Á, dehogy nálunk játszódik! | Kondor Vilmos: A bűntől keletre

Posted on 2015. október 9. péntek Szerző:

0


KondorV_A bűntől keletre-bor200Bodó Viktória Booklány |

Kezdhetném én is szenzációhajhászón és olcsón: Kondor megölte a miniszterelnököt! Jó kis felütés, nem? Persze, hogy nem az. Kézenfekvő lenne azt hinni, hogy minden, ami Kondor Vilmos első, kortárs környezetben játszódó krimijében olvasható, az maga a valóság, netán aktuálpolitikai vágyálom, krimi köntösébe öltöztetve. De ennyire azért ne legyünk ostobák. Igaz, maga az író is sokat tett a félreértésekből eredő feszültségek fenntartásáért, ez azonban egyfelől jót tesz az eladásoknak, másfelől jót tesz az olvasónak – és az utóbbi a fontosabb.

Maga a cselekmény, a krimiszál hozza mindazt, amit joggal elvárhatunk (és el is várunk) egy ilyen rutinosnak számító, szakmai veterántól, mint a szerző. Csattanós, izgalmas, fordulatos, szinte kalandregénybe forduló fősodor, ami nyomokban road movie-t is tartalmazhat a könyv második felében. Nem vagyok egy megszállott krimista, annál is inkább, mivel minden második ember, aki arra adja a fejét, hogy krimit írjon, csak szeretne érteni hozzá, esetleg utánoz valakit. Nem így Kondor, akinek sajátos, jól beazonosítható stílusa és logikája van, s mint ilyen, ritka madár.

Ettől a könyvtől ne várjon senki Budapest noir-hangulatot, azonban erősen javallott otthon lenni a közéletben és napjaink politikai életében. Anélkül is jól lehet szórakozni olvasás közben, azonban a valódi finomságok a vájtfülűeknek (sasszeműeknek…) vannak fenntartva. Igen, tudom: súlyos képzavar! Amikor a mindenkori jelenben a mindenkori miniszterelnököt meggyilkolják, s a kormánypárt koalíciós partnere a Demokrata Keresztények nevű formáció, amikor megkapunk mindent, a szittya-betyár virtustól a vezető politikusok hajszálpontos jellemrajzáig, akkor jókat mosolyoghatunk. Amikor csak a nevek átirata keveredik a pozíciókkal, de pontosan tudjuk, hogy kikről van szó, és melyik csatorna híradójában szoktak haknizni a legújabb, világmegváltó agymosással, addig nem lehet baj. Minden, a jelen valóságra érzékeny olvasó feljegyezheti magának a kéménybe korommal: Feleim, mindenkor javasolt Kondort olvasni.

Nem spoilerezek, nem rántok le lepleket sem a cselekményről, sem egyéb, fontos utalásokról, azokat fedezze fel mindenki magának. Annyit azonban elárulhatok, hogy A bűntől keletre egészen kiváló könyv. Abból a – kihalóban lévő – alfajából a szórakoztató irodalomnak, ami nem súlytalan, amiben szép, élvezetes magyar mondatokkal meséli el a szerző a történetet, amelyben aha-élmények egész sorával találkozhatunk olvasás közben. Okos. Értékes. Kiváló. Mint az megszokott.

Egyetlen dolog böki a csőrömet mégiscsak (s talán a szerző megbocsát): van egy szó a könyvben, ami körülbelül 12-vel többször fordult elő, mint az jóleső lett volna. Nem, nem a káromkodásokra gondolok. Azok ültek.

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Kondor Vilmos

Kondor Vilmos (talán az igazi)

Kondor Vilmos: A bűntől keletre
Libri Könyvkiadó, Budapest, 2015
532 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft
ISBN 978 963 310 6204

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Budapest, 2015. A miniszterelnök születésnapi partija tragikus véget ér. A közjogi méltóság ugyanis belefullad egy tál minestrone levesbe. Kitör az országos pánik, a sajtó csak találgat, a rendőrség tehetetlen. Ferenczy nyomozó is abban a csapatban teljesít szolgálatot, amelyet a titokzatos, váratlan és felettébb kínos haláleset felderítésére hoztak létre. Szigorú államérdek, hogy minél előbb kézre kerítsék az elkövetőt, de hogy az Ébredő Magyarok terrorszervezet, az ellenzék mesterkedése, vagy valami egészen más áll-e a háttérben, annak kiderítése kizárólag az életközepi válsággal küzdő nyomozó tehetségén múlik.

A Budapest Noirral külföldön is egy csapásra ismerté vált Kondor Vilmos első kortárs krimijének hősei itt járnak közöttünk. Éppen ezért húsba vágó, időszerű és csípős.