Magas rangú bűn | Lee Child: Jack Reacher – Nincs visszaút

Posted on 2017. január 4. szerda Szerző:

0


child_nincs-visszaut-bor240Somogyi András |

A regény főhőse régi, kedves ismerősünk (Bosszúvágy, Néma város), a 110-es katonai rendőr­nyomozó egység egykori, őrnagyi rangú parancsnoka: Jack Reacher. A kötet második kiadása jelent most meg, abból az alkalomból, hogy bemutatják a regényből készült filmet, Tom Cruise főszereplésével. Természetesen ő alakítja Jack Reachert.

Mivel Lee Child jellemrajzolásáról és cselekményvezetéséről már néhány korábbi Reacher-regény alkalmából szinte mindent elmondtunk, most elegendő csupán a Nincs visszaút sztoriját – vagy legalábbis egy részét – feltálalni e cikk olvasójának.

Csak emlékeztetőül: Reacher „magányos farkas”, aki busszal vagy autóstoppal járja ötletszerűen Amerikát, és mindig bajba kerül, hacsak nem ő maga keveri a bajt. Mióta leszerelték, ha pénzre van szüksége, minden munkát elvállal, a medenceásástól az almaszedésig, de volt kidobóember és rakodómunkás is. Hirtelen ötletnek engedve felhívja Dél-Dakotából régi állomáshelyét Washingtonban, ahol most – ugyancsak őrnagyi rangban – Susan Turner a parancsnok. A nő barátságos hangja annyira megtetszik Reachernek, hogy elhatározza, meglátogatja. Legnagyobb meglepetésére a parancsnoki irodában egy barátságtalan alezredes ül, aki közli vele, hogy Turnert leváltották, őt, Reachert pedig visszahelyezik szolgálati állományba, továbbá sebtében megvádolják két bűncselekménnyel is. Dossziéja szerint egy tizenhat évvel ezelőtti kihallgatás alkalmával félig agyonvert egy gyanúsítottat, valamint koreai szolgálata alatt viszonyt folytatott egy Candice Dayton nevű nővel, aki később apasági keresetet nyújtott be ellene.

Reacher egyik ügyre sem emlékszik, mélyen meg van győződve arról, hogy egyiket sem követte el. Tartózkodási helyéül egy motelt jelölnek ki számára, ahol rögvest megjelenik két feltűnően katonás, de civil ruhát viselő izompacsirta, akik némi dádára készülnek, hogy leszálljon Turnerről. Ismerjük már Reachert, tehát nem lepődünk meg azon, hogy hátrahagyja a két immár eszméletlen fickót, a kocsijukat viszont kölcsön veszi, és visszamegy a parancsnokságra, ahol egy barátságos őrmester (nő!) elmondja neki – az egykori parancsnoknak –, hogy Turnert letartóztatták.

Reacher ellátogat a börtönbe, ott tudja meg, hogy Turner őrnagyot 100.000 dollár vesztegetési pénz elfogadásával vádolják. Ügye összefüggésben áll két általa Afganisztánba küldött tiszttel, akikről Reacher kideríti, hogy agyonlőtték őket. Nem túl törvénytisztelő módon kiszabadítja Turnert, aztán együtt menekülnek, hogy valamilyen módon tisztázzák magukat. Barátság, majd szoros kapcsolat alakul ki közöttük. Rájönnek, hogy minden lépésüket figyelemmel kísérik, mégpedig olyan rendkívül magas rangú valakik, akiknek gyakorlatilag minden nyomozati anyaghoz, titkos dokumentációhoz, adatbázishoz, kommunikációhoz hozzáférésük van. Mi egyelőre csak kódnevüket tudjuk: Romeo és Juliet.

Reacher és Turner arra gyanakszik, hogy nagyarányú fegyvercsempészet van a háttérben. Kalandos útjukon számos veszedelemmel kell szembe nézniük, életükre törnek, de Reacher – mint mindig – szembeszáll a támadókkal, és ő marad a győztes. Romeo és Juliet meg egyre jobban aggódik, mert az ügy kicsúszni látszik a kezük közül.

Lee Child (Fotó: Mark Coggins)

Lee Child (Fotó: Mark Coggins)

A továbbiakat az olvasóra bízom, olvassa szépen el a rendkívül izgalmas, fordulatos történet folytatását. Ha valaki netán kételkedne: a jók elnyerik jutalmukat, a rosszak megbűnhődnek. Magányos farkasunktól egy busz­meg­állóban búcsúzunk – még nem tudja, hová viszi a sors (meg a szerző)…

Lee Child: Jack Reacher – Nincs visszaút
Fordította: Gieler Gyöngyi
General Press Kiadó, Budapest, 2016
368 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár 2792 Ft
ISBN 978 963 643 9644

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Jack Reacher, a magányos igazságosztó kíváncsiságát felkelti a különleges egység új parancsnokának, Susan Turnernek az elragadó hangja. Úgy dönt, személyesen is meg akarja ismerni a nőt, ezért a hófödte Dél-Dakotából egészen Északnyugat-Virginiáig megy. A bázisra érve azonban a parancsnoknak csupán hűlt helyét találja. Nyomozásba kezd, hogy megtalálja Turnert, ám közben kísértik a múlt árnyai, és az igazságszolgáltatás kelepcéjében vergődve találja magát. Csak leleményességének és katonai rutinjának köszönhetően tud szabadulni, hogy – immár a parancsnokkal az oldalán – tisztázhassa magát. Menekülni kényszerül, véres hajsza veszi kezdetét. Miközben igyekszik mindig egy lépéssel az üldözői előtt járni, kénytelen szembesülni azzal, hogy egy férfi és egy nő mennyire másként láthatja a világot.

Lee Child (Néma város, Bosszúvágy, A baj nem jár egyedül) mesterien szövi össze a mozaikszerűen kibontakozó történet és az igazságért folytatott küzdelem szálait. Az izgalmas regény lapjain hősének, Jack Reachernek ezúttal komoly önvizsgálatot kell tartania: mit tett a múltban, ki is ő valójában, és vajon milyen jövő vár rá.