Ráció és romantika | Mörk Leonóra: Lány igazgyöngyökkel

Posted on 2016. október 3. hétfő Szerző:

0


mork_lany-igazgyongyokkel-bor240Erdélyi Z. Ágnes | 

Mörk Leonóra korábbi könyvei, A Hellinger-Madonna, a Holdfény szonáta és legutóbbi, a Lány igazgyöngyökkel nem a manapság egyre inkább egy kaptafára készülő női regények ismert sémáira épülnek. Nem is az a sorsuk, hogy az olvasó egy-két nap alatt kiolvassa, majd villámgyorsan elfelejtse őket. A Mörk-könyvek olyanok, mint a jó pezsgő. Könnyűek, mégis a fejünkbe szállnak, és jó pár napig nem is tudjuk kiejteni őket az emlékezetünkből.

Talán mert nem a női lélek rejtelmeit akarják megfejteni, és nem is a szerelem titkai állnak történetük középpontjában. Hősnőik nem ártatlan szüzecskék, nem a végzet asszonyai, nem is elszánt szinglik. Érdekes, mai nők, akiket leginkább a munkájuk határoz meg, de a szerelem elől sem menekülnek el. Sorsukba valamiképpen beleszól a múlt is – és ez a Mörk-regények legfőbb sajátossága. Több idősíkban játszódnak, és bizonyos régi történéseknek igencsak erős a befolyásuk a mai hősnők életére, még akkor is, ha olykor nem is tudnak róla. A regények végére aztán minden kiderül, hiszen mindig akad egy fontos titok, ami megfejtésre vár.

A Lány igazgyöngyökkel titkát például különleges gyöngyfigurák hordozzák, miniatűr szobrocskák, amelyek már fiatal korában megragadták a regény grafikusművésznek induló, majd inkább a jövedelmezőbb reklámgrafika mellett lehorgonyzó főszereplőjének, Mártának a képzeletét, meg egy festmény, amely egy igazgyöngyöket méricskélő lányt ábrázol. Valamiért ezt választja ki másolásra, amikor huszonévesen tanulmányi ösztöndíjat kap Drezdába. És mint tudjuk, az ilyen választások korántsem tartozhatnak a véletlenek közé. Itt is kiderül, miért: Márta egy csodálatos és elsöprő szerelem fájdalmas emlékét is őrzi drezdai tartózkodásáról. A fájdalom annak a következménye, hogy annak idején a tökéletes férfi nem hagyta el miatta a családját. Márta, a Mörk-hősnőkre jellemző racionalitással belátta a helyzet reménytelenségét, de az ott szerzett seb azóta sem gyógyult be igazán. És egyszerre csak, tíz év múltán levélcsomag és egy kérés érkezik a soha nem feledhető Philipptől. A levélben található, magyarul írott kézirat nyomán pedig természetesen kiderül, ki is volt az igazgyöngyöket viselő lány, és milyen kalandos módon alakult az élete a távolinak tűnő 18. században.

Mörk Leonóra könyvei abban is különböznek „romantikus női regény” társaiktól, hogy merőben szokatlan helyszínen játszódnak. Végre nem a megszokott mediterrán vagy egzotikus világ, hanem a köztudat számára a lehető legprózaibb Németország mutatja meg regénybe illő arcát, gyönyörű tájait, gazdag kultúráját. Nem volt szokás az elmúlt évtizedekben ilyen leplezetlenül rajongani a német városok, költők, zeneszerzők iránt, leginkább az ország brutális gazdagsága, lenyűgöző ipara, félelmetes szervezettsége volt bámulat tárgya. Mörk Leonóra szerencsére mozdít a rögzült előítéleteken, és visszahozza azt az imázst, ami régebben megvolt, de aztán elfelejtődött.

Nagyon egyedi és szerethető még ezekben a regényekben a fanyar humor és a szellemes fogalmazás. Nemkülönben a hősnőkre jellemző önirónia. Mintha szándékosan távol akarnának tartani bennünket bármiféle romantikától, túlhabzó érzelmektől, rózsaszín álomvilágtól. Látszólag szenvtelenül viselkedő modern hölgyek, az önmérséklet bajnokai, fegyelmezett és céltudatos amazonok. Ám közben alig várják, hogy őket is utolérje egy végzetes szerelem, és ha egy kicsit is odafigyelünk, megérezzük a sorok között és mögött parázsló szenvedélyt, a jól-rosszul rejtegetett heves érzelmeket is.

Amúgy a könnyed és látszólag laza külső mögött rendkívüli alaposság és igényesség is kiviláglik Mörk Leonóra szövegeiből. Ezért is annyira élvezetes olvasni a fordulatos cselekményt, a történelmi és művészettörténeti ismereteket, a 18. századi magyar nyelven (stilisztikai bravúr!) megírt vallomást és romantikus love sztorit egyaránt tartalmazó elegyet. Az eljárást (útleírás, kultúrkincs, szerelem) sok lektűr szerzője alkalmazza, a koktélt tehát nem Mörk Leonóra találta ki, de az tény, hogy remekül keveri.

Igaz, a hozzávalókat nem mindig súlyozza igényeinknek megfelelően. A Hellinger-Madonnában egyforma volt a három történet jelentősége. A Holdfény szonátában a nyomozás logikájának megfelelően bontakozott a történet, a legújabb könyvben viszont annyira érzékletes, sodró lendületű és magával ragadó a jelenben játszódó rész, a fiatal ösztöndíjas Márta és a kék szemű Philipp szerelme, hogy amikor ez a szál eltűnik, kifejezetten hiányoljuk, és azt várjuk, hogy a festményen szereplő lány, Anne-Sophie 18. századi története is tartalmazzon hasonló érzelmi feszültségeket – ám ez sajnos nem következik be.

A Mörk-regények általában happy enddel végződnek. Nem kell izgulnunk azon, hogy a szerelmesek egymásra találnak-e, mert ez – előbb-utóbb – csaknem mindig így alakul. Az intellektuális izgalmak viszont kiegyensúlyozzák fordulatokra vágyó lelkivilágunkat, és biztos vagyok benne, hogy még sok kalandra elvisz bennünket a múlt és a jelen rejtelmes labirintusaiban.

Mörk Leonóra

Mörk Leonóra

Mörk Leonóra: Lány igazgyöngyökkel
Jaffa Kiadó, Budapest, 2016
260 oldal, teljes bolti ár 2940 Ft,
kedvezményes webshop ár 2499 Ft
ISBN 978 615 523 5047

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Márta, a fiatal grafikuslány váratlan küldeményt kap Németországból, és ezzel az élete egy szempillantás alatt a feje tetejére áll. A levél visszarepíti őt a múltba, tíz évvel korábbra, amikor festőnövendékként Drezdába érkezve egyszerre szeretett bele a városba, a királyi kincstár barokk gyöngyfiguráiba, és az egyik nős tanárába.

 A férfi azóta eltűnt az életéből, most azonban arra kéri, fordítson le neki egy 18. századi, magyar nyelven született útinaplót. A napló lapjain kibontakozó történet nemcsak a gyöngyfigurák alkotójának kilétére derít fényt, hanem arra is, kit ábrázol a titokzatos festmény, amelyet Márta tíz évvel korábban Drezdából hozott magával. Egy különleges lány alakja ölt testet a szemünk láttára a napló lapjain, aki szembemegy minden szabállyal és kötöttséggel, aki a saját útját járja, ezáltal nemcsak önmagát, hanem az általa szeretett férfit is veszélybe sodorva.

Mire a kézirat végére ér, Mártának még egy kérdésre választ kell találnia: létezik-e második esély a szerelemben