Eltűnt árnyalatok nyomában | Sára Júlia: Grafit Márta és a kaktuszok

Posted on 2015. június 27. szombat Szerző:

0


SáraJ_Grafit Márta-bor200Bodó Viktória Booklány |

Sára Júlia furcsán érdekes, keserédes, vidáman szomorú és szívmelengetően melankolikus új könyve utazás a lélek legmélyebb bugyraiba. Egyszerre szól mindenkiről és senkiről; egyszerre nagyon is egyedi történet, miközben végtelenül általánosan mesél rólunk. Rólunk, mindannyiunkról: az életünkről, ez elhallgatásainkról, a kiüresedett kapcsolatainkról, a mindennapok taposómalmának mindent felemésztő mételyéről.

A házasságok elromlásáról, pontosabban arról az állapotról, amikor elfelejtünk vágyakozni az után, ami a miénk. Amikor a rutin és az úgynevezett élet kiszipolyoz az emberekből mindent, amitől boldog, érdekes vagy egyedi lehet az a pár év, amíg itt vagyunk a Földön. Az idő hamar elrohan felettünk, hogy aztán ráébredjünk: nem is éltünk igazán. Csak lélektelenül tapostuk a mindennapokat, egyik feladatot, egyik rutint a másik után. Ebben a feladatokat verkliként ismétlő, mindennapi szürkeségben észre sem vesszük, hogy elveszítettük a lelkünket, ahogyan a könyv főhőse is. Grafit Márta, a cukrász, aki hosszú ideje házasságban él, akár boldog is lehetne. Az élete lehetne akár édes is, hiszen tele van porcukorral. Ám semmi nincs, ami megédesítse, sem a cukrászdában, sem otthon. Monotónia, unalom, egy férj, akivel maximum többen vannak odahaza, de nem boldogabban, és a hibák egyszerre óriásivá nőnek. Kitörés helyett unalom, lángolás helyett langymeleg, lélek nélkül üres porhüvely.

Grafit Márta egy nap kaktuszokat kap a születésnapjára, majd nem sokkal ez után elveszíti a színeket a világban. Minden szürkévé válik, nincs többé cukorrózsaszín és púderkék, csak a szürke ötvennél is több árnyalata (az olcsó képzavarért én kérek elnézést). Mintha a valóság leképezné mindazt, amit gondol az életéről, mintha csak azt látná ezentúl, amit az érzelmei közvetítenek: az unott, langyos, semmilyen érzelmei. Ahhoz, hogy visszaszerezze a színeket a világában, s magyarázatot leljen furcsa álmaira, vissza kell szereznie a lelkét, ami egyszer csak fogta magát, elkalandozott valahová, s most nem talál haza.

Különös utazás ez, ami egyszerre vezet befelé és kifelé. Önmagunkba, ugyanakkor távoli országokba is. Önreflexióra készteti az olvasót, arra, hogy számot vessen az életével, a kapcsolataival, meg azzal, hogy vajon jól gazdálkodik-e a neki kiszabott idővel.

Apropó, idő. Ez a második olyan könyv, viszonylag rövid időn belül (Az első Benyák Zoltán könyve volt, Az idő bolondjai), ami ilyen leplezetlenül tárja fel írójának az idő múlása felett érzett méltatlankodását – és rettegését is talán. Komoly félelmek kezelésére pedig csodás eszköz a Sára Júlia által is használt szürreál, amivel nemcsak ezt jeleníti meg, hanem a huszonegyedik század el- és lebutított online és tévés világát is.

Rövidsége ellenére is fajsúlyos könyv a Grafit Márta és a kaktuszok. Az utóbbi idők legjobb első fejezete tagadhatatlanul az övé. Ereje van a jók megérlelt, dédelgetett, nagyon mélyről jövő mondatoknak, az olvasó szeretné újra és újra elolvasni, ízlelgetni őket, s ha így cselekszik, nagyon jól teszi. Minden olvasatra újabb jelentések bújnak elő, újabb lélekbugyrok tárulnak fel.

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon.

Sára Júlia

Sára Júlia

Sára Júlia: Grafit Márta és a kaktuszok
Noran Libro Kiadó, Budapest, 2015
240 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft
ISBN 978 615 551 3145
* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Grafit Márta az ötvenkettedik születésnapján a cukrászdában, ahol dolgozik, három apró kaktuszt kap ajándékba egy furcsa idegentől.

Hazafelé elbóbiskol a villamoson, s amikor a szokottnál pár utcával távolabb leszáll, észreveszi, hogy a kaktuszokat a villamoson felejtette. De valami más is történik. Valami egészen különös.

Mintha egy régi fekete-fehér filmbe csöppenne, olyan lesz hirtelen körülötte a világ. És hiába pislog, semmi nem változik, onnantól kezdve mindent fekete-fehérben lát maga körül. S hogy mi marad számára ebben a színek nélküli, szürkére lúgozódott világban? Egy unalmas állás, egy hosszú évek óta szótlan közönybe merült házasság, egy otthon, ahol állandóan szól a televízió. Talán mégsem. Mert a nappalokból kivesztek ugyan a színek, éjjelente azonban csodás színekben álmodik. Ezek az álmok csalogatják, hívogatják őt valahová, és hamarosan rájön, hogy a kaktuszokon kívül – vagy épp a kaktuszokkal együtt – valami mást is elvesztett azon a délután. Valamit, amit még megnevezni se mer. Előfordulhat ugyanis, hogy amíg az ember alszik, a lelke kiszáll belőle és elkalandozik. Ilyenkor átmenetileg bármibe beleköltözhet, akár egy kaktuszba is. Grafit Márta kaktuszai pedig kézről kézre járva ugyancsak messzire vándorolnak, ő pedig rájön, mit kell tennie.

Egy sajátos, országokon és álmokon átívelő utazás veszi kezdetét, egy lelki road movie, melyben Grafit Márta elindul, hogy megkeresse a kaktuszait, visszaszerezze a lelkét, és újra megtalálja a szerelmet, ha nem is ott, ahol várnánk.