindig az ő szemével látunk mindent. Köszönhetően annak, hogy a szerző nemcsak író, de pszichológus is, zseniális módon képes belelátni akár a női, akár a férfi hősök lelkébe, empátiával, és alkalmanként finom humorral is fűszerezve.

A finn olvasóknak plusz élvezetet jelenthetnek azok a részek, ahol egy tengerentúli idegen szemszögéből olvashatnak magukról. Valtonen ebben is remekel. A baltimore-i Joe szájába adva gátlástalan kritikaáradatot zúdít a finnek nyakába, felsorakoztatva az összes sztereotípiát, szubjektív és objektív jellegzetességet, ami csak fel szokott merülni egy külföldiben a finnek kapcsán. De úgy tűnik, a címzettek jól bírják a kritikát, legalábbis erre következtethetünk abból, hogy a regény az ötmilliós országban 110 000 eladott példánynál jár.

Talán már ennyiből is kiderül, hogy nagyon nehezen besorolható műfajilag a Nem tudják, mit cselekszenek. A romantikus szerelmi szál mellett izgalmas lélektani olvasmány is, a thrillerek világát idéző rejtélyekkel, a Joe új amerikai életét bemutató fonál pedig utópisztikus társadalomkritika, már-már a sci-fire hajazó elemekkel. Mindez együtt összeállhatna akár értelmezhetetlen katyvasszá, de szerencsére Valtonen nemcsak hitelesen szólal meg a különböző nemű, korú és nemzetiségű hősök nyelvén, de még a különböző stílusokat is mesterien ötvözi.

Mindebből következik, hogy a Nem tudják, mit cselekszenek széles olvasóközönséget tud megcélozni. Kevés olyan kortárs regényt találni, amely egyszerre tudja megszólítani a kamaszokat, a huszonéveseket és a középkorúakat, az egyetemi professzorokat és a zöldebb jövőért harcoló fiatalokat, szülőket és gyerekeket, európaiakat és tengerentúliakat. Ahogyan a cím is utal rá – Jézusnak a keresztfán mondott szavaival –, magunkról, emberekről tanulhatunk belőle. Nincs benne kirekesztés, melldöngetés, igazságosztás. Az eltérő vélemények ütköznek, de egyik szereplőnek sincs igaza, ahogyan az sincs kimondva, hogy bármelyikük tévedne. Egyszerűen csak másképp látják a dolgokat, mintha más dimenzióban élnének. Ebből fakad a tragédiájuk.

Jussi Valtonen Finlandia-díjas könyvét nem lesz nehéz megtalálni a könyvesboltok polcain, az eredeti, visszafogottabb finn verzióhoz képest figyelemfelkeltőbb, élénksárga borítót kapott. Jó kézbe venni, jó belemerülni. Letenni annál nehezebb.

Jussi Valtonen

Jussi Valtonen: Nem tudják, mit cselekszenek
Cser Kiadó, Budapest, 2017
508 oldal, oldal, teljes bolti ár 3995 Ft,
kedvezményes webshop ár 3196 Ft,
ISBN 978 963 278 5189

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mi történik, ha az elismert amerikai neurobiológus kutatót militáns állatvédők fenyegetik meg? Mi történik, ha felmerül, hogy a támadások hátterében rég nem látott fia is állhat? A sodró lendületű, fordulatos történet szálai Finnországtól az Egyesült Államokig húzódva gubancolódnak össze egyre jobban. Vajon sikerül-e időben kibogozni őket? Uralhatjuk-e a modern tudomány révén a természetet, ha még a saját magánéletünkben sem vagyunk képesek rendet teremteni? Találunk-e bármilyen kapaszkodót ott, ahol a privát szféra megszűnt létezni, és minden eladó?

Jussi Valtonen krimiszerűen izgalmas, a legrangosabb finn irodalmi díjat elnyert regénye egyszerre tűpontos diagnózis és borzongató disztópia a jelen és a közeljövő szép új világáról.

A Cser Kiadó ezzel a kötettel tiszteleg a 2017-ben függetlenségének 100. évfordulóját ünneplő Finnország előtt.