Boomerang Baby | Fullajtár Andrea egy legenda, Marlene Dietrich nyomában

Posted on 2016. január 25. hétfő Szerző:

0


Boomerang_Baby_KreativXénia |

Marlene Dietrich német színésznő dalaival, személyi­ségével az egész világot meghódította, nem csak a fronton harcoló katonákat. 1930-ban Amerikába ment, ott is filmsztár lett, és soha nem tért vissza a nácik Német­országába. Világnézetét, dinamizmusát, a férfiakról és nőkről alkotott véleményét, és termé­szetesen világhírű dalait tolmácsolja Fullajtár Andrea sok humorral, és egy háromfős jazz-zenekar kísé­retével.

Az esten részletek hangzanak el a Dietrich ABC című műből, és természetesen megszólalnak a legnagyobb slágerek is: a Fallin’ in Love Again, a Boomerang Baby, a Sag mir wo die Blumen sind, és a kihagyhatatlan Lili Marleen.

„Zöldi Gergő mondta sok évvel ezelőtt, hogy szerinte nekem Dietrich-dalokat kellene énekelnem. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű, mert egyrészt nem vagyok énekes-színésznő – magyarázza Fullajtár Andrea, miképpen született az est –, ráadásul elég speciális hangom van. Amikor megszületett ez az ötlet, elkezdtem beleásni magam az életébe, és elképesztően magával ragadott, hogy mennyire bátor nő volt. Beszólt Hitlernek és Goebbelsnek, együtt utazott a frontra a katonákkal… Olyan dolgokat csinált, amit nagyon sok kollégája nem mert. Egy emberjogi aktivista és egy pacifista keveredett össze benne. Nyilván közben egy szörnyeteg volt, a magánélete szintén megér egy misét, de az nagyon tetszik benne, hogy ilyen karakánul ki mert állni dolgok mellett.

Dietrichnek két olyan irománya is megjelent angolul, amit Magyarországon még egyáltalán nem adtak ki. Az egyik az Éjszakai gondolatok, a másik, az izgalmasabb pedig a Dietrich ABC, amiben az ABC betűihez szavakat rendelt, és mindegyikhez írt pár mondatot. Rengeteg humor, emberismeret van benne. Novák Eszter rendezővel mindketten azt gondoltuk, hogy ez az, ami jól össze tudja kötni a dalokat, de lesz benne olyan is, ami csak rólam szól. Ez nem egy Dietrich-imitációs este lesz, hanem inkább arról fog szólni, amik Dietrich kapcsán eszembe jutnak, vagy ahogy én látom a világot. Az egész este úgy van megszerkesztve, hogy ő dalait adom elő, de nem őt utánzom – ez a lényeg.”

Részletek a Dietrich ABC-ből

Dietrich: Németül így hívják azt a fajta kulcsot, amely minden zárat kinyit. Nem csodakulcs. Csak tudni kell megcsinálni.

Férfi: Minden igazi férfi szeret enni. Az a férfi, aki piszkálja az ételt, általában problémás. És itt nem a gyomrára célzok.

Nő: „Ha mindazt a bűnt, mit a nők elkövettek, / Kötegbe szednénk, és alkotnánk egyet, / A föld azt nem bírná el.”  (J. K.Stephen) – Mr. Stephen! Higgye el, nem akarták!

Boomerang_Baby_Fullajtar_Andrea (4)-240

Fullajtár/Dietrich

Igazságosság: Fanatikusa vagyok.

Franciaágy: Ellenzem.

Háború: Aki nem járta meg, ne beszéljen róla.

Optimizmus: Legyünk optimisták. Sírni ráérünk később.

(Az interneten is található még néhány címszó, amíg kötetben meg nem jelenik magyarul, ezeket is lehet hasznosítani…)

Boomerang Baby | Orfeum / Kultkikötő Produkció

A program alkotói:

Fullajtár Andrea
Gátos Iván
(zenei vezető)
Gátos Bálint (basszusgitár)
Kaszás Péter (dob)
Zöldi Gergely (ötletgazda és fordító)
Papp János (jelmez)
Novák Eszter (rendező)

Kultkikötő Produkciós Iroda

2015. január 27., Orfeum
(1073 Budapest Erzsébet körút 43. – Hotel Corinthia)