A sorozatgyilkosok köztünk élnek | Szántó Dániel: Revans

Posted on 2016. december 10. szombat Szerző:

0


szantod_revans-bor240Rékássy Zoltán |

A Revans fordulatos, drámai és végig fenntartja a figyelmet – Szántó Dániel első kötetével belépőt váltott a hazai krimivilágba. A fiatal szerző műve fölkínálja mindazt, amire a műfajnak szüksége van: akciódús jelenetek (bő kézzel mérve) a logikailag követhető, mégis kellőképpen összetett történetben. És a ráadás: az olvasó bepillanthat az emberi élet viszontagságain túli, elvontabb, de nem kevésbé izgalmas világba is.

Egy gyilkosság elkövetésétől a lélek visszafordíthatatlanul eltorzul, ám fontos leszögezni, hogy nem minden gonosz cselekedet születik gonosz szándékból. A kérdés pedig: vajon a filozófiai értelemben vett képes-e átlépni azt a határvonalat, ami elválasztja a rossztól? Lehet-e megoldás bármire a bosszú? Lehetséges-e, hogy a bosszúvágy nem más, mint belénk kódolt reakció, amit még a legtisztább jelleműek sem képesek visszafogni.

Az összetett logikájú történet különleges bűneseteket vizsgál. A sorozatgyilkosságok felderítése a kriminalisztika legbonyolultabb feladata elé állítja a megfejtésére vállalkozókat. Különösen akkor, ha a gyilkosságok mögött egy rendkívül intelligens elkövető áll, aki a legapróbb részletekig megtervezve, szisztematikusan választja ki áldozatait, akiket aztán lemészárol, majd maga után minden nyomot eltüntet (vagy tudatosan hagy hátra). Ráadásul a tettes – a halál beállta után – a holttestek egy-egy végtagját is eltávolítja. A nyomozócsapatnak ezért szükséges megvizsgálni a legapróbb részleteket is. A részletekben való elmélyedés megmozgatja a szürkeállományt, és felveti a lehetséges megoldásokat. Hinni kell egy elméletnek?, vagy éppen elvetni egy másikat? – ez a választás jelenik meg mind a nyomozó, mind pedig az olvasó előtt.

Szántó Dániel bűnügyi regénye a mai Magyarországon játszódik, valós és aktuális társadalmi viszonyok teszik életszerűvé a fiktív eseményeket. A világot már a brutális indításkor a gyilkos szemszögéből látjuk, aki mérnöki pontossággal tervezett módon igyekszik közel kerülni első áldozatához. Az olvasó igazságérzete rögtön ellene fordul, s ez megalapozza a történet és befogadó viszonyát. Az események tengelyében mindvégig Várnay Benett nyomozót találjuk, aki meglehetősen ellentmondásosan megítélt figura a rendőrségen. Tehetséges pali (nagyon az!), fittyet hány a kötelező normáknak és eljárási szabályoknak, olykor szarkasztikus humorral kezeli a helyzetet, és rögtön a gyilkos nyomába ered. Ő ugyanis képes megkülönböztetni a valódi nyomokat azoktól, amiket az elkövető félrevezetésként hagyott hátra. Az elbeszélés hamar magas sebességi fokozatba vált, és elkezdődik a versenyfutás az idővel. Az ugyanis kezdettől fogva nyilvánvalónak tűnik, hogy a gyilkosság csak a kezdete egy sorozatnak. A drámai jeleneteket mindvégig ellenpontozza a nyomozás izgalma, a kiszámíthatatlan fordulatok sora és számos belekapcsolódó karakter és cselekményszál.

A jó és a rossz oldal bemutatásán túl felsejlik egy árnyaltabb társadalomrajz is. Szántó érzékelteti, hogy a közösség mennyire ki van szolgáltatva a médiának, amely folytonos manipulációval befolyásolja és torzítja az emberek valóságképét. A szerző néhol éles kritikával illeti a társadalom egyes rétegeit is, rávilágít a hazugságokkal és felszínességgel teli közállapotokra.

Szántó Dániel (Fotó: Lendvai Emil)

Szántó Dániel (Fotó: Lendvai Emil)

A történet a sokadik meglepő fordulat után befejeződni látszik, de amikor az olvasó leteszi a kötetet, némi kielégületlenséget érezhet. Bizonyos cselekményszálak – például a fővárosi kábítószermaffia beavatkozása a nyomozásba – ebben a kötetben elvarratlanul maradnak. Ez hiányérzetet kelt ugyan az olvasóban, viszont a történet továbbszövésének lehetőségét vetíti előre. Szóval: inkább sebaj.

Szántó Dániel: Revans
Aba Kiadó, Budapest, 2016
432 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft
ISBN 9786155332968

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Alig pár év telt el Magyarország történetének legbrutálisabb gyilkosságsorozata óta, most mégis egy újabb borzalmas üggyel néz szembe az Országos Rendőr-főkapitányság. Egy fiatal nőt különös kegyetlenséggel gyilkoltak meg a saját otthonában. A holttest jobb lábát levágták, a kiérkező nyomozócsapat pedig tehetetlenül áll az eset előtt.

Az egy éves eltávozásból külföldről hazatérő Várnay Benett kénytelen csatlakozni a különítményhez, és a deviáns viselkedésétől elhíresült nyomozó hamar egy szövevényes bűncselekmény-sorozat útvesztőjének kellős közepén találja magát. Nincs gyanúsított, sem indíték, és nem egészen öt nappal az első után történik egy újabb gyilkosság, ami kísértetiesen hasonlít az előzőhöz.

Ám a tettes ez alkalommal az áldozat bal lábát vágta le, ráadásul egy üzenetet is hagyott hátra, ami minden kétséget kizár: a fővárosban újra sorozatgyilkos szedi áldozatait. Benett tudja, hogy egyre fogy a idejük a következő gyilkosság megelőzésére, miközben bénítólag hat rá a felismerés: nem lehet a véletlen műve, hogy pont aznap követték el az első gyilkosságot, amikor hazatért.

Közben a régi sebek egyre jobban felszakadnak, az alvilág ura pedig, akit a drogosok csak Sakálnak hívnak, egyre magabiztosabban birtokába veszi Budapestet, s már a rendőrség sem tud gátat szabni a nagyhatalmú kartell terjeszkedésének.