A szeretet álcája | Jonas T. Bengtsson: Mint senki más

Posted on 2015. december 9. szerda Szerző:

0


Bengtson_Mint-senki-más-bor200Zemen Annamária |

Mint két űzött vad, bolyong a huszadik és huszonegyedik század fordulójának Dániájában apa és fia. Megállás nincs, a menekülés életük része. Ám, hogy mi elől menekülnek valójában, azt sokáig nem lehet tudni, de még sejteni sem.

A hatéves kisfiú életében az apján kívül nincs egy biztos pont sem. Nem tud kötődni otthonhoz, baráthoz, de még tárgyakhoz sem, hiszen mire valahol berendezkednének, újra felkerekednek. Nyomukban a Fehér Királynő és a Fehérek. A kezdetben még szinte hősi alakra emlékeztető Fehér Királynőről később bebizonyosodik, hogy egyáltalán nem az. De csak a vége felé. A regény legnagyobb részében nem bomlik ki a titok, hogy ez a filozofikus gondolkodású, művelt férfi miért kényszerült a gyökértelen életmódra, miért kell nehéz fizikai munkával gondoskodnia magukról, és miért kényszeríti kisfiát arra, hogy vele meneküljön, hogy ne járjon iskolába, ne legyenek barátai.

Két részre oszlik Bengtsson története: az első részben a kisfiú meséli el viszontagságaikat. Ahogyan egy kicsi gyerek látja a világot, naivan, de tárgyilagosan számol be életükről. Meséjének nyelve lírai, de nagyon konkrét is, sok apró részletre terjed ki. A második részben a kamasz, majd felnőtt főszereplő ismerteti életének alakulását, immár apa nélkül. Ez az ifjú ember megőrizte szemlélődő kívülállását, már-már közönyösen számol be az eseményekről.

A történetben markánsan figyelhető meg két dolog: a jelenlét és a hiány.

A veszély jelenléte mindig ott lüktet a sorok között. Beárnyékolja a fiú életét, akkor is, amikor az apa fizikai jelenléte már megszűnik. A félelem sűrű szövésű fátyla borítja mindennapjait, bár nevet és identitást változtatott. A veszély formálja őt, alakítja az életét, a veszély árnyékában, szinte annak ellenében lesz felnőtt belőle. Az optimizmus halvány fénye csak a záró részben villan fel.

Az ambíció, a győzni akarás nem eleme a regénynek, a kaland megmarad a rezignáltság, beletörődés fázisában, nem jut el a csúcspontra. Talán a legpontosabb, hogy anti-kalandregény Bengtssoné. Nincsenek benne elérendő célok, bővelkedik viszont az etikai megítélésű motívumokban: gyilkosság, halál és megbocsátás; elhanyagolás és törődés; menekülés és megmenekülés; gyűlölet és ismét csak megbocsátás.

A történet szívszorító, tragikus – de mindvégig érzékelhető Bengtsson empátiája azok iránt, akik a társadalom perifériájára szorultak. Az írás stílusa tárgyilagos, realista, ugyanakkor kifinomult és részletező. Az olcsó hatásvadászatot mindvégig elkerüli – pedig ebben a menekülős, hajszás történetben könnyű lenne könnyeket kifacsarni az olvasóból. Az olvasó rokonszenvét és együttérzését éppen azzal a klinikai ridegséggel éri el, ami áthatja a mű egészét. Soós Anita fordítása figyelemreméltóan és hűen adja ezt vissza.

Bengtsson Jonas T. Bengtsson

Jonas T. Bengtsson

Jonas T. Bengtsson: Mint senki más
Animus Kiadó, Budapest, 2015
336 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft
ISBN 978 963 324 3213
A kiadvány e-könyv formátumban is elérhető!

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Felnőni egy apa mellett, aki szereti a kisfiát, ám szinte törvényen kívüliként él, és alkalmi munkákat keresve vándorol az országban, lehet érdekes, de ugyanakkor nagy próbatétel is. Mert nem könnyű folyton menekülni. Főleg, ha nem is tudjuk pontosan, mi elől szökünk.

A fiú nem jár iskolába, apja tanítja őt szenvedélyes lelkesedéssel. Sajátos módszereihez igazított tanterve igencsak eltér az iskolai előírásoktól, esténként pedig történeteket mesél a gyereknek az otthontalanul bolyongó Királyról és a Hercegről, akiknek meg kell ölniük a Fehér Királynőt, hogy megtörjenek egy átkot.

Tíz évvel később, az immár felnőtt fiú mindent elkövet, hogy beilleszkedjen a társadalomba, ám az őt ért hatások nem engedik el. A kérdések, melyek saját és az apja múltja körül kavarognak, nem maradhatnak megválaszolatlanul.

Felkavaró történet egy fiúról, aki idegenként él az őt körülvevő világban, olyan apai örökséget hurcolva magával, amelynek következményei beláthatatlanok.